Domácí Majolka

Majolka je tradiční česká obchodní značka určitého typu ochucené majonézy. Výraz Majolka tedy není zdrobnělina od slova majonéza a není to obecné označení pro jakoukoliv majonézu. Značka Majolka je ochranná známka, která zaručuje, že má výrobek přesně stejné složení, jako původní v Československu vyráběná Majolka. Majolku má ve svém programu jen jeden výrobce. Proto Majolku nemůžeme udělat ani sami doma. Vždy vyrobíme jen různě ochucenou majonézu.

Retro ohlédnutí: Majonézy a Majolka

Tak jako Májka není obecné označení pro jakoukoliv játrovou paštiku, Melta pro jakýkoliv kávovinový produkt nebo Favorit pro kterýkoliv bicykl, také Majolka je jen jednou z prodávaných majonéz. V socialistickém Československu si lidé mohli koupit:

  • majonézu
  • nebo Majolku.

Majonézy na někdejším trhu

Majonézy byly z dobách socialismu vyráběny menšími/regionálními výrobnami polotovarů. Prodávaly se v nažloutlém, polo průsvitném celuloidové kelímku, měly velmi krátkou dobu použití (nebyly v nich totiž žádné konzervanty) a byly vyráběny podle závazné československé normy, receptura číslo 50101 pro výrobky studené kuchyně. Nabízely ji:

  • prodejny polotovarů,
  • tak zvané „rybárny“,
  • bufety
  • a prodejny mléčných lahůdek.

V době před Vánocemi nebo Velikonocemi se tento typ majonézy místy objevoval i v běžné prodejní síti.

Majolka byla jen jedna

V běžných obchodech (vybavených chladicím pultem, což nebývalo pravidlem) a v „moderních“ samoobsluhách (tam už byly chladící vitríny samozřejmostí) si lidé mohli koupit Majolku. Prodávala se v plastových kelímcích o čtvercové základně, svrchu se zataveným víčkem – stejným, jako se dodnes prodávají například termixy. Na rozdíl od majonéz byla Majolka vyráběna průmyslově, a to Pražskými drůbežářskými závody Libuš. Tedy podle jiné oborové normy než majonézy z menších výroben studené kuchyně (polotovarů).

  • Majolka se začala průmyslově vyrábět v roce 1957. Měla vyváženou chuť, a protože byla dlouhá léta nejkupovanějším typem majonéz, jazýčky českých spotřebitelů si na její kvalitu a chuť natolik zvykli, že ji přijali za určitou „normu chuti české majonézy“.

Majolka® = chráněná značka

Po privatizaci vlastnická práva na značku Majolka získala firma Boneco, později Alima, značková potravina.

Společnost BONECO a.s. je významným potravinářským subjektem se zaměřením na výrobu potravin a polotovarů pro potravinářskou výrobu se širokou škálou výrobků a to zejména: majonézy, omáčky, hořčice, lahůdkové saláty. Všechny tyto výrobky jsou uváděny pod značkou BONECO®, jejíž tradice sahá do začátku 90. let 20. století. Vlajkovou lodí výrobků BONECO® je tradiční klasická majonéza Majolka®.

  • Majolka® je chráněna proslulou ochrannou známkou vydanou Úřadem průmyslového vlastnictví.

Zdroj: www.boneco.cz

Ochranná známka, graficky znázorňována symbolem ®, malé „er“ v kroužku, chrání Majolku před tím, aby jiní výrobci používali tento název pro své majonézy . Receptura Majolky® je výrobním tajemstvím firmy.

Domácí Majolka je protimluv

Z toho plyne, že vyrobit si doma Majolku není možné. Cokoliv vyrobíme, bude jen různě ochucená majonéza. Proto by se také v kuchařských receptech mělo pro ingredienci používat slova majonéza, nikoliv „majolka“.

V povinně zveřejňovaných údajích o složení produktu výrobce pouze uvádí, že je v Majolce obsažen:

řepkový olej, pitná voda, vaječný žloutek 3%, ocet kvasný lihový, cukr, jedlá sůl, semínko hořčice, koření.

  • Poznámka: Protože se jedná o registrovanou konkrétní značku, píšeme v textu velké počáteční písmeno – Majolka (stejně jako u zmíněné značky Májka, Melta nebo Favorit).

Domácí majonéza, recept

Popis domácí majonézy, její příprava krok za krokem, ale také možné chyby a náprava pokažené majonézy jsou podrobně rozepsány v samostatném článku Domácí majonéza.

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď