Fazolové lusky/fazolky na smetaně jsou jednoduchým obvykle bezmasým pokrmem, který se připravuje buď v sezoně dozrávání fazolových lusků, aneb kdykoliv, kdy nemáme příliš času na vaření, a přesto chceme předložit „kompletní vařené hlavní jídlo“. Fazolové lusky na smetaně většinou chutnají lidem, kteří mají v oblibě například koprovou omáčku s vejcem. Také fazolky na smetaně se podávají s vejcem natvrdo.
Fazolky versus fazole
Třebaže se první dekády nového milénia zapsaly do historie české gastronomie jako doba „žvatlavá“, slovo fazolky není reprezentantem této „módy“ zdrobňování. Výraz „fazolka“ je dokonce významotvorný. Zatímco slovo „fazole“ značí suchý plod fazolu, fazolkami jsou v české kuchyni tradičně zvány nedozrálé fazolové lusky, které rovněž se používají jako surovina na vaření. Polévka fazolová je tedy s uvařenými fazolemi, polévka s fazolkami bude obsahovat nedozrálé fazolové lusky. Fazole jsou luštěnina, fazolky zelenina.
Fazolové lusky
Fazolové lusky jsou zelené nebo žlutavé plody fazolu. Sklízí se tehdy, když semena (fazole) ještě nejsou vyzrálá, ale už jsou v lusku patrna. Fazolové lusky jsou z nutričního hlediska velmi přínosné, protože kromě vápníku, železa a karotenu znamenají pro tělo i přísun žádoucí vlákniny. Zasyrova jsou nepoživatelné (a ani nejsou dobré). Jejich tepelná úprava musí být prudká, aby lusk sice změkl, ale přesto zůstal křehký.
Fazolky/fazolové lusky na smetaně, jsou vlastně zeleninová „omáčka“, která stojí na stejné úrovni jako omáčka koprová, houbová, smetanová z kořenové zeleniny. Podávají dost často bez masa, jen s vařeným vejcem. Nebo s jednoduše upraveným masem (často jen vařeným).
Na smetanovou omáčku se požívají fazolky čerstvé, mražené, anebo fazolové lusky sterilované ve sladkokyselém nálevu. Postup je více méně stejný, ať se použije kterákoliv forma zeleniny.
Fazolky na smetaně
Fazolové lusky na smetaně: Suroviny
- Nebo 350 – 500 g fazolek mražených
- Nebo 500 g sterilovaných fazolek bez nálevu
- Máslo, olej
- Cibule
- Bobkový list, nové koření, mletý pepř
- Sladká smetana (tučnost podle volby)
- sůl, ocet/citron, cukr
- hladká mouka
- Případně kopr
Fazolové lusky na smetaně, příprava
Fazolové lusky důkladně propereme ve studené vodě a pak propláchneme tekoucí vodou. Necháme vykapat. Vlákno musíme odstranit. Když je nepřeřízneme, snadno se sloupne. Odstraníme poškozené části lusku. Širokým ostrým nožem nařežeme na tak dlouhé dílky, jak máme rádi.
- Jestliže používáme fazolové lusky zmražené, nerozmrazujeme je.
- Máme-li k dispozici sterilizované fazolky, slijeme je, necháme okapat, ale nálev uchováme.
Cibule a „divoké“ koření
Oloupeme dvě větší cibule, nakrájíme nadrobno a zpěníme je na dvou lžicích oleje nebo másla. Když je cibulka zlatavá, přisypeme nakrájené lusky, osolíme půl lžičkou soli, přidáme dva bobkové listy, pět kuliček nového koření, na špičku nože mletého černého pepře a promícháme. Chvíli společně restujeme. Pak přilijeme tolik vody, aby byly fazolky ponořené. Přivedeme k varu, stáhneme plamen, přikryjeme poklicí a necháme asi deset minut mírně „táhnout“.
Koření podle chuti
Ve dvou decilitrech studeného mléka rozkvedláme dvě lžíce hladké (případně polohrubé) mouky a jeden kelímek sladké smetany. Z fazolek vytáhneme bobkový list. Zalijeme zátřepkou a provaříme. Ochutnáme a dochutíme solí, octem/ citronem a cukrem. Podobně jako koprovou omáčku. Někde je zvykem fazolové lusky na kyselo kořenit i koprem. Podle zvyklosti zkorigujeme hustotu (přidáním mléka nebo rozmíchané mouky).
- V případě použití sterilizovaných fazolových lusků zalijeme orestované fazolky lákem, ale už nepřidáváme koření (bylo v nálevu). Omáčku z nálevu je obvykle třeba víc přisladit, případně lák celkově zředit vodou.
S čím fazolky na smetaně podávat
Fazolky na smetaně dobře chutnají s vařenými novými bramborami, či s knedlíkem. Podávají se buď samotné nebo se k omáčce přidává vejce vařené natvrdo, ztracené vejce nebo vařené hovězí masa.