Éčka v potravinách: seznam, tabulka

Zvykli jsme si nakupovat zásoby třeba i na měsíc, ale někdy i na delší dobu. Potraviny jsou trvanlivé, barevné, mají báječnou chuť a případně i méně kalorií. Všechno má rub a líc. Za pohodlí nákupů do zásoby a estetický i chuťový dojem platíme seznamem E-kódů, lidově éček, tedy přídatných látek, jinak aditiv. Najdeme ho na etiketách výrobků.

Co jsou „éčka“?

Éčka“ jsou látky, které se do potravin záměrně přidávají z důvodů technologických nebo senzorických.

Éčka, kolem kterých vypukne čas od času panika, zahrnují desítky různých látek. Konzervační látky chrání potraviny před zkažením, antioxidanty zabraňují žluknutí tuků, náhradní sladidla snižují energetickou hodnotu, do potravin se dodávají také různá barviva, zahušťovadla, emulgátory. Jejich složení je velmi různorodé.

Aditiva jsou většinou látky, které se vyrábějí synteticky, mají proto charakter chemikálie, mnohdy jde však o látky takzvaně přírodně identické, tedy vyrobené sice uměle, ale vyskytující se v přírodě (beta karoten neboli vitamin A, kyselina askorbová čili vitamin C). Někdy se jedná o látky získané z přírodních zdrojů, jako barviva získaná z řepy či papriky, ale i některá zahušťovadla extrahovaná z mořských řas (agar) či jiných přírodních materiálů.

Na nákup s tabulkami (a lupou)

Pro aditiva jsou stanoveny ADI, tedy akceptovatelné denní dávky. Například pro sacharin maximálně 5 miligramů na kilogram tělesné váhy a den, takže šedesátikilový člověk smí spotřebovat za den nejvýše 300 mg sacharinu. Problémy mohou být pro citlivější lidi s oxidem siřičitým, kterým jsou sycena vína. Takoví jedinci mohou otéci kolem očí, přesířené víno se někdy projevuje i bolehlavem. Alergické reakce mohou být i na některá barviva, jako například na tartrazin. Sušené ovoce, sířené kvůli zachování barvy, by se mělo před konzumací omývat v teplé vodě, což musí být jasně řečeno i na etiketě. Pokud ne, jsou samozřejmě prodejci sankcionováni. Stejně tak jsou uplatňována správní opatření vůči výrobcům, kteří překročili povolené množství aditiv v potravině.

Ze zákona uváděná éčka jsou na obalech výrobků vytištěna tak maličkým písmem, že je bez zvětšovacího skla jen málokdo přečte.

Měli bychom vědět

  • Existují potraviny, kde je jakékoli éčko zcela vyloučeno. Přídatné látky nesmějí obsahovat nezpracované potraviny, med, káva a čaj, cukr, máslo, mléko, smetana, podmáslí a neochucené zakysané mléčné výrobky. Pokud na etiketě objevíme přídatné látky, je to v rozporu se zákonem.
  • Pokud vyžadujeme trvanlivé potraviny, musíme se s éčky smířit.

Éčka v potravinách, seznam

Konzervační látky

Zamezují rozvoji nežádoucích mikroorganismů, prodlužují životnost potravin
E 200 Kyselina sorbová
E 202 Sorban draselný
E 203 Sorban vápenatý
E 210 Kyselina benzoová
E 211 Benzoan sodný
E 212 Benzoan draselný
E 251 Dusičnan sodný
E 252 Dusičnan draselný

Kyseliny a zásady

Mění či udržují kyselost či zásaditost potraviny
E 500 Uhličitany sodné
E 501 Uhličitany draselné
E 503 Uhličitany amonné
E 507 Kyselina chlorovodíková
E 508 Chlorid draselný

Emulgátory

Mají schopnost mísit například olej s vodou
E 322 Lecitiny
E 470 Soli mastných kyselin z jedlých tuků
E 471 Mono a diglyceridy mastných kyselin

Antioxidanty

Brání žluknutí a barevným změnám tuků
E 300 Kyselina ascorbová
E 301 Askorban sodný
E 307 Alfa-tokoferol
E 308 Gamma-tokoferol
E 310 Propylgallát
E 311 Oktylgallát

Barviva

Dávají potravinám barvu ztracenou konzervací, sušením a podobně
Přírodní:
E 100 Kurkumin
E 101 Riboflavin (vlastně vitamin B 2)
E 120 Košenila
E 140 Chlorofyly a chlorofyliny
E 150 a Karamel, Kulér
E 160 a Karoteny
Syntetická barviva
E 102 Tartrazin
E 104 Chinolinová žluť
E 110 Žluť SY
E 122 Azorubin
E 123 Amarant
E 124 Ponceau 4 R

Náhradní sladidla

E 950 Acesulfam K
E 951 Aspartam
E 954 Sacharin
E 957 Thaumatin
E 959 Neohesperidin
E 420 Sorbitol
E 421 Mannitol
E 953 Isomalt
E 967 Xylitol

Zahušťovadla

Většinou zvyšují viskozitu potravin
E 406 Agar
E 407 Karagenan
E 410 Karubin
E 412 Guma Guar
E 414 Arabská guma
E 440 Pektiny
E 1404 Oxidovaný škrob
E 1410 Fosfátový monoester škrobu
E 1412 Fosfátový diester škrobu
E 1420 Acetylovaný škrob

Látky chuťové

Dodávají potravinám výraznější, například masovější chuť
E 620 Kyselina glutamová
E 621 Glutaman sodný
E 622 Glutaman draselný
E 623 Glutaman vápenatý
E 627 Guanylan sodný
E 628 Guanylan draselný
E 629 Guanylan vápenatý
E 631 Inosinan sodný
E 632 Inosinan draselný
E 633 Inosinan vápenatý

Zanechte odpověď