Close Menu
  • Úvodní stránka
  • Recepty
    • Sladké
    • Polévky
    • Hlavní chody
    • Přílohy
    • Maso
    • Zpracování
  • Školáci
  • Cestování
  • Rodina
  • Vztahy
  • Péče o dítě
  • Péče o tělo
  • Nemoci
  • Těhotenství
Facebook X (Twitter) Instagram
Rodicka.cz
  • Úvodní stránka
  • Recepty
    • Sladké
    • Polévky
    • Hlavní chody
    • Přílohy
    • Maso
    • Zpracování
  • Školáci
  • Cestování
  • Rodina
  • Vztahy
  • Péče o dítě
  • Péče o tělo
  • Nemoci
  • Těhotenství
Rodicka.cz
Domů » Dršťková polévka z předvařených drštěk: Recept
Polévky

Dršťková polévka z předvařených drštěk: Recept

jezzinaOd jezzina11.4.2017

Udělat dršťkovou polévku je poměrně pracné. To je asi důvodem, proč si ji lidé spíš dají v restauraci nebo v nějaké jídelně, než by si ji připravili sami doma. Bez přehánění lze ale říct, že polovina práce odpadne, když na polévku použijeme koupené předvařené dršťky. Dokonce ta horší polovina. I tak ještě dost práce zbude. Proto se i vyplatí doma vařit dršťkové polévky víc než pouze jednu porci pro strávníka.

Dršťková polévka – krok do dospělosti

“Do dršťkové polévky se musí dorůst,” říká se. Jako i jiná životní moudra, i toto vychází z opakovaných zkušeností. Je mnoho dětí a “nedospělcům”, kteří se nedokážou přenést přes svérázný vzhled drštěk, a tak ani nepoznají jejich chuť. Dost často děti žadoní: “Dej mi polévku, ale bez drštěk.” Vymizení tohoto přání lze chápat jako krok k dospělosti.

Dršťky nejsou české specifikum

Pojídání drštěk, tedy uvařených nakrájených předžaludků skotu, je běžné na celém světě, respektive v krajinách, kde se konzumuje hovězí maso. Pokrmy z drštěk se vaří v Nikaragui stejně jako v mekce gurmetů Francii. Zadělávané dršťky a dršťková polévka patří do základního fondu rakousko-uherské, a tedy i česko-moravsko-slezsko-slovenské kuchyně.

Koupený polotovar usnadní domácí přípravu polévky

Vyčistit hovězí bachor, čepec či knihu – předžaludky hovězího dobytka – je práce nemilá a zdlouhavá. Vnitřnosti se musí zbavit zbytků potravy pečlivým propírání, a jedno nestačí. Dršťky se properou a vaří v několika vodách, které se musí slít a nahradit vodou čerstvou. To trvá několik hodin.

Použití předvařených drštěk této práce zbaví. Přesto je ale vhodné držet se pořekadla “Důvěřuj, ale prověřuj,” a i koupené předvařené dršťky krátce povařit, slít a zjistit jejich senzorické vlastnosti:

  1. chuť,
  2. vůni
  3. a tuhost.

 

Kdyby byly málo měkké, dáme je do další vody a ještě povaříme. Vůbec není třeba se obávat, že tím vzniknou nějaké ztráty na “vývaru”. Voda z drštěk se na dršťkovou polévku nepoužívá. Ten chutný základ polévky, který si rády dají děti, se připravuje zvlášť, nezávisle na dršťkách.

Dršťková polévka z předvařených drštěk: Recept

Dršťková polévka: Suroviny

  • 1000 g uvařených a na nudličky nakrájených hovězích drštěk
  • 2,5 litru masové vývaru
  • Mletá paprika (sladká i ostrá), kmín, mletý pepř, majoránka
  • Jíška, sádlo, cibule, česnek

Bujon na dršťkovou polévku

  • 1 hovězí morková kost
  • Asi 300 g hovězího předního na polévku (žebro, harfa)
  • 1 mrkev, 1 petržel, stejně velký řez celeru
  • 2 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře, sůl
  • 1 malá cibule
  • 2,5 l vody

„Kompletace“ dršťkové polévky

  • Příprava bujonu: Maso, zeleninu a koření dáme do hrnce (ideálně tlakového) a uvaříme vývar. V obyčejném hrnci to bude trvat tak dvě tři hodiny, v tlakovém hodinu. Pak zcedíme. Když bychom bujon vařili jen z hovězí harfy (kosti se zbytky masa), můžeme maso obrat a vrátit do vývaru.
  • Zahuštění polévky: Ze 100 g vepřového sádla a 100 g hladké mouky upražíme zlatou jíšku.
    Na další lžíci sádla osmažíme do světle hněda jemně posekanou cibuli. Když tak zvaně šustí, přidáme k cibuli polévkovou lžíci sladké mleté papriky a půl lžičky kmínu.
    Rychle zamícháme a hned, aby se paprika nepřipálila, vlijeme vývar.
    Vsypeme nakrájené dršťky, přivedeme k varu a podle potřeby zahustíme jíškou.
  • Dochucení dršťkové polévky: Až nakonec dochutíme mletým pepřem, malým množstvím pálivé papriky, majoránkou a třeným česnekem.
    Protože se dršťkové polévky obvykle dělá víc než na jedno stolování, je nutno česnek alespoň pět minut povařit, aby v polévce nezačal kvasit.

Nejchutnějším doplňkem domácí dršťkové polévky jsou pravé české kynuté vdolky – jako od babičky.

Doporučené články

Zavařování zabijačkové polévky

Kančí vývar

Tradiční rybí polévka

1 komentář

  1. Josef na 4.3.2022 20.43

    Rád zkouším držťkovou v různých restauracích a bufetech.
    V restauraci ve Václavovicích mě chutnala perfektně a tak jsem si dal zavolat kuchaře a vyzpovídat ho.
    Podstatou jeho receptu bylo místo pepře rozdrcený jalovec a místo majoránky zabijačkové koření.
    A tajná ingredience: 1-2 ks hřebíčku!!

Zanechte odpověď

Vyhledávání na webu
Právě vyšlo
  • Psychické zdraví dětí: Jak podpořit duševní pohodu od útlého věku?
  • Jak oloupat patizon
  • Jak dlouho schne marmolit
  • Žloutnutí listů u Cykasu
  • Žloutnutí listů u Klívie
  • Žloutnutí listů u pokojového Ibišku
  • Jak se oblékat v Dubaji
Články
  • Zavařování zabijačkové polévky
  • Kančí vývar
  • Tradiční rybí polévka
  • Květáková polévka: krémová a karí
  • Drůbková polévka, kaldoun
  • Polská kuchyně: Chłodnik litewski
  • Halászlé, maďarská rybí polévka
  • Maďarská fazolová polévka s uzeným masem
  • Ruský boršč
  • Šči, ruská zelná polévka
  • Eintopf, atribut německé kuchyně
  • Šlemová polévka
  • Polévka praženka
  • Krkonošské kyselo
  • Polévka z králičích hlav
  • Krutony do polévky
  • Cibulačka naší babičky
  • Dršťková polévka z předvařených drštěk: Recept
  • Uzená polévka s kroupami z Moravy – recept
  • Zelňačka z kyselého zelí
  • Česneková polévka od babičky
  • Fazolová polévka z červených fazolí
  • Hrachová polévka ze žlutého hrachu
  • Hovězí polévka z vývaru
  • Boršč podle rodilé Ukrajinky
  • Brokolicová polévka se smetanou
  • Gulášová polévka od babičky
  • Chlebová polévka našich babiček
  • Bramboračka jako od babičky
  • Česnečka s bramborem
  • Další články z rubriky 'Polévky' »
Rubriky
  • Alergie
  • Antikoncepce
  • Batole
  • Bolesti
  • Český jazyk
  • Cestování
  • Choroby
  • Databáze nemocí
  • Dětské nemoci
  • Domácnost
  • Etiketa
  • Finance
  • Gynekologie
  • Historie
  • Hlavní chody
  • Hudební nástroje
  • Jak je to správně
  • Jak se co dělá
  • Jména
  • Kojenec
  • Kojení
  • Koníčky
  • Krátké články
  • Kreslení
  • Kuchařka
  • Léky
  • Maso
  • Menstruace
  • Nápoje
  • Němčina
  • Nemoci
  • Nemocnice
  • Novorozenec
  • Oblečení
  • Očkování
  • Onemocnění
  • Ostatní
  • Ovulace
  • Péče o dítě
  • Péče o tělo
  • Péče o zahradu
  • Po porodu
  • Počátky těhotenství
  • Početí dítěte
  • Polévky
  • Polsko
  • Porod
  • Potrat
  • Předškoláci
  • Příčiny
  • Přílohy
  • Příznaky
  • Problémy v těhotenství
  • Produkty
  • Průběh těhotenství
  • Recepty
  • Reklamní články
  • Rodina
  • Rostliny
  • Ruční práce
  • Seznam nemocí
  • Seznam onemocnění
  • Šití
  • Školáci
  • Sladké
  • Slohové práce
  • Snídaně
  • Spotřebiče
  • Studená kuchyně
  • Syndromy
  • Těhotenství
  • Úklid
  • Vaření
  • Vlakem
  • Výlety
  • Vyšetření
  • Výživa
  • Výživa v těhotenství
  • Význam slov
  • Vztahy
  • Zahrádka
  • Záněty
  • Zdraví
  • Zdravotní komplikace
  • Zpracování
  • Zvířata
Kontakt do redakce

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.