Domácí sekaná z mletého masa

Domácí sekaná je velmi šťastný způsob zpracování mletého masa. Jen stěží se najde někdo, kdo ji nemá rád. A když něco někomu na domácí sekané vadí, obvykle stačí jen upravit způsob kořenění a je po problému. Domácí sekaná je také jídlo nepříliš drahé, protože maso můžeme doplnit – „nastavit“ – různými přídavky, které sekanou nejen ještě víc zlevní, ale také nutričně obohatí.

Sekaná pečeně, lidově sekaná

Je to takové divné označení – sekaná. přídavnému jménu by přece mělo patřit nějaké podstatné jméno. Ale sekaná ho má. Sekaná, někdy také fašírka, v posledních letech také trochu módně sekačka, se správnou kuchařskou terminologií nazývá sekaná pečeně. A už to dává smysl.

Tradičně se sice sekaná pečeně připravuje ze směsi mletého hovězího a vepřového masa, ale to neznamená, že by se sekaná nemohla udělat i z jiného druhu masa. Velmi dobré jsou sekané z masa králičího nebo zaječího, s přídavkem zvěřiny, z drůbežího nebo je čistě vepřového masa. Budou trochu jiné, než „fašírka“ z bufetu nebo z veřejné jídelny, ale někomu by mohly dokonce chutnat víc, než „klasika“, která je trochu všední.

Maso jen od řezníka nebo doma mleté

Maso na sekanou kupujeme jen v řeznictví. Balíčkové mleté maso ve velkých obchodech nemá dobrou kvalitu: je v něm mnoho hovězího loje, konzervanty, chemické přísady, a rovněž množství vody, po jejím odpaření se maso smrskne někdy až o třetinu. V malých řeznictvích je zvykem sekanou mlet přímo v prostoru za pultem, aby zákazníci viděli, co se do směsi dává. Naprosto bezpečnou variantou je umlet si maso doma – což ostatně musíme udělat tehdy, když chceme připravit sekanou z méně tradičního masa (králík, drůbež, zvěřina).

Sekaná z mletého masa: Příprava

Koupené mleté maso vyklopíme do zadělávací mísy. Když maso meleme, nakrájíme ho nejdřív na menší kousky, aby se nenamotávalo na šnek mlýnku. K namletému masu přidáme jedno nebo vejce a rozptýlíme je v masu. Mleté maso můžeme tradičně dochutit solí, mletým pepřem, česnekem, majoránkou a zahustit strouhankou.

  • Bývalo zvykem do směsi na sekanou přidávat na kostičky nakrájený uzený špek. Špek sice sekanou báječně dochutí, ale kostičky by mohly v současné době někomu vadit – hlavně dětem a nedospělé mládeži. Proto je vhodné kousek uzeného špeku semlít s masem.
  • Jinou možností je kuřecí sekaná „klobásového“ typu. Maso okořeníme mletým kmínem, česnekem a mletou sladkou paprikou (případně s menším podílem papriky pálivé).
  • Do masa můžeme také přimíchat nějakou obilninu: ovesné vločky, spařenou pohanku, jáhly, napůl uvařené krupky, čímž maso objemově nastavíme. Podíl strouhanky ale bude menší.
  • Do masové směsi lze přidat i zeleninu – mírně ji ovaříme a pomeleme k masu (kořenovou, kousek kapusty) nebo sterilizovaný hrášek.
  • Velmi dobře chutná, když do králičího masa nebo zvěřiny rozsekáme hrst oloupaných mandlí nebo ořechů a směs dochutíme česnekem a muškátovým květem (nebo ořechem).
  • Masovou směs můžeme také rozdělit na dvě části a dochutit je odlišně.
  • Případně můžeme připravit plněnou sekanou pečeni.
  • Z upravené hmoty vypracujeme dvě šišky. Vložíme do pekáče. Není třeba mastit, sekaná pustí vlastní tuk.
  • Podlijeme vodou, přiklopíme víko a při asi 150 stupních zvolna pečeme. Při vyšší teplotě by sekaná mohla popraskat. Během pečení doplňujeme horkou vodu a sekanou několikrát polijeme výpekem.
  • Pečení sekané z mletého masa trvá asi hodinu a půl.

Sekanou pečeni podíváme teplou s vařenými bramborami (někde je zvykem dávat k sekané a bramborám ještě vařené kyselé zelí), s bramborovou kaší nebo s bramborovým salátem. Sekaná dobře chutná i ke kaši dýňové.

Nebo necháme sekanou vychladnout a podáváme s chlebem, hořčicí a nakládanou zeleninou.

Zanechte odpověď