Grenadýrský marš je bezmasý pokrm, který je doma na celém území republiky, a nejen u nás. Jeho základ tvoří vařené brambory a vařené těstoviny. Už z toho je jasné, že se jedná o jídlo levné, jehož výživovou hodnotu tvoří ve velké většině uhlohydráty. Jídlo může být s vynecháním jediné složky naprosto bezmasé, postní, tedy vegetariánské. Ale kdo právě není na nějaké „keto“ dietě, grenadýrský marš ho potěší rychlostí přípravy, zajímavou chutí, nízkou výrobní cenou. A krom toho schopností zasytit větší množství strávníků při jedné práci.
Grenadýrský pochod, grenadir mars, Grenadier March, Гренадерский марш
Grenadýrský marš, jinde zvaný grenadýrský pochod, grenadir mars, Grenadier March, Гренадерский марш je pokrm táhnoucí se mnoha evropskými kuchyněmi, a to při zachování stejného názvu.
Kdo to je grenadýr?
„Grenadýr (granátník) byl původně pěšák, který byl určen k házení ručních granátů na nepřítele.
První zmínky o granátnících pocházejí z 60. let 17. století. Ve Francii se tento druh zbraně rozšířil roku 1667 a roku 1670 byl zřízen první pluk granátníků i v habsburské armádě,“ píše Wikipedie.
Čím nakrmit takové granátníky/grenadýry, když se museli vydat na pochod/marš?
- Aby se to dalo rychle nachystat ze zásob,
- a uvařit v polní kuchyni?
- Aby granátníci na pochodu dostali jídlo teplé,
- syté
- a nakonec i chutné?
Grenadýrmaršem.

Grenadir mars býval zřejmě ještě nedávno pokrmem tak běžným, že byl zahrnut i do oddílu Ostatní bezmasá jídla v kdysi závazných celostátně platných Recepturách pro teplou kuchyni, podle nichž se vařilo ve veřžejných stravovacích zařízeních (restaurace, jídelny). Receptura 19420 (bývalá norma) je důkazem, že se na pokrmu nedalo „nic převratného“ vymyslet ani v profesionálních kuchyních.
Grenadýrský pochod: Recepty
Grenadýrmarš: Domácí recept
- 1000 g brambor, 400 g suchých těstovin, 3 velké cibule, 100 g vepřového sádla, Sůl, mletá paprika (čím víc cibule, tím lépe). Příprava: Nejdřív nakrájíme cibuli (na kostičky nebo na půlkolečka, jak kdo má rád). Neměla by být ani syrová, ani připálená. Proto se musí smažit zvolna, při střední teplotě, delší dobá a za stálého míchání.
Brambory oloupeme, nakrájíme na větší kostky a dáme vařit do osolené vody. Když jsou brambory na plotně, postavíme slanou vodu na těstoviny a uvaříme je.
Scezené brambory a scezené těstoviny sesypeme dohromady.
Do usmažené cibulky přidáme dvě lžíce sladké papriky a půl lžičky papriky pálivé, trochu málo podstříkneme horkou vodou, rozmícháme, vlijeme k bramborám a vše promícháme.
Směs je možno podávat hned, anebo ji krátce zapéct v troubě. Ke grenadýrskému pochodu podáváme kyselou okurku nebo salát z kyselého zelí.
Grenadýrský pochod, receptura 19420 podle někdejších ČSN
- Těstovinové flíčky 800 g, sůl 30 g, brambory 2100, cibule 250 g, sádlo škvaření 200 g, slanina bez kůže 50 g, paprika mletá 20 g.
Příprava: Malé flíčky uvaříme ve větším množství osolené vody za stálého míchání do měkka. Flíčky odcedíme propláchneme studenou vodou a necháme vykapat.
Brambory uvařené ve slupce oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k flíčkům.
Do flíčků s bramborami zamícháme jemně nakrájenou cibulku osmaženou do zlatova se sádlem. Směs osolíme přidáme rozškvařenou na kostičky nakrájenou slaninu smíchanou s mletou paprikou a vše promícháme.
Směs urovnáme do kastrolu a zapečeme v troubě.
Grenadýrský pochod podáváme na teplém talíři.
Vhodné doplňky: kyselá okurka, syrové kysané zelí.
Grenadýrmarš podle Kluků v akci
- 300 g fleků, lžíce sádla, 600 g brambor, 100 g špeku, 1 velká cibule, kmín, mletý pepř, sůl.
Příprava: Fleky uvaříme v osolené vodě s trochou oleje doměkka, scedíme a promícháme se lžící sádla. Brambory oškrábeme, nakrájíme a uvaříme se solí a kmínem doměkka, scedíme. Vypečeme špek a než začne zlátnout, přihodíme nakrájenou cibuli a osmažíme dozlatova.
Fleky, brambory a špek s cibulí společně promačkáme a promícháme, ochutíme solí a pepřem. Podáváme s kyselou okurkou nebo okurkovým salátem a bílým jogurtem.