Fazolová polévka z červených fazolí

Polévky z červených fazolí jsou obvykle vydatnější, a tak je připravujeme jako menší samostatné jídlo, k večeři nebo v případě, že chystáme „slabší“ druhý chod – třeba sladké jídlo. Červené fazole jsou obvykle přijímány i lidmi, kteří o bílé fazole nestojí. Polévky z červených fazolí jsou tradiční v rovněž v zahraničních kuchyních. Některé z nich nabízíme v souboru receptů na polévku z červených fazolí.

Polévky z červených fazolí: Recepty

Fazolová polévka na maďarský způsob

  • Fazolová polévka s těstovinami (pašta fižol): 200 g suchých červených fazolí, 400 g uzeného vepřového masa, 1 lžíce sádla, 1 menší cibule, pepř, 100 g nudlí nebo kolínek, 1,5 l vody. Směs: 30 g uzeného bůčku, 1 stroužek česneku a petrželová nať.
    Příprava: Fazole namočíme den předem ve studené vodě, nabobtnané necháme přejít varem a zcedíme. Zvlášť vaříme uzené maso, když je téměř měkké, přidáme k němu fazole a zalijeme vodou. Na sádle zpěníme cibuli, opepříme, přidáme směs, osmahneme a přidáme do polévky. Když vše změklo, zavaříme těstoviny,které uvaříme do měkka. Polévku necháme 15 minut odpočinout a pak podáváme.

Fazolová polévka s párkem a slaninou

  • 1 1/ 4 l vody, 150 g suchých červených fazolí, 150 g kořenové zeleniny, 40 g tuku, 40 g mouky, cibuli, pepř, sladkou papriku, česnek, asi 30 g slaniny, 1 párek, sůl, petržel.
    Příprava: Předem namočené fazole uvaříme doměkka. Z tuku a mouky připravíme jíšku, rozředíme trochou vychladlého vývaru a vlijeme do polévky. Přidáme česnek utřený se solí, pepř, na nudličky nastrouhanou zeleninu, vše důkladně zamícháme a vaříme asi 10 minut. Mezitím nakrájíme na kostičky slaninu, rozškvaříme a osmahneme na ní nadrobno nakrájenou cibuli, opečeme na kolečka nakrájený párek a zpěníme papriku. Tuto směs vlijeme do polévky a ochutíme petrželkou a solí.

Fazolová polévka s párkem

  • 100 g fazolí, 20 g slaniny, 20 g hladké mouky, párek, 1/2 cibule, česnek, mletá paprika, ocet, sůl.
    Příprava: Přebrané opláchnuté fazole namočíme na noc do studené vody. Druhý den je v téže vodě uvaříme do měkka. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme a přidáme k ní nadrobno nakrájenou cibulku, kterou zpěníme. Pak slaninu i cibuli zaprášíme hladkou moukou, osmažíme, přidáme mletou papriku a zalijeme studenou vodou. Dobře rozšleháme. Jíšku povaříme, přidáme fazole i s vývarem,polévku osolíme, okyselíme a okořeníme utřeným česnekem.
    Přidáme kolečka párku a znovu povaříme.

Fazolová polévka s bylinkami a ořechy

  • 200 g červených fazolí, 100 g cibule, 150 g vlašských ořechů, 1,5 lžíce octa, 2 stroužky česneku, 2 snítky kopru, 1-2 lžíce petrželové nati (nemusí být), špetka pepře, sůl a koriandr na dochucení.
    Příprava: Fazole uvaříme do poloměkka, přidáme syrovou nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno nasekaný česnek a vše uvaříme doměkka. Takto připravené fazole procedíme, rozmixujeme nebo prolisujeme a zředíme vývarem. Přidáme umleté ořechy, dochutíme kořením, solí octem a nadrobno nasekanou petrželovou natí. Koření dáváme podle chuti, ale vždy tak špetičku.

Fazolová polévka na mexický způsob

  • 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule nakrájená na drobno, 1 červená paprika nakrájená na drobno, 2 jemně nasekané řapíky celeru, 200 gramů mletého hovězího, 6 rajčat bez slupky a semínek, 400 g vařených fazolí, lžička kmínu, lžička mletého chilli, na špičku nože skořice a kajenský pepř, lžička prolisovaného česneku, 4 dl hovězího vývaru, sůl a čerstvě umletý černý pepř.
    Příprava: Na velké hluboké pánvi osmažte na oleji dozlatova cibuli, papriku a celer, pak přidejte mleté maso a osmažte do hněda. Přidejte rajčata,fazole, koření, česnek, pepř a sůl. Dobře promíchejte, pak přilijte vývar a přiveďte polévku k varu. Za občasného míchání povařte mírně asi třicet minut. Nechte vychladnout a směs rozmixujte, pak ji ohřejte a dochuťte pepřem a solí. Podávejte v předehřívaných talířích.Při podávání je možné domíchat do polévky zakysanou smetanu a podávat ji s tortillovými chipsy.

Fazolová polévka se zelím

  • 200 g kysaného zelí, litr vody, sůl, kmín, klobása nebo 2 špekáčky, hrstka sušených hub, konzerva červených fazolí, pepř, 1/4 litru kysané smetany.
    Příprava: Zelí překrájíme, zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín, na silnější kolečka nakrájenou klobásku nebo dva špekáčky. V malém hrnečku uvaříme nabobtnalé sušené houby, překrájíme je a dáme do polévky. Polévku zahustíme dvěma lžícemi prolisovaných bulharských fazolí z konzervy, další fazole vložíme celé, prohřejeme je, polévku ochutíme, zalijeme kysanou smetanou a necháme přejít var. Polévka je vydatná a chutná, vhodná na přesnídávku i k večeři s chlebem nebo slaným pečivem. Je vhodná i pro rychlé vaření na chatě.

Fazolová polévka s klobásou

  • 150 g fazolí, olej, 1 cibule, 3 lžíce hladké mouky, mletá sladká i pálivá paprika, kousek mrkve a celeru, 1 klobása, sůl, ocet, 4 lžíce kysané smetany, pažitka nebo petrželka.
    Příprava: Fazole zalijeme asi osmi decilitry vody, necháme nejméně 6 hodin bobtnat, pak vodu scedíme, fazole zalijeme čerstvou vodou a vaříme. K poloměkkým fazolím přidáme zeleninu a klobásu. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme ji moukou, připravíme světlou jíšku, vmícháme mletou papriku, po zpěnění hned zalijeme vodou, rozšleháme a povaříme. Měkkou zeleninu nakrájíme na kousky, klobásu na kolečka a vše včetně fazolí přidáme do jíšky. Polévku osolíme, nepatrně okyselíme a krátce povaříme. Při podávání poklademe každou porci lžící smetany a posypeme nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.

Fazolová polévka s uzeným kolenem

  • 20 dkg fazolí, 1 menší uzené koleno, 1 cibule, 4 dkg tuku, 5 dkg hladké mouky, mletá sladká i pálivá paprika, česnek, 1 lžíce rajčatového protlaku, sůl, asi 1,1 l vody, ocet, petrželka.
    Příprava: Fazole přebereme, propláchneme studenou vodou, zalijeme trochou vody a necháme nabobtnat. Pak je v téže vodě uvaříme doměkka (v tlakovém hrnci asi za půl hodiny). Uzené koleno uvaříme doměkka, maso nakrájíme na kostičky. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, zasypeme moukou, osmahneme, vmícháme papriku, zalijeme vodou, rozšleháme a vaříme 1/4 hodiny. Přidáme měkké fazole i s vývarem, uzené maso, rozetřený česnek, rajčatový protlak, vegetu, sůl, ocet a povaříme ještě 5 minut.
    Posypeme usekanou petrželkou a podáváme.

Fazolová polévka s haluškami

  • 1 litr vody, 200 g tmavých fazolí, 100 g kořenové zeleniny, 50 g slaniny , 4 stroužky česneku, 1 větší cibule, 40 g hladké mouky, vrchovatá lžička sladké mleté papriky, sůl, mletý pepř, zelená petrželka. Halušky: 30 g másla, 30 g hrubé mouky, 50 ml mléka, sůl, 1 vejce, muškátový oříšek, strouhanka, masový vývar.
    Příprava: Fazole propereme ve studené vodě a v litru nové studené vody necháme přes noc nabobtnat. Druhý den je v té samé vodě uvaříme asi 30 minut do poloměkka. Kořenovou zeleninu opečeme na rozškvařené uzené slanině. Přidáme lisovaný česnek, nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme hladkou moukou a opět zapražíme. Odstavíme, přisypeme mletou papriku a vmícháme do vývaru z fazolí. Osolíme, opepříme a uvaříme do měkka. Do hotové polévky přidáme halušky a zelenou petrželku. Příprava halušek: Mouku nasucho opražíme, zalijeme mlékem, přidáme máslo, důkladně promícháme a uvaříme na hustou kaši. Necháme vychladit, osolíme, přidáme vejce, strouhanku a špetku strouhaného muškátového oříšku. Lžičkou (nebo pomocí síta na halušky) vykrajujeme nočky, které uvaříme ve vroucím masovém vývaru.

Zanechte odpověď