Dort jednorožec: Postup

Dort s jednorožcem, anebo dort jednorožec, to je už několik let panující „móda“ ve světě domácích i profesionálních dortů. Většinou se píše, že dorty s jednorožcem chtějí malá děvčátka a slečny. Zda malou obdivovatelku jednorožců takový dort potěší, to je otázka individuální. Jestli se chceme do úpravy dortu s motivem jednorožce pustit, máme několik možností.

Není to jen dort jednorožec

Opravdu chtějí malá děvčátka konzumovat jednorožce? Opravdu je bude těšit zaříznout do hlavy jednorožce, či mít na talířku porci dortu třeba s okem jednorožce? Chtějí děti kousat uši a roh bájemi opředeného mírumilovného jednorožce? Anebo to jsou „výmysly“ nás, dospělých, které dětem implantujeme do hlavy s tím, že to jejich přání? Tak to jsou základní otázky, které je ovšem třeba řešit u všech figurálních dortů a nejsou předmětem tohoto článku.

Dort s jednorožcem. Tři možnosti

Jestliže  chceme připravit dort s motivem jednorožce, můžeme volit ze tří stylů:

  1. Připravit klasický dort a dozdobit jej marcipánovou figurkou jednorožce. Bývají v nabídce prodejen s cukrářskými přípravky. Nespornou výhodou je, že bude figurka profesionálně vytvořena a bude mít dobrý tvar. Když nebude vkusný, nekoupíme je, a není co řešit. Do vlastnoručního modelování jednorožce by se měli asi pustit jenom ti, kdo mají zkušenosti s prací s cukrářskou hmotou, a také cit pro modelování.
  2. Druhou a téměř stoprocentně spolehlivou metodou je upéct dobrý dortchutným krémem a vhodným potahem a na povrch jednoduše přilepit jedlý papír s obrázkem jednorožce. Není to žádné velké cukrářské umění, ale „sázka na jistotu“.

 

Jedlý papír s motivem jednorožce, informace pro spotřebitele

Jedlý papír na dort – tento produkt  vyhovuje potravinářským předpisům EU. Vyrábí se v mnoha variantách, prodává se za různé ceny.

  • Rozměry: 20,5 cm
  • Složení („ečka“): bramborový škrob, obilný škrob, E422, aroma, voda, E133, E151, E155, E162, E202, E432, E433, E300
  • Alergie info: může obsahovat stopy obilovin, lepku, mléka a cereálií a výrobky z nich
  • Krájí se a konzumuje spolu s dortem (obrázek na dortu neztrácí tvar, barvy se neslévají a udržují barevnou stálost)
  • Postup na zdobení dortu je velmi jednoduchý: Dortový korpus potřete krémem a jedlý papír s obrázkem přitisknete na krém. Dozdobíte okraj dortu a máte hotovo pro lepší jasnost barev doporučujeme potřít obrázek i gelem na jedlý papír-decorgelem.
  • Pokládáme jedlý papír na ztuhlou čokoládu, cukrářské hmoty nebo máslovo-pudingový krém, nikdy ne na šlehačkový krém – jedlý papír nemá rád vlhkost
  • Skladujeme v suchu a chladu
  • Nutriční hodnoty ve 100 g výrobku: energetická hodnota 1522kJ/364kcal, tuky 0,64 g z toho nasycené 0,13 g,  sacharidy 87,4 g z toho cukry 1,13 g, bílkoviny 0,51 g, sůl 0,15 g

Unicorn Cake stále „frčí“

Mezi domácími cukrářkami je ale nejvíc ceněn dort ve tvaru hlavy jednorožce. Na serveru svetcukraru.cz existuje podrobný popis a receptura dortu „jednorožec“. Proč se nepoučit u odborníků? Tak jako není nic proti ničemu řídit se při úpravě nějaké staročeské speciality třeba receptem Magdaleny Dobromily Rettigové, není třeba otevřeně uvést, že recept na dort „jednorožec – Unicorn Cake“ pochází z uvedeného serveru. Jak má takový dort vypadat lze v mnoha provedeních nalézt na obrázkovém vyhledavači.

Recept – Dort jednorožec

Na uši a roh:

  • 250 g modelovací hmoty na tvoření dekorací na dort
  • kukuřičný škrob
  • vykrajovátka
  • špejle
  • ostrý nůž
  • zlatá barva ve spreji nebo gelová zlatá barva
  • štěteček
  • karton od vajíček

Na krém:

  • 500 g másla
  • 750 g moučkového cukru
  • 8 lžic mascarpone
  • 4 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžička soli

Na dort:

  • 4 upečené a vychladlé korpusy
  • bílá gelová barva
  • růžová a ivory gelová barva
  • černá gelová barva na oči
  • zdobící cukrářské sáčky
  • zdobící špička ve tvaru hvězdičky (řezaná)
  • zdobící špička tenká hladká
  • posypky a kytičky, případně další dekorace – dle vlastní potřeby
  • cukrářská stěrka – hladítko/žehlička (pomůže vytvořit hladký povrch dortu)

Dort jednorožec: Pracovní postup

  • Uši a roh jednorožce si připravte ideálně několik dní předem, aby pořádně ztuhly. Poprašte si povrch kukuřičným škrobem a hmotu pořádně prohněťte, aby byla měkká a poddajná. Rozválejte hmotu na tloušťku asi 5 mm a pomocí vykrajovátka vytvořte uši, měly by mít okolo 7 cm na výšku. Pak vezměte menší vykrajovátko, zhruba 5cm a vykrojte menší verzi oušek. Vnitřní menší ouško nabarvěte zlatou barvou. Až barva uschne, zadní stranu menších oušek trošku namočte vodou a přitiskněte je na větší ouška. Pak každé z nich uprostřed mírně ohněte, abyste jim dodali patřičný tvar. Odložte je například do kartonu od vajíček, aby mohla uschnout.
  • Vezměte zbytek pasty a opět ji rozválejte, aby byla měkká. Vyválejte z ní dlouhý váleček s jedním tenčím koncem, kde bude vrcholek rohu. Špejli zapíchněte do podložky, například do kousku polystyrenu, aby držela vzpřímeně. Namočte špejli vodou a vezměte váleček pasty a opatrně špejli od spodu až nahoru omotejte tak, aby byla špejle skrytá. Vyjměte roh opatrně z podložky a vyválejte jej v kukuřičném škrobu. Pak roh na špejli opatrně lehce rozdělejte a vnitřní strany navlhčete, aby si po zatvrdnutí roh udržel svůj tvar. Umístěte jej zpět do podložky, nabarvěte zlatou gelovou barvou a nechte uschnout.
  • Připravte si upečené a vychladlé korpusy. Doporučujeme rozměr korpusu 17 cm, protože jednorožec vypadá lépe, pokud je vyšší než širší. Nachystejte si máslový krém, kdy nejprve vyšleháme máslo dohladka, poté přesejeme moučkový cukr, přidáme mascarpone, vanilku a sůl. Šleháme nejprve na nižší otáčky a jakmile je cukr zapracovaný, otáčky zvýšíme a vyšleháme do hladka. Přidáme bílou gelovou barvu, abychom dosáhli krásného slonovinového efektu.
  • Promažte korpusy krémem a poskládejte je na sebe. Poté celý dort pokryjte pouze tenkou vrstvou krému a dejte do ledničky uležet na 15 až 20 minut. Následně vyjměte z lednice a přidejte silnější vrstvu krému. Aby byl povrch krásně hladký, pomozte si cukrářskou stěrkou. Ještě pro větší efekt můžete celý dort postříkat perleťovou barvou ve spreji. Dort pak uložte zpět do lednice.
  • Ze zbylého krému vytvoříme zdobení. Jednu lžíci si dejte bokem, zbytek rozdělte do tří nádob. Jednu porci krému necháme bílou, zbylé obarvíme gelovými barvami podle preference, například růžovou, ivory či modrou. Poté si krém rozdělte do zdobicích sáčků zakončených cukrářskými špičkami ve tvaru velké hvězdy. Krém, který jsme si nechali bokem, obarvíme černou gelovou barvou a dáme do sáčku s tenkou hladkou zdobící špičkou.
  • Dort vytáhněte z lednice a umístěte na něj roh a uši. Pak pomocí zdobících sáčků vytvořte zdobení před rohem a ušima, které začnou vytvářet hřívu. Střídejte barvy, krém můžete vrstvit i na sebe, dodá to hezký prostorový efekt. Od uší postupujte dopředu, kde vytvoříte jednorožci ofinu a poté dozadu a na bok dortu dotvořte zbytek hřívy.
  • Nakonec pomocí černého krému namalujte zepředu zavřené oči s řasami a celý dort nakonec dozdobte posypkami, třpytkami a kytičkami.

Zdroj: sladke-potreby.cz, svetcukraru.cz

Ilustrační foto: pixabay.com

Zanechte odpověď