Čím dříve pro Čechy býval párek s hořčicí a pro Američany hamburger, tím je pro obyvatele Anglie sestava „fish and chips“. Rychlé jídlo „do ruky“, pouliční jídlo, street food. Rybí filety usmažené v těstíčku, k tomu smažené brambory. V Anglii jsou fisch and chips populární od druhé poloviny 19. století. Zdomácněly též v mnoha dalších zemích, zejména v anglicky mluvících, a u národů Commonwelthu.
Fish and chips víc než 150 let
Uvádí se, že fish and chips se poprvé objevily ve Velké Británii v 60. letech 19. století. „Smažené ryby, stejně jako smažené brambory, však existovaly nezávisle nejméně padesát let předtím, takže nelze vyloučit možnost, že byly spojeny v dřívější době,“ uvádí se. Do roku 1910 bylo v celé Británii více než 25 tisíc obchodů s rybami a hranolky. „Ve třicátých letech minulého století už bylo více než 35 000 obchodů, ale trend se obrátil. Do roku 2009 jich bylo jen přibližně 10 000,“ píše se v anglické verzi Wikipedie.
V kornoutu z novin
Britské ryby a hranolky byly původně prodávány v kornoutu ze starých novin, ale tato praxe nyní do značné míry ustala, místo toho se používal obyčejný papír, lepenka nebo plast. Nebo se využívá obalů, které na starou tradici novinového papíru upomíná, ovšem splňuje současné hygienické požadavky.
Z čeho se dělá fisch and chips
V Británii a Irsku se nejčastěji objevují jako ryby používané pro fisch and chips treska obecná a treska jednoskvrnná, Ovšem prodejci fish and chips používají také mnoho dalších druhů ryb, zejména jiné „bílé ryby„. V historii se ryby smažili smažili na vepřovém sádle či hovězím loji. V současné době převládají rostlinné oleje.
Britské chipsy jsou obvykle podstatně silnější než hranolky v americkém stylu.
V Británii a Irsku obchody s fisch and chips tradičně používají jednoduché těsto z vody a mouky. Přidávají trochu hydrogenuhličitanu sodného (jedlé sody) a trochu octa, protože mezi sebou reagují a podílejí se na vytváření bublin v těstíčku. Jiné recepty mohou používat těsto s pivem. Oxid uhličitý v pivu propůjčuje těstu lehčí texturu. Jednoduché těsto z piva se smísí z poměru 2: 3 mouky k pivu podle objemu. .
- Zdroj: S použitím údajů v anglické verzi Wikipedie, kde lze též nalézt podrobné informace o tomto britském fenoménu.
Fish, chips & mushy peas podle Jamie Olivera
Suroviny
- 900 g brambor
- slunečnicový olej
- 225 g bílých rybích filetů, stažených, vykostěných
- 225 g hladké mouky, navíc na poprášení
- 285 ml studeného piva
- 3 vrchovaté lžičky prášku do pečiva
Hráškové pyré
- pár snítek čerstvé máty
- 1 knoflík nesoleného másla
- 4 hrsti vyloupaného hrášku
- ½ citronu
Příprava
- Předehřejeme troubu na 180 ° C, 350 ° F, plyn 4.
- Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky.
- Chcete -li udělat kašovitý hráškové pyré, natrhejte a jemně nasekejte lístky máty.
- Máslo dejte na pánev na středně nízkou teplotu, přidejte hrášek a mátu, přiklopte pokličkou a duste 10 minut doměkka.
- Přidejte vymačkanou citronovou šťávu a podle chuti dochuťte mořskou solí a černým pepřem. Hrášek můžete buď rozmačkat v kuchyňském robotu, nebo jej rozmačkat ručně, dokud nebude tuhý, hustý. . Udržujte je v teple, dokud není potřeba.
- Nalijte slunečnicový olej do fritézy nebo velké pevné pánve a zahřejte na 190 ° C, 375 ° F.
- Smíchejte ½ čajové lžičky soli a 1 čajovou lžičku pepře. Směs použijte k ochucení rybího filetu po obou stranách – pomůže to odstranit přebytečnou vodu a ryby budou opravdu masité.
- Mouku, pivo a prášek do pečiva vyšlehejte, aby vzniklo hezky lesklé těstíčko. Textura by měla být jako částečně vyšlehaná tučná smetana (tj. měla by přilnout k tomu, co natíráte).
- Každý rybí filet posypte trochou mouky navíc, poté ponořte do těsta a nechte přebytečné těstičko okapat. Držte jeden konec, rybu opatrně vkládejte jednu po druhé do oleje. Pracujte opatrně, abyste se nepopálili. Bude záležet na velikosti vaší fritézy nebo pánve, kolik ryb můžete najednou smažit.
- Smažte čtyři minuty, nebo dokud ryba nezměkne a těsto nebude zlaté a křupavé. Poté vyjměte z oleje, položte na ubrousek.
- Mezitím uvařte hranolky ve vroucí osolené vodě po dobu 4 až 5 minut, nebo dokud nezměknou, ale stále si zachovají tvar. Poté slijte a osušte v páře.
- Když jsou hranolky pěkné a suché, osmažte na oleji, ve kterém byly smaženy ryby, a to při 180 ° C/350 ° F – dozlatova a křupavé.
- Zatímco se hranolky smaží, přeneste rybu z ubrousku na pekáč. Vložte do trouby na několik minut – k dokončení tepelné úpravy. Zůstanou tak křupavé, dokud nedokončíte chipsy.
- Když jsou chipsy hotové, vyjměte je z oleje, položte na ubrousek, dochuťte solí a podávejte s rybou a hráškovým pyré.
- Další věci, které byste měli mít na stole, jsou křupavé sladkokyselé nakládané okurky. Nakládané cibulky (pokud vaše druhá polovina není poblíž!) a nakládané chilli jsou také dobré. Pak to všechno můžete zalít sladovým octem a kečupem z rajčat.
Zdroj: https://www.jamieoliver.com