Close Menu
  • Úvodní stránka
  • Recepty
    • Sladké
    • Polévky
    • Hlavní chody
    • Přílohy
    • Maso
    • Zpracování
  • Školáci
  • Cestování
  • Rodina
  • Vztahy
  • Péče o dítě
  • Péče o tělo
  • Nemoci
  • Těhotenství
Facebook X (Twitter) Instagram
Rodicka.cz
  • Úvodní stránka
  • Recepty
    • Sladké
    • Polévky
    • Hlavní chody
    • Přílohy
    • Maso
    • Zpracování
  • Školáci
  • Cestování
  • Rodina
  • Vztahy
  • Péče o dítě
  • Péče o tělo
  • Nemoci
  • Těhotenství
Rodicka.cz
Domů » Drůbková polévka, kaldoun
Polévky

Drůbková polévka, kaldoun

jezzinaOd jezzina19.10.2021

Kaldoun je označení pro bílou zapraženou polévku. V kuchařských knihách ji najdeme pod srozumitelnějším názvem drůbková polévka. Z toho je jasné, že se kaldoun/drůbková polévka vaří z drůbků, z vnitřností drůbeže. Kaldoun měl a snad i dosud má slavnostní charakter. Jak se vaří tradiční kaldoun?

Obsah článku

Toggle
  • Kaldoun, zapražená drůbková polévka
    • Drůbková polévka: Příprava
    • Zeleninou nešetříme
    • Světlá zeleninová jíška
    • Žemlové knedlíčky do polévky

Kaldoun, zapražená drůbková polévka

Kaldoun je hutná bílá zapražená polévka. Základ tvoří vývar z drůbežích vnitřností a odřezaných částí drůbeže, které zůstanou po kuchyňském opracování drůbeže (husa, kachna, krůta, kuřata). Do vývaru je přidána zelenina, máslová jíška, maso obrané z ovařených drůbků, dále a zavářka (těstoviny, knedlíčky,  noky – podle domácích zvyklostí). Někdo vaří kaldoun z králičí hlavy a králičích vnitřností.

Drůbková polévka: Příprava

Nejprve připravíme vývar. Použijeme na něj  odřezky z připravované drůbeže (husa, kachna, krůta) – to je zejména krk, konce křídel, odřezky kůže, žaludek, játra. Nebo můžeme na kaldoun použít i drůbeží kostry, které se prodávají právě hlavně na polévku.

Maso nebo kostry, odřezky opereme ve studené vodě. Máme-li velký drůbeží krk, přesekneme ho. Žaludek překrojíme. Maso zalijeme studenou vodou, trochu osolíme a pomalým varem uvaříme, aby bylo tak měkké, že odpadává od kosti. Vývar přecedíme a plochou naběračkou sebereme tuk. Z ovařených drůbků obereme čisté maso a nakrájíme na drobnější kousky (zejména dlouhé maso z krku je třeba překrájet). Uvařený žaludek rozsekáme nadrobno.

Zeleninou nešetříme

Očistíme jednu středně velkou mrkev, menší petržel a kousek celeru. Nahrubo nastrouháme. Jestliže máme pórek, asi deset centimetrů pokrájíme na drobné kousky. Jestliže nemáme pórek, jemně nakrájíme menší cibulku. Oloupeme a nadrobno nasekáme dva stroužky česneku. Máme-li, asi pět růžičkových kapustiček přesekneme na polovinu, případně na jemné růžičky rozebereme malý kousek (asi čtvrtinu) květáku.

Světlá zeleninová jíška

Na vrchovaté lžíci másla usmažíme ze třech lžic hladké mouky světlou jíšku. Přisypeme do ní pórek nebo cibuli, promícháme. Pak postupně zasmahneme česnek a kořenovou zeleninu, mícháme, aby se nepřipálila. Když zelenina voní, zalijeme směs přecezeným drůbežím vývarem a případně přidáme růžičkovou kapustu. Dobře rozmícháme, přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme zvolna provářet za občasného zamíchání.

Žemlové knedlíčky do polévky

Ze dvou tvrdých rohlíků připravíme čerstvou strouhanku. Dáme do misky. Přidáme jedno celé syrové vejce, asi 25 gramů (vrchovatá lžíce nebo plátek – desetina kostky) pravého másla, dva rozetřené stroužky česneku, na špičku kulatého nože muškátového květu nebo nastrouhaného muškátového oříšku, špetku soli, případně trochu jemně rozemnuté majoránky (nemusí být).

Z ingrediencí vypracujeme tuhé těsto. Kdyby se nespojovalo, můžeme trochu pokropit tukem sebraným z vývaru.  Z žemlové hmoty v dlani vyvalujeme drobné kuličky.

Pod probublávající polévkou zvýšíme teplotu a uvedeme ji do prudkého varu. Zavaříme kuličky, přisypeme obrané maso a případně přidáme rozebrané kousky květáku. Provaříme asi sedm minut. Mezitím polévku ochutnáme a dokořeníme solí, mletým pepřem, muškátovým květem nebo ořechem. Na závěr přidáme nasekanou listovou petržel.

  • V některých rodinách je zvykem místo knedlíčků do kaldounu vkládat uvařené široké nudle (u vaříme zvlášť). Jinde mají ve zvyku do drůbkové polévky zavářet knedlíčky játrové.

Doporučené články

Zavařování zabijačkové polévky

Kachna pečená nadivoko

Kančí vývar

Zanechte odpověď

Vyhledávání na webu
Právě vyšlo
  • Psychické zdraví dětí: Jak podpořit duševní pohodu od útlého věku?
  • Jak oloupat patizon
  • Jak dlouho schne marmolit
  • Žloutnutí listů u Cykasu
  • Žloutnutí listů u Klívie
  • Žloutnutí listů u pokojového Ibišku
  • Jak se oblékat v Dubaji
Články
  • Zavařování zabijačkové polévky
  • Kančí vývar
  • Tradiční rybí polévka
  • Květáková polévka: krémová a karí
  • Drůbková polévka, kaldoun
  • Polská kuchyně: Chłodnik litewski
  • Halászlé, maďarská rybí polévka
  • Maďarská fazolová polévka s uzeným masem
  • Ruský boršč
  • Šči, ruská zelná polévka
  • Eintopf, atribut německé kuchyně
  • Šlemová polévka
  • Polévka praženka
  • Krkonošské kyselo
  • Polévka z králičích hlav
  • Krutony do polévky
  • Cibulačka naší babičky
  • Dršťková polévka z předvařených drštěk: Recept
  • Uzená polévka s kroupami z Moravy – recept
  • Zelňačka z kyselého zelí
  • Česneková polévka od babičky
  • Fazolová polévka z červených fazolí
  • Hrachová polévka ze žlutého hrachu
  • Hovězí polévka z vývaru
  • Boršč podle rodilé Ukrajinky
  • Brokolicová polévka se smetanou
  • Gulášová polévka od babičky
  • Chlebová polévka našich babiček
  • Bramboračka jako od babičky
  • Česnečka s bramborem
  • Další články z rubriky 'Polévky' »
Rubriky
  • Alergie
  • Antikoncepce
  • Batole
  • Bolesti
  • Český jazyk
  • Cestování
  • Choroby
  • Databáze nemocí
  • Dětské nemoci
  • Domácnost
  • Etiketa
  • Finance
  • Gynekologie
  • Historie
  • Hlavní chody
  • Hudební nástroje
  • Jak je to správně
  • Jak se co dělá
  • Jména
  • Kojenec
  • Kojení
  • Koníčky
  • Krátké články
  • Kreslení
  • Kuchařka
  • Léky
  • Maso
  • Menstruace
  • Nápoje
  • Němčina
  • Nemoci
  • Nemocnice
  • Novorozenec
  • Oblečení
  • Očkování
  • Onemocnění
  • Ostatní
  • Ovulace
  • Péče o dítě
  • Péče o tělo
  • Péče o zahradu
  • Po porodu
  • Počátky těhotenství
  • Početí dítěte
  • Polévky
  • Polsko
  • Porod
  • Potrat
  • Předškoláci
  • Příčiny
  • Přílohy
  • Příznaky
  • Problémy v těhotenství
  • Produkty
  • Průběh těhotenství
  • Recepty
  • Reklamní články
  • Rodina
  • Rostliny
  • Ruční práce
  • Seznam nemocí
  • Seznam onemocnění
  • Šití
  • Školáci
  • Sladké
  • Slohové práce
  • Snídaně
  • Spotřebiče
  • Studená kuchyně
  • Syndromy
  • Těhotenství
  • Úklid
  • Vaření
  • Vlakem
  • Výlety
  • Vyšetření
  • Výživa
  • Výživa v těhotenství
  • Význam slov
  • Vztahy
  • Zahrádka
  • Záněty
  • Zdraví
  • Zdravotní komplikace
  • Zpracování
  • Zvířata
Kontakt do redakce

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.