Trochu ledově studený nápoj, trochu zmrzlina. Tak na spotřebitele působí tak zvané ledové tříště. Ledové tříště patří do oblíbené skupiny pouličních pokrmů / nápojů, souhrnně zvaných street food. Z ulic a veřejných prostranství, kde ledové tříště kupujeme za peníze ne právě malé, se výroba ledových tříští posunula i do amatérských podmínek domácích kuchyní. Jak se taková domácí ledová tříšť připraví?
Šedivá je teorie, strom života se zelená…
Existuje teorie, podle které by se v horku pro ochlazení nemají pít ledové nápoje a pojídat zmrzlina, protože výsledný efekt je zahřívací. Asi tento názor zná každý. Ale kdo si v parném létě vychutná raději šálek horkého nápoje namísto poháru postupně tající, ale stále ledově chladné ledové tříště?
Při současné dobré technické výbavě domácností není velký problém ledovou tříšť si doma připravit. Suroviny jsou všude dostupné: voda, cukr, ovocná šťáva. V domácím prostředí můžeme vynechat umělá aromata a barviva, která nás někdy odrazují od nákupu ledové tříště někde na veřejném místě. Nejrychlejší způsob přípravy ledové tříště je v mixéru, v blenderu, a nebo v zmrzlinovači. Nutností je ovšem mrazák.
Domácí ledová tříšť
Ledová tříšť z mixéru
- Ve dvou šálcích vody rozpusťte 1 šálek cukru. Nalijte vodu s cukrem do misky a míchejte, dokud se nerozpustí všechna zrnka.
- Smíchejte oslazenou vodu se dvěma šálky ledu. Sladkou vodu nalijte do mixéru a přidejte k ní dva hrnky ledových kostek. Nejlépe to půjde výkonným mixérem, který led rozseká na male kousíčky a vytvoří klasickou konzistenci tříště.
- Můžete nejprve výkonnost mixéru vyzkoušet tak, že se pokusíte rozdrtit pár kostek ledu jen tak. Pokud to mixer nezvládá, budete muset tříšť připravit jinak.
- Pokud máte raději řidší ledovou tříšť, přidejte ještě ½ šálku vody. Pro hustší tříšť s převahou ledu, množství vody o půl šálku snižte.
- Máte-li rádi ledovou tříšť s příchutí oblíbené limonády, dejte zmrazit limonádu do tvořítka na ledové kostky. Ty pak jednoduše rozmixujte – nebudete muset přidávat ani vodu ani cukr. Můžete také použít nápoj v prášku, který dodá barvu i příchuť (ale umělou, samozřejmě).
Ledová tříšť z výrobníku zmrzliny
- Rozpusťte jeden šálek cukru ve čtyřech šálcích vody. Nalijte vodu a cukr do misky a míchejte, dokud se všechna zrníčka nerozpustí. Ledová tříšť pak bude mít jemnější konzistenci.
Protože nechcete, aby ledová tříšť úplně zmrzla a ztuhla, nalijte ji do přístroje a nechte míchat pouze 20 minut. Po této době zkontrolujte, zda má směs správnou konzistenci a pokud je zapotřebí, nechte ji míchat dál
Ledová tříšť z mrazáku
- Jeden šálek cukru rozpusťte ve čtyřech šálcích vody. Cukr i vodu nalijte do misky a míchejte, dokud se všechny krystalky cukru nerozpustí. Tak bude mít tříšť po zmrazení lepší konzistenci.
Místo cukru a vody můžete použít čtyři šálky oblíbeného zmrazeného nápoje. Ledovou tříšť můžete namíchat z jakékoliv limonády, ovocného džusu, čokoládového mléka a dokonce i z kávy.
- Pokud chcete krémovou ledovou tříšť, vmíchejte do ní jednu nebo dvě lžíce smetany.
- Pro hodnotnější ledovou tříšť přidejte lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy a lžičku nastrouhané citronové kůry.
- Nalijte směs do ploché misky. Stěny by měly být několik centimetrů vysoké, aby tekutina nepřetékala ven. Zakryjte nádobu plastikovou fólií. Pokud má miska víko, použije se víko.
- Dejte směs na dvě hodiny zmrazit. Každých 30 minut ji míchejte. Pokaždé při míchání rozrušíte vytvořené částečky ledu. Po čase uvidíte, jak se vytváří typická struktura ledové tříště. Po třech hodinách by měla ledová tříšť hotova.
- Pokud nemáte mixér a nechcete čekat dvě hodiny, než ledová tříšť zmrzne v mrazáku, použijte blender na smoothie – funguje skoro stejně. Textura ovšem bude trochu jiná, než u klasické tříště.