Frenštátské škračky jsou pokrm tvořený bramborákem, na němž je rozložena směs z jater zalitých rozšlehanými vejci. Frenštátské škračky „vystupují“ mezi tradičními recepty beskydského regionu. Recept na frenštátské škračky byl zařazen do sborníku projektu Jak šmakuje moravskoslezsko. Hlavním cílem projektu bylo profilovat a propagovat Moravskoslezský kraj jako destinaci s výbornou a stylovou gastronomií.
Jak šmakuje Moravskoslezsko
„Frenštátské škračky jsou tradičním receptem regionu Beskyd. Trochu nezvyklá kombinace bramboráku a jater je ale velmi chutná. Mým přátelům, kteří jsou z jiné části naší republiky či ze zahraničí, vždy tento regionální pokrm šmakuje. Přeji všem, kteří recept vyzkouší, dobrou chuť nebo též smacznego.“ Tak pro sborník Jak šmakuje Moravskoslezsko popsal pokrm Karel Drápal, významná osobnost v současné gastronomii.
Víc o projektu
Projekt Jak šmakuje Moravskoslezsko je zaměřen na podporu gastroturistiky v Moravskoslezském kraji. Hlavní myšlenkou je vrátit typické regionální speciality na jídelní lístky zdejších restaurací. Každý rok je připravena kulinářská soutěž a vždy na podzim se koná tradiční gastro festival. Recepty, které zasílají příznivci regionální kuchyně, byly vydány ve několika kuchařkách.
Frenštátské škračky
- Příprava bramboráku: Brambory oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme utřený česnek, majoránku, pepř, sůl a jedno celé vejce. Důkladně promícháme. Pak přidáme mouku a opět promícháme. Na pánvi rozehřejeme sádlo.
Z bramborové směsi tvoříme placky, které opečeme po obou stranách dozlatova.
Příprava jater (škraček): Kuřecí játra nakrájíme na drobné nudličky. Cibuli pokrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozpustíme sádlo a cibuli lehce osmahneme. Přidáme pokrájená kuřecí játra, okořeníme pepřem, drceným kmínem, majoránkou a orestujeme.
Nakonec přidáme čtyři rozšlehaná vejce, osolíme a necháme srazit (pečlivě mícháme, dokud vajíčka neztuhnou).
Podáváme tak, že na talíř položíme bramborovou placku, na ni rozložíme játra (škračky) a dozdobíme pórkem.
Karel Drápal
V receptech sdílených na amatérských gastro portálech se objevují domácké podoby pokrmu.
Škračky
- 500 g vepřových jater, 1 cibule, 3 vejce, špetka kmínu, mletý černý pepř, mořská sůl, špetka chilli koření, olivový olej.
Příprava: Játra očistíme a nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Na rozpáleném oleji nejprve zprudka osmahneme cibuli až zesklovatí, pak přidáme nakrájená játra. Okořeníme pepřem chilli a kmínem a za občasného míchání je orestujeme. K hotovým játrům nakonec přidáme rozšlehaná vejce a vše osolíme. Krátce prohřejeme a promícháme aby vejce ztuhla.
Škračky podáváme nejčastěji s vařenými brambory. Bramborové hranolky nasucho upečené v troubě jsou také dobrou volbou.
„Škračky jsou jídlo známé hlavně na Valašsku. Je rychlé, jednoduché a velmi dobré. Můžete s úspěchem použít i játra kuřecí,“ čteme na portálu www.receptnajidlo.cz. Recept ke zveřejnění zaslala Hana Rohlenová.
K zamyšlení…
Vzhledem k použitým surovinám se jedná o recept novodobý. Mořská sůl, chilli a olivový olej nejsou suroviny typické pro valašskou kuchyni. Ale tu samou poznámku lze vznést ke škračkám frenštátským.
Foto: Z archivu aut.