Falafel – originální recept

Falafel je původně čistě vegetariánských pokrm pocházející odněkud z oblasti Egypta, odkud se rozšířil na celý Dálný východ. Zde vám přinášíme recept na základní verzi tohoto pokrmu, které dominuje lehce oříšková chuť cizrny spolu s česnekem a petrželkou.

Falafel nebo také falafíl (lokální výslovnost) patří v arabském světě k oblíbeným pokrmům rychlého občerstvení. Jde o jídlo levné a tím pádem dostupné, které je ovšem bohaté na proteiny a vitamíny. Často se falafel servíruje v arabském chlebu pita s jogurtovou omáčkou nebo na talíři obložený upravenou zeleninou a sezamovou omáčkou (tahini).

Falafel byl původně nejspíš postním jídlem a používal se jako výživná náhražka masa. Díky jeho úžasné chuti se ale brzy začal podávat i mimo období půstu.

Falafel – originální recept

Ingredience:

450 gramů cizrny

100 gramů jarní cibulky (pouze zelená část)

½ šálku zelené petrželky

4 stroužky česneku

2 lžičky soli

½ lžičky pepře

olej na smažení

Postup:

Přípravu falafelu je třeba plánovat dopředu. Cizrnu je nutné namočit přes noc do studené vody. Ráno vy měla být natolik měkká, aby bylo možné ji zkonzumovat, ale zároveň dostatečně křupavá. Namočenou cizrnu slijeme a rozmixujeme ve větším mixéru.

Petrželku omyjeme a nahrubo nasekáme, stroužky česneku oloupeme, rozmáčkneme nožem a poté rovněž nasekáme na co nejmenší kousky. Petrželku i česnek přidáme do mixéru a s nimi i jarní cibulku a veškeré koření. Rozmixujeme, vyklopíme do misky a přiklopíme pokličkou nebo potáhneme potravinářskou fólií. Na dvacet minut uložíme do lednice.

Na pánvi rozpálíme rostlinný olej – měla by ho být alespoň 3 cm vrstva! Z odleželého těsta tvarujeme kuličky (hodně mačkáme, aby se nerozpadaly) zhruba o velikosti vlašského ořechu (tolerance +/- 1 cm).

Kuličky osmažíme na středním plameni ze všech stran dozlatova. Neměly by mít typický světlý proužek jako například koblihy. Usmažené kuličky odkládáme na papírový ubrousek a servírujeme nejlépe horké.

Jako přílohu může použít arabský nebo pita chleba stejně jako grilovanou zeleninu a jogurtové omáčky. Falafel může nahradit i bramborové krokety, jen počítejte se zvýšenou sytostí pokrmu.

Falafel – dobré tipy pro vaření

Místo klasické cizrny můžete použít tu konzervovanou – práce s ní je mnohem jednodušší, protože není třeba ji předem namáčet. Cizrnu slijte, rozmixujte a dále postupujte podle receptu.

Místo hluboké pánve můžete falafel klidně smažit ve fritovacím hrnci.

Pokud chcete vyladit chuť (hlavně slanost) falafelu, udělejte si nejdříve na zkoušku jednu kuličku a po ochutnání těsto podle potřeby doupravte.

Falfel můžete při další přípravě ozvláštnit například přidáním římského kmínu (nepoužívejte obyčejný), chili, sezamovou pastou tahíni nebo koriandrem.

Ze zeleniny se k falafelu nejlépe hodí grilovaný lilek nebo čerstvý cibulovo-rajčatový salát.

Zanechte odpověď