Eskymo řezy na plech

Tak zvané eskymo řezy je moučník, který pro svou jednoduchost rychle získal na oblibě. Ve starších kuchařkách se neobjevuje. Eskymo řezy dostaly své pojmenování  – podobně jako starší nanukové řezy nebo pozdější míša řezy – pro svou chuťovou podobnost s oblíbenou mraženou pochoutkou. Eskymo řezy mají stejně jako mražené eskymo kokosovou příchuť a je na nich použita čokoládová poleva.

Eskymo řezy, popis moučníku

Na eskymo řezy existuje víc předpisů, ale v zásadě se vždy jedná o nenáročný třený kakaový korpus z hladké mouky a s kypřicím práškem do pečiva. V receptech se liší množství použitého cukru a kakaa. Korpus se peče na plechu, dost často je doporučováno, aby byl plech předem vyložen papírem na pečení.

Na vychladlý korpus se natře krém zhotovený z másla a pudinku uvařeného z prášků s kokosovou příchutí. V některých receptech je do krému přidán rovněž přírodní kokos. V různých předpisech jsou uváděny různé poměry mléka pudinkového prášku. Množství másla, cukru a pudinkové kaše se také liší.

Pro získání svěží nakyslé chuti se nakonec do krému vmíchá zakysaná smetana, nebo někdy i tvaroh. Krém se nechá dobře vychladnout a na závěr se potáhne čokoládovou polevou, která se v některých přepisech dělá z čokolády na vaření či z tyčinek ledových kaštanů. Protože vzhledem k použitým surovinám nemusí krém vždy dokonale ztuhnout a méně zkušená hospodyňka by mohla mít problém s potahováním polevy, je v některých předpisech doporučeno polevu na krém pouze „nacákat“.

Eskymo řezy na plech: Recepty

Eskymo řezy I.

  • Těsto: 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 220 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 100 ml mléka.
    Náplň: 750 ml mléka, 3 pudinky kokosové, 150 g cukru, 125 g změklého másla, 200 ml zakysané smetany, 50 g strouhaného kokosu.
    Ozdobení: 1 tmavá poleva, 30 g strouhaného kokosu.
    Příprava: Vejce s cukrem a vanilinovým cukrem utřeme do pěny. Postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a mléko. Plech vyložíme papírem na pečení a rozetřeme na něj těsto. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20-25 minut při teplotě 200 °C. Na zhotovení náplně uvaříme z mléka a pudinkového prášku hustý pudink. Necháme vychladnout. Pak vmícháme změklé máslo, cukr, zakysanou smetanu a strouhaný kokos a vyšleháme dohladka. Vychladlý korpus potřeme krémem. Na ozdobení připravíme polevu podle návodu na obalu, nalijeme na povrch moučníku a uhladíme.
    Posypeme kokosem.

Eskymo řezy II.

  • 2 hrnky hladké mouky,1 hrnek mléka, 2 vejce, 1/2 hrnku moučkového cukru, 1 kypřící prášek, 1 vanilkový cukr, 1/2 hrnku oleje, 1 lžíci kakaa.
    Na kokosový krém: 1/2 litru mléka, 2 kokosové pudinky, 1 kelímek zakysané smetany, 3 tyčinky čokoládových kaštanů, 125 dkg másla, 2 lžíce práškového cukru, lžíci ztuženého tuku.
    Příprava: Mouku, kypřící prášek, moučkový i vanilkový cukr smícháme s olejem, mlékem a kakaem. Přidáme dvě vejce a promícháme. Hotovou směs nalijeme na plech a pečeme 30 minut při 150 stupních Celsia. Do vyšlehaného másla s cukrem přidáme již hotový chladný pudink a jeden kelímek kysané smetany. Promícháme a namažeme na studený korpus. Ve vodní lázni rozpustíme lžíci ztuženého tuku a tři kusy čokoládových kaštanů.
    Smícháme a poté potřeme řezy a necháme ztuhnout.

Eskymo řezy III.

  • 2 hrnky hladké mouky, 2 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek mléka, půl hrnku oleje, 2 lžíce kakaa.
    Krém: 500 ml mléka, 2 kokosové pudingové prášky, 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 kelímek zakysané smetany, 50 čokolády na vaření.
    Příprava: Mouku prosejte a smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, kakaem a práškem do pečiva. Vejce rozšlehejte s mlékem a olejem a vmíchejte do sypké směsi. Těsto rozetřete na plech vymazaný a vysypaný moukou nebo vyložený papírem na pečení a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Pečte asi 30 minut, pak špejlí zkontrolujte, zda je dobře korpus dobře propečený. Hotový nechte dokonale vychladnout.
    Z mléka a pudingových prášků uvařte hustý puding bez žmolků, který nechte za občasného míchání vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a po lžících přidávejte vychladlý puding. Na závěr zlehka vmíchejte zakysanou smetanu. Krém stěrkou naneste na vychladlý korpus a uložte do chladu ztuhnout.
    Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a vychlazený moučník jí potřete nebo polevu cik-cak nastříkejte na krém. Po ztuhnutí v ledničce rozkrájejte na řezy.

Mohlo by vás zajímat

Zanechte odpověď