Borlotti jsou jedním z druhů konzumních fazolí. Jsou oblíbené pro svou jemnou oříškovou chuť, trochu podobnou jedlým kaštanům. Fazole borlotti jsou oblíbené zejména v italské, turecké, řecké kuchyni a portugalské kuchyni. Jsou vynikající na polévky, k dušenému masu i na studené fazolové saláty.
Fazole borlotti alias brusinkové boby
Fazole borlotti (Phaseolus vulgaris) jsou také známé jako „brusinkvé boby“ nebo jako „francouzské zahradní fazole“. Jsou kulatějšího tvaru, bělavé barvy s tmavě červenými skvrnami. Jsou uloženy ve velkých luscích béžové a červené barvy, podobné jako mají semena. Barevně zajímavé syrové čerstvé fazolové lusky bývají součástí slavnostních tabulí. Samotný obal lusku je nepoživatelný, ale fazole jsou považovány za lahůdku, a to pro jejich krémovitou konzistenci a oříškovou chuť. Fazole borlotti mají vysoký obsah rostlinných bílkovin a vlákniny.
- Fazole borlotti jsou oblíbené v italské, portugalské, turecké a řecké kuchyni. Ve skutečnosti mnoho fazolí borlotti prodávaných v Itálii je dovážené ze USA. Původem jsou z Jižní Ameriky.
Suché fazole borlotti
Sušené fazole borlotti jsou na trhu dostupnější než čerstvé a mají také delší trvanlivost.
- Čerstvé fazole borlotti by měly být použity zhruba do týdne,
- ale sušená semena lze uchovávat tak dlouho jako jiné druhy suchých fazolí.
Suché borlotti se před použitím namáčejí přes noc a pak dusí ve vodě nebo společně se zeleninou nebo masem. Při vaření fazole změní barvu na světle hnědou. Pro jejich masitou kaštanovou příchuť lze z borlotti připravit velice chutná hlavní jídla nebo báječnou přílohu přílohu.
Víte, že…
- …vynikající je salát z fazolí borlotti? Stačí je asi 30 minut povařit, zakapat olivovým olejem, doplnit listovým salátem, dochutit citronem a bylinkami.
- … fazole borlotti nejsou příliš sladké a lze je připravovat s libovolným kořením?
- … v České republice se fazole borlotti prodávají v suchém stavu, ale běžněji jako vařené a konzervované ve slaném nálevu? Sterilované jsou velmi chutné, a kupodivu i levné.
- V Itálii se z nich vaří proslulá polévka minestrone?
Nutriční hodnoty |
|
Bílkoviny | 6 g |
Sacharidy | 15 g |
Cukry | 0,6 g |
Tuky | 0,9 g |
Nasycené mastné kyseliny | 0,2 g |
Trans mastné kyseliny | – |
Mononenasycené | – |
Polynenasycené | – |
Cholesterol | – |
Vláknina | 5 g |
Sůl | 0,66 g |
Voda | – |
Vápník | – |
Zdroj: S využitím informací borlotti.com
Foto: pixabay.com