Možná si, pokud jste trochu dříve narození a žili jste v jisté dávné i nedávné době, pamatujete na vlašský salát. Kupovali ho snad všichni, často v mléčných barech, a jedli společně s rohlíky. Dneska už neexistují ani mléčné bary (až na pár výjimek), ani ten stejný vlašský salát.
Pokusíme se nicméně o jeho věrnou kopii podle starých norem, které kdysi kuchaři při jeho přípravě museli dodržovat. Budete mít jistotu, že je v salátu i něco jiného než jen spousta kyselých okurek a ještě víc podivné majonézy, jejíž složení vydá na deset řádků – jak to někdy vídáme v dnešních obchodech.
Ingredience (na cca 1 kilogram salátu)
350 g brambor
30 g celeru
50 g mrkve
90 g sterilovaných okurek
20 g sterilovaného hrášku
230 g šunkového salámu
Majonéza:
2-3 žloutky
Slunečnicový olej
20 g plnotučné hořčice
15 g octu
5 g worcesterové omáčky
Trocha pepře
Trocha soli
Trocha cukru
Postup
Brambory omyjeme a neoloupané je necháme vařit. Oškrábeme mrkev i celer a necháme je do měkka povařit v jiném hrnci. Uvařené brambory necháme zchladnout, zbavíme slupek a nakrájíme na menší kostky, to stejné provedeme s mrkví i celerem. Přidáme na kostky nakrájené sterilované okurky a hrášek bez nálevu. Kostky by měly být stejně velké – tedy spíš stejně malé. Salám nakrájíme na tenké nudličky a vsypeme k zelenině.
Poté si připravíme majonézu ze žloutků a oleje, které by mělo být 200 g. Vezmeme dva nebo tři žloutky, záleží na jejich velikosti, a začneme mixovat ponorným tyčovým mixérem. Postupně pomalu přiléváme olej. Výsledná majonéza by měla být pěkně hustá. Ochutíme ji solí, pepřem, hořčicí, octem, worcestrovou omáčkou a cukrem. Majonézu opatrně smícháme se zeleninou.