Do čeho se dává koriandr

Čerstvé lístky koriandru jsou bohaté především na vitamin C, vitaminy skupiny B a na hořčík. Plody koriandru obalené v cukru se dřív jako „cicvárové semínko“ používaly proti bolestem břicha. Dnes víme proč – medicína přesně určila, že koření, které se tak dobře hodí do karí, vánočního pečiva i při uzení masa, má povzbudivý vliv na trávení, jeho silice působí proti škodlivým bakteriím v zažívacím traktu a odstraňují zde křeče. Koriandr také posiluje paměť, a dokonce má afrodisiakální účinky.

Do čeho se dává koriandr?

Koriandr léčí

Při přejedení je velmi vhodný čaj ze směsí 3 dílů čubetu lékařského, 1 dílu máty peprné, přidáme lžíci plodů koriandru a kávovou lžičku skořicové kůry. Polévkovou lžíci této směsi zalijeme šálkem vroucí vody, ponecháme v přikryté nádobě deset minut vyluhovat, scedíme a teplé vypijeme.

  • Čaj je vhodné použít preventivně před jídlem, neboť zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv, usnadňuje trávení, vstřebávání látek a vylučování škodlivých látek z organismu. Působí také proti nadýmání a je mírně močopudný. Uklidňuje i křeče hladkého svalstva zažívacího traktu. Tato čajová směs nám může pomoci prožít svátky bez větších problému se zažívacím traktem.

Koriandrová omáčka

Jeho čerstvé listy využívají některé národní kuchyně – gruzínská, latinskoamerická i italská. Vynikající je jednoduchá omáčka, která se hodí ke kuřeti, těstovinám i na saláty.

  • Příprava:  jeden jogurt rozmixujeme s lžící vinného octa a hrstí lístků čerstvého koriandru. Podle chuti přidáme i několik lístků čerstvé máty a pár kapek citrónové šťávy. Osolíme a opepříme.
  • Jiná varianta koriandrové omáčky na těstoviny je komplikovanější: 60 gramů čerstvého koriandru rozmixujte se šesti stroužky česneku, 45 gramy piniových oříšků, 125 gramy parmezánu a třemi polévkovými lžícemi olivového oleje. Postupně přidávejte další olej, aby se vytvořila omáčka ve formě emulze. D ochuťte solí, pepřem a přelijte přes uvařené těstoviny.

Kořenící směs na zvěřinu a perník

  • Typickou směs zvěřinového koření tvoří 5 zrnek černého pepře, 3 zrnka nového koření, 1 bobkový list, 3 zrnka jalovce a špetka tymiánu. Jindy lze přidat také koriandr, rozmarýn a zázvor.
  • O jakosti perníku rozhodovala kvalita medu, chuť upravovala směs koření, každý pernikář měl svůj recept. Nikdy nesměl chybět pepř, dále byl oblíbený koriandr, anýz, bezový květ, výtažky z vonných bylin, zázvor, hřebíček, muškát, skořice. Koření muselo být jemně potlučené.

Víte, že…

… při vytváření kontaktů s duchovními bytostmi se používal břečťan, blín, bolehlav a koriandr?

… chléb, který pojídali egyptští faraóni, chutnal po koriandru a fíkách? Jeho chuť prý byla vzhledem ke složitému a rafinovanému receptu celkově velmi lahodná. K tomuto závěru dospěla britská historička Delwen Samuelová z Cambridgeské univerzity, která pod mikroskopem prozkoumala 70 vzorků staroegyptského chleba.

koriandrový olej se získává ze semen? Posiluje žaludek, povzbuzuje, vhodný při nadýmání a trávicích potížích. Přidává se také do vonných směsích, jejichž inhalace má zabránit chrápání.

Zanechte odpověď