Nemocní s cukrovkou musí držet poměrně přísnou dietu. A to nejen co se cukru týká. I množství přiváděné potravy je v diabetické dietě omezeno, prptže i ta nejdietnější surovina znamená přísun energie. Ani „nesladkých“ potravin proto nemůže diabetik sníst podle libosti. Vždy je musí zařadit do svého jídelníčku tak, aby zkonzumoval pouze množství odpovídající obsahem cukru a energie jeho stanovené dietě. Omezené množství potravin pak také limituje i jejich výběr. Musí nemocnému zajistit dostatečný přísun vitaminů a nerostných látek do organismu.
Dieta pro cukrovkáře: Jídelníček
Od lékaře – diabetologa má diabetik stanoveno množství sacharidů, které může denně spotřebovat, rozdělené do pěti až šesti jídel. Podle objemu sacharidů od 150 do 350 gramů si dibatik sestaví svůj jídelní plán, což je rozvrh výměnných nebo chlebových jednotek na celý den. K dobré orientaci, kolik kterého druhu potravin lze zkonzumovat, používá se termínu výměnná nebo chlebová jednotka, což je takové množství jídla, které obsahuje 12 g sacharidů. Jedna chlebová jednotka má za základ poloviční krajíček chleba.
Seznamy potravin uvádějí, kolik sacharidů každý druh obsahuje a podle toho si každý vypočte, jaké množství může zařadit do svého jídelníčku. U běžných potravin můžeme provést výměnu za jiné.
Jídelníček cukrovkáře: Kolik které potraviny
Mléko
- Je vhodnou potravinou ke snídani nebo k svačině. Místo 1/4 litru mléka můžeme sníst 50 g tvarohu nebo taveného sýra, 50 g šunkového salámu nebo 1 vejce.
Tvaroh
- Hodí se na různé pomazánky. Dávku 50 nebo 100 g můžeme vyměnit za 65 nebo 100 g taveného sýra, za 50 nebo 100 g netučné uzeniny nebo za 1/2 nebo celé vejce.
Maso
- Je součástí hlavního jídla. Libové maso v množství 100 g můžeme nahradit 100 g uzeniny, 130 g vnitřností, 100 g tvarohu, dvěma vejci, 150 g drůbeže nebo 200 g rybího filé.
Brambory
- Jsou vhodným příkrmem k hlavním jídlům. Místo 100 g brambor můžeme zkonzumovat 130 g bramborové kaše, 70 g rýže nebo těstovin, 90 g luštěnin, 40 g chleba nebo 70 g bramborového knedlíku. Místo 150 g brambor lze sníst 200 g bramborové kaše, 100 g rýže nebo těstovin, 100 g bramborového knedlíku, 80 g houskového knedlíku, 60 g chleba nebo 140 g luštěnin.
Zelenina
- Měla by být součástí hlavního jídla alespoň jednou denně. Hodnotu 10 g sacharidů má 70 g hrášku, 120 g mrkve, 120 g červené řepy, 200 g kedluben, 150 g květáku, 250 g papriky, 250 g rajčat, 300 g ředkvičky, špenátu, zelí. Bez omezení můžeme konzumovat hlávkový salát a okurky, 15 g sacharidů obsahuje 100 g hrášku, 200 g celeru, 250 g kapusty, 250 g fazolových lusků, 180 g mrkve, 300 g kedluben, 400 g květáku, nebo papriky, rajčat a kyselého zelí, 450 g ředkvičky, špenátu a hlávkového zelí, 500 g hlávkového salátu nebo okurek.
Možnost výměny potravin slouží k tomu, aby se různými kombinacemi jídel jídelníček zpestřil při současném dodržení sacharidů, stanovených na každé jednotlivé jídlo, to je snídani, dopolední a odpolední svačinu, oběd, večeři a druhou večeři.