Uvařit houskový knedlík je metou, které chce dosáhnout většina domácích kuchařek. Jestliže nemáme důvěru v kynuté těsto či v sebe sama, a chceme-li mít vždy jistotu, že se houskový knedlík podaří, můžeme připravit houskový knedlík bez kvasnic. Jako kypřidlo v těstě poslouží kypřicí prášek do pečiva.
Houskový knedlík snadno rychle – bez kvasnic
Připravovat houskové knedlíky s kypřicím práškem do pečiva není žádná inovativní metoda. Recept se používá od doby, kdy jsou kypřicí prášky běžně ke koupi, což je tak na od přelomu 19. a 20. století.
- Těsto s kypřícím práškem se zpracuje snadněji a daleko rychleji než těsto kynuté, u kterého na dobrém propracování velmi záleží.
- Tím, že těsto nekyne, ušetříme minimálně půl hodiny času. Proto se ke knedlíkům z kypřícího prášku můžeme uchýlit i tehdy, jestliže pospícháme.
- Kypřicí prášek lze použít také pro lidi, kteří kvasnice nemohou (lidé s histaminovou intolerancí).
Houskový knedlík bez kynutí
- 1/2 kg hrubé mouky
- 1–3 vejce
- 150 g tvrdšího pečiva
- 1 kypřící prášek do pečiva
- sůl
- 3 dcl mléka nebo vody či minerálky
- petrželka
Na houskové knedlíky z nekynutého těsta potřebujeme půl kilogramu hrubé mouky, jedno až tři vejce (podle stavu zásob), tři decilitry mléka (v případě nouze vody nebo minerálky), starší pečivo, sůl. Přísadou, která způsobí, že knedlík nabyde, je jeden celý kypřící prášek do pečiva. Další možnou (a chutnou) přísadou je zelená petrželka.
Postup práce
Mouku vysypeme do mísy, rozptýlíme v ní prášek do pečiva a na malé kousky nakrájené pečivo: dva rohlíky či housky, nebo čtyři plátky staršího toustového chleba, a nebo – což je velmi chutné – starší celozrnný rohlík. Vyzkoušeno je i přidat do mouky na kousky nakrájený starší chleba – patku nebo dva krajíce. Pečivo dáváme hned do mouky, protože po přidání tekutin a vejce bychom je do těsta zapracovávali už s obtížemi a nerovnoměrně.
Jestliže máme, nasekáme poctivou hrst zelené petrželky. Sice chutná jinak, ale lze použít i petrželku sušenou. Suchou směs ještě mírně osolíme asi čtvrtinou kávové lžičky soli a pak rukama dobře promícháme. Rozklepneme vejce (jedno je třeba z technologického hlediska, protože tvoří pojidlo, ale také dodá na chuti a barvě. Jedno vejce úplně stačí. Když ale dáme dvě tři, bude knedlík chutnější.
Tekutinu přidáváme po dávkách
Odměříme tři deci mléka (nebo minerálky či vody. Asi polovinu nalijeme do moučné směsi. Mícháme nejdříve vařečkou a podle potřeby přiléváme po troškách zbylou tekutinu. Těsto nesmí být řídké. Když je hmota kompaktní, odložíme vařečku a těsto hněteme rukama. Musí mít pevnou, ale pružnou konzistenci. Kdyby se moc lepilo, jemně posypeme moukou.
- Kdo je zvyklý používat hnětač, robot nebo pekárnu, tak (samozřejmě) těsto připraví pomocí těchto přístrojů.
Vodou na vaření nešetříme
Těsto na houskové knedlíky bez kvasnic rozdělíme na co možná stejné dva kusy. Moukou podsypeme vál, velké prkénko nebo jinou pracovní plochu, na níž jsme zvyklí dělat těsto. Vypracujeme nejdřív bochánek a pak jej vytvarujeme do úhledného válečku, který by měl být všude stejně silný (průměr asi šest sedm centimetrů). Stejně zpracujeme i druhou půlku těsta.
Do velkého kastrolu, který má větší průměr, než je délka syrového knedlíku, dáme vařit vodu (dvě třetiny objemu). Osolíme ji polovinou lžičky soli. Přivedeme k varu. Mokrýma rukama knedlík ještě jednou uhladíme a znovu zakulatíme (než se začala voda vařit, trochu „zplacatěl“). Oba knedlíky vložíme do vody. Když se začne voda znovu vařit, nařídíme na kuchyňské minutce 12 minut, nebo se podíváme na hodiny (roztržití si mohou čas počátku varu poznamenat). Je to důležité.
Kdyby se knedlíky přilepily ke dnu, asi po dvou minutách je opatrně podebereme silikonovou podběračkou nebo dřevěnou vařečkou. Plamen stáhneme na střední hodnotu, aby se voda kolem knedlíků jen překulovala. Vaříme 12 minut. Pak knedlíky opatrně obrátíme, znovu nařídíme minutku nebo zkontrolujeme čas a vaříme dalších 12 minut. Pak jeden knedlík vhodným náčiním podebereme a vyndáme na prkénko. V polovině rozkrojíme nebo přeřízneme nití. Kdyby bylo uprostřed ještě syrové těsto, nic se neděje. Rozkrojené půlky dáme ke stále se vařícímu druhému knedlíku a ještě pět minut vaříme. Pak vyndáme.
- Kdo vlastní parní hrnec, uvaří šišky knedlíku v něm. Nádoby parního hrnce je třeba vymazat olejem.
Knedlík z prášku se nesrazí
Knedlíky z kypřícího prášku mají obrovskou výhodu, že nehrozí jejich sražení. Nemusíme je po uvaření propichovat. Proto je sice můžeme krájet nití, když jsme tak zvyklí, ale rovněž je můžeme krájet ostrým nožem nebo nožem s hrubší pilkou. Knedlík má na vzhled příjemnou strukturu, a dobrou chuť.