Domácí párky

Příliš vám nechutnají uzeniny z obchodu a trochu se děsíte, co do nich asi výrobci dávají? Vyzkoušejte vlastní výrobu párků. Ze začátku to možná bude trochu výzva, ale praxe dělá mistra.

K výrobě párků potřebujeme kromě vhodného masa a koření také střeva, do kterých budeme párky plnit (skopová, kolagenová, ovčí – dají se sehnat ve specializovaných prodejnách i na internetu, na párky se hodí velikost 17/19), samozřejmě mlýnek na maso a také udírnu, kde párky nakonec vyudíme.

Ingredience

Vepřová kýta

Vepřový bůček (maso se dává v poměru 55 % kýty, 45 % bůčku)

Sůl (20 g na 1 kg masa)

Černý mletý pepř

Sladká paprika

Pálivá paprika

Trocha mletého kmínu

Vývar z kostí a kůži, pokud nemáme, dá se použít voda

Postup

Z bůčku odstraníme kůži a nakrájíme ho na cca třícentimetrové kostky, to samé provedeme s kýtou. Prosolíme, opepříme, přidáme papriky a kmín a všechno promícháme. Upěchujeme ve vhodné nádobě, přikryjeme a necháme v chladné místnosti nebo v lednici 24 hodin.

Potom maso vyjmeme a umeleme najemno ve vychlazeném mlýnku. Meleme nadvakrát, ještě lépe natřikrát, aby bylo maso skutečně jemné. Kvůli šťavnatosti masa přidáme ještě vývar nebo vodu (asi čtvrtinu až třetinu váhy masa).

Plníme do vyčištěných a propláchnutých střívek. Udíme asi hodinu a půl na 70 stupňů.

Zanechte odpověď