Dresing doplňuje a do jisté míry i určuje chuť salátu, ať už jej připravujeme z jakýchkoliv surovi. Nejčastěji to ale bývá zelenina. Nabízíme několik tipů různé dresingy. A pro lepší inspiraci uvádíme i druh salátu – dresingy lze ale použít i na jiné saláty.
Dresing je korunou salátu
Zálivkám na saláty říkáme také dresing. Dresingy na saláty se připravují na různé bázi: olejové, octové, majonézové, jogurtové, smetanové. Lahodný je například koprový dresing. Připravíme ho z čerstvého, ale i zmrazeného kopru, soli, špetkou cukru, pepře, citronové šťávy a kysané smetany. Můžete použít také kefír nebo bílý jogurt. Dresing se hodí k okurkovému salátu, k bramborovému salátu a k míchané zelenině.
Na okurkový nebo rajčatový salát se hodí cibulový nebo česnekový dresing. Připravíme ho z oleje, vinného octa nebo citronové šťávy, cukru, soli, pepře a nadrobno nakrájené cibule nebo na plátky nakrájeného česneku. Hodí se k pikantním masovým i zeleninovým salátům a je skvělým základem pro míchané zeleninové saláty.
Vvynikající a naprosto jednoduchý je dresing ze zakysané smetany, několika rozetřených stroužků česneku, bílého pepře a pát kapek oleje.
Dresingy na saláty: recepty
Pikantní zelný salát
- 500 g bílého zelí. Na zálivku: 2 cibule, 4 Ižíce rostlinného oleje, 2 Lžíce hořčice, špetka pepře a cukru, 1 lžíce octa, sůl. Nejprve připravíme zálivku z nastrouhané cibule, oleje, hořčice, pepře a octa. Podle potřeby zředíme vodou a dochutíme špetkou cukru a pepře. Potom dobře omyté zelí nakrájíme na tenké nudličky a promícháme s dresingem. Salát necháme asi hodinu odležet v chladničce.
Svěží krabí salát s dresingem
200 g krabích tyčinek, 3 hlávky různých salátů (500 g), olivový olej, bazalkový ocet, sůl, pepř, sójová omáčka, provensálské bylinky.
Příprava: Listy salátů opereme, necháme okapat. Krabí tyčinky nakrájíme na drobné nudličky, zakápneme sójovou omáčkou a necháme marinovat asi čtvrt hodiny. Listy salátů natrháme na drobné kousky.
Z oleje, bazalkového octa, sójové omáčky, soli, pepře a bylinek připravíme dresing, kterým zalijeme maso a salát. Promícháme. Podáváme s bílým pečivem nebo toasty
Salát z avokáda
- 2 avokáda, 3 pomeranče, 1 hlávkový salát. Na dresing: 1 malá cibule, 3 lžíce kvalitního rostlinného oleje, 1 Ižička medu, 1 lžička hořčice, šťáva z půlky citrónu, špetka sladké papriky a pepře.
Příprava: Nejprve si připravíme dresing. Nadrobno usekanou cibuli smícháme s olejem, medem, hořčicí, citrónovou šťávou a trochou vody, okořeníme pepřem a paprikou a necháme odležet.
Plody avokáda zbavíme slupky, překrojíme, vyjmeme jádra a nakrájíme stejně jako pomeranče na malé kousky. Opraný salát rozebereme na jednotlivé listy, překrájíme na drobnější díly a vše promícháme ve skleněné míse. Směs zalijeme zálivkou a dáme vychladit. Protože plody avokáda obsahují dosti tuku, lze tento salát podávat jako lehkou dietní večeři bez přílohy. Zvláště vhodný je pro ty, kteří mají problémy s vyprazdňováním.
Francouzská zálivka na hlávkový salát
- Nejprve si opereme jednotlivé listy salátu a osušíme. Pak umícháme vinegretu, dresing ze 2 špetek soli, lžičky moučkového cukru a 2 Ižic vinného octa. K tomu přidáme 3 lžíce dobrého oleje (nejlepší je lisovaný za studena) a 2 propasírované stroužky česneku. Tuto směs dřevěnou měchačkou vymícháme do homogenní emulze, přidáme oprané a na širší proužky nakrájené či natrhané listy hlávkového salátu. Salát rychle promícháme s vinegretou a neseme na stůl.
Salát z kopřiv s medovým dresingem
- 300 g mladých kopřivových lístků, sladkokyselá zálivka: 2 lžíce kvalitního rostlinného oleje, šťáva z jednoho citronu, 1 lžička hořčice, 1 lžíce medu, 0,2 L vody, špetka pepře a sůl.
Příprava: Oprané kopřivové lístky krátce spaříme a po okapání je pokrájíme. Mezitím připravíme dresing, kterým je přelijeme. Necháme asi hodinu odležet a podáváme k nejrůznějším druhům masa.
Salát z brokolice s dresingem
- 600 g brokolice, 150 g libové šunky. Zálivka: šťáva z jednoho citronu 8 lžic rostlinného oleje, pažitka, petrželka, pepř a sůl.
Příprava: Brokolici opereme a rozdělíme na růžice, stonek oloupeme a nakrájíme. Vše dáme do tlakového hrnce a v osolené vodě vaříme pět minut. Po vyjmutí zeleninu propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Mezitím si připravíme z citronové šťávy, usekané petrželky a pažitky, pepře, soli a oleje dresing. Brokolici rozdělíme na misky, zalijeme a nakonec posypeme na jemné nudličky pokrájenou šunkou.
Hlávkový salát s pikantním dresingem
- 1 větší salát, 1 natvrdo uvařené vejce, 2 lžíce oleje, 2 lžičky hořčice, 1 lžíce octa, sůl.
Příprava: Opraný salát necháme okapat a nakrájíme na tenké nudličky, které upravíme na plochou mísu. Hořčici, olej a ocet dobře promícháme, osolíme a doplníme drobně rozsekaným vejcem. Salát přelijeme dresingem a krátce vychladíme.