Gnocchi, známé z italské kuchyně, jsou malé knedlíčky připravené z vařených brambor, hladké mouky a vajec. Původně se dělaly jen z hrubé mouky, vařených brambor se k přípravě gnocchů začalo používat až po jejich rozšíření v 17. století. Gnocchi se – až na frakci používané mouky – velmi podobají našim bramborovým knedlíkům, těsto na gnocchi je většinou přibližně stejné. V některých oblastech Itálie se receptura trochu liší. Gnocchi se velmi často připravují se špenátem a se smetanou. Podle některých receptů se špenát přidává přímo do těsta na gnocchi. Nabízíme několik receptů na gnocchi se špenátem a se smetanou.
Základní recept na gnocchi
1 kg brambor, 300g hladké mouky, 1 vejce, 1 žloutek, sůl. Brambory uvaříme ve slupce, ještě teplé oloupeme a jemně nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, asi půl lžičky soli, žloutek a vejce. Vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme na tři části, z každé na pomoučené pracovní ploše rukou vyválíme dlouhý váleček. Nařežeme na malé dílky, každý zakulatíme a trochu zmáčkneme vidličkou. Je třeba pracovat rychle, protože bramborové těsto z nevychladlých brambor řídne. Gnocchi zaváříme do vroucí osolené vody. Vaříme asi čtyři pět minut. Když vyplavou na povrch, jsou vařeny.
Gnocchi také můžeme tvarovat rukama nebo vykrajovat lžičkou z celého kusu těsta a přímo zavářet, jako noky.
- Ostatně, italský výraz gnocchi vyslovujeme jako „ňoky“.
Recepty na gnocchi se špenátem a se smetanou
Gnocchi se špenátem a se smetanou
- Gnocchi z 1 kg brambor podle základního receptu, 1 balíček listového špenátu, 1 kelímek sladké smetany, světlá jíška, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, strouhaný parmezán Příprava: Špenát opereme a krátce povaříme. Scedíme a nakrájíme na nudličky. Smetanu zahřejeme k varu, zahustíme jíškou, přidáme prolisovaný česnek, osolíme a opepříme. Přidáme špenát a krátce povaříme.
Gnocchi uvaříme v osolené vodě, scedíme je, dáme na talíř, přelijeme smetanovou omáčkou a posypeme strouhaným parmezánem.
Bramborové a špenátové gnocchi
- 1 kg brambor, 300 g hladké mouky, 300 g zmrazeného listového špenátu, 2 vejce, 40 g strouhaného parmezánu, 4 lžíce smetany, 4 lžíce másla, sůl.
Příprava: Brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme je a ještě teplé propasírujeme. Přidáme vejce a mouku, osolíme a vypracujeme husté těsto. Rozdělíme je na dvě části a do jedné přidáme rozmrazený a vyždímaný špenát nakrájený nadrobno. Lžící vykrajujeme z obou těst malé bochánky, které vhodíme do hrnce s téměř vroucí osolenou vodou a uvedeme do varu. Když gnocchi vyplavou na hladinu (asi za 4 minuty), scedíme je. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme smetanu a necháme přejít varem.
Ještě teplé gnocchi přelijeme smetanou s máslem, posypeme nastrouhaným parmezánem a ihned podáváme.
Gnocchi ze špenátu a ricotty
- 900 gramů čerstvého špenátu a 350 gramů ricotty, 4 lžíce parmazánu (a další na podávání), 3 ušlehaná vejce, 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku, 4 lžíce hladké mouky, 115 g rozpuštěného másla, sůl a pepř.
Příprava: Špenát vaříme ve velkém hrnci pět minut, pak jej necháme vychladnout a rozmixujeme. V misce smícháme špenát, ricottu, parmazán, vejce a muškátový oříšek. Ochutíme solí, pepřem a dobře promícháme. Přidáme mouku, aby se vytvořilo měkké těsto. Rukama vytvarujeme válečky (gnocchi) dlouhé sedm centimetrů a lehce je poprašíme moukou. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, gnocchi nasypeme do vody a vaříme tak 2 minuty, dokud neplavou na hladině.
Vyndáme na teplou mísu, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme parmazánem.