Fazole borlotti

Borlotti jsou jedním z druhů konzumních fazolí. Jsou oblíbené pro svou jemnou oříškovou chuť, trochu podobnou jedlým kaštanům. Fazole borlotti jsou oblíbené zejména v italské, turecké, řecké kuchyni a portugalské kuchyni. Jsou vynikající na polévky, k dušenému masu i na studené fazolové saláty.

Fazole borlotti alias brusinkové boby

Fazole borlotti (Phaseolus vulgaris) jsou také známé jako „brusinkvé boby“ nebo jako „francouzské zahradní fazole“. Jsou kulatějšího tvaru, bělavé barvy s tmavě červenými skvrnami. Jsou uloženy ve velkých luscích béžové a červené barvy, podobné jako mají semena. Barevně zajímavé syrové čerstvé fazolové lusky bývají součástí slavnostních tabulí. Samotný obal lusku je nepoživatelný, ale fazole jsou považovány za lahůdku, a to pro jejich krémovitou konzistenci a oříškovou chuť. Fazole borlotti mají vysoký obsah rostlinných bílkovin a vlákniny.

  • Fazole borlotti jsou oblíbené v italské, portugalské, turecké a řecké kuchyni. Ve skutečnosti mnoho fazolí borlotti prodávaných v Itálii je dovážené ze USA. Původem jsou z Jižní Ameriky.

Suché fazole borlotti

Sušené fazole borlotti jsou na trhu dostupnější než čerstvé a mají také delší trvanlivost.

  1. Čerstvé fazole borlotti by měly být použity zhruba do týdne,
  2. ale sušená semena lze uchovávat tak dlouho jako jiné druhy suchých fazolí.

Suché borlotti se před použitím namáčejí přes noc a pak dusí ve vodě nebo společně se zeleninou nebo masem. Při vaření fazole změní barvu na světle hnědou. Pro jejich masitou kaštanovou příchuť lze z borlotti připravit velice chutná hlavní jídla nebo báječnou přílohu přílohu.

Víte, že…

  • …vynikající je salát z fazolí borlotti? Stačí je asi 30 minut povařit, zakapat olivovým olejem, doplnit listovým salátem, dochutit citronem a bylinkami.
  • … fazole borlotti nejsou příliš sladké a lze je připravovat s libovolným kořením?
  • … v České republice se fazole borlotti prodávají v suchém stavu, ale běžněji jako vařené a konzervované ve slaném nálevu? Sterilované jsou velmi chutné, a kupodivu i levné.
  • V Itálii se z nich vaří proslulá polévka minestrone?

Nutriční hodnoty

Bílkoviny 6 g
Sacharidy 15 g
Cukry 0,6 g
Tuky 0,9 g
Nasycené mastné kyseliny 0,2 g
Trans mastné kyseliny
Mononenasycené
Polynenasycené
Cholesterol
Vláknina 5 g
Sůl 0,66 g
Voda
Vápník

 

Zdroj: S využitím informací borlotti.com

Foto: pixabay.com

Zanechte odpověď