Grilovaný Hermelín v troubě

Grilováný hermelín můžeme v troubě tehdy, když máme troubu vybavenou grilem. Při úpravě hermelínu v klasické nebo horkovzdušné troubě nebudeme Hermelím grilovat, ale péct.

Co je grilování

Grilování je příprava pokrmů pomocí grilu. Nebo jiná formulace: „Grilování je tepelná úprava pokrmu, při které na pokrm dopadá tepelné záření. Tepelné záření bývá vyvolané elektrickou topnou spirálou.“ Příručka pro grilování rozděluje tuto činnost na grilování přímé a nepřímé.

Grilování přímé: „Grilované jídlo se umístí přímo nad žár ohně, nad kterým se tepelně upraví. Metoda přímého grilování využívá vysoké teploty k rychlé přípravě relativně malých nebo tenkých kousků potravin. Typické potraviny grilované přímo jsou steaky, kotlety, kuřecí prsa, rybí filety, zelenina, pečivo, krevety, hamburgery, špízy, příp. kuřecí křídla, apod. Obvykle se říká, že přímou metodou se grilují potraviny s potřebnou dobou tepelné úpravy do 30 minut.“

Nepřímé grilování:Nepřímé grilování se využívá k přípravě větších nebo tužších potravin, které by se při delším přímém grilování připálily. Jak vyplývá z názvu, potraviny se umístí mimo přímý žár ohně, ne přímo nad něj. Nepřímou metodu můžete využívat jen v grilu s víkem, které je při grilování zaklopené, aby se zabránilo úniku tepla z grilu, ze kterého se tak stává zařízení připomínající horkovzdušnou troubu.“

Jak si poradit s grilováním Hermelínu, sýra s bílou plísní na povrchu, notabene, když nemáme gril, ale jen elektrickou troubu? Jak na Hermelín „grilovaný“ v troubě?

Hermelín: Rozpékání sýra v troubě

Tepelně upravený Hermelín je delikátní, ale jsou s ním starosti. Pro snadnější úpravu, podávání, ale třeba i nedostatku příležitostí a absence grilu, se hospodyňky často uchylují k rozpékání/pečení Hermelínu v troubě. Navzdory grilovacím poučkám se i tomuto způsobu úpravy mezi hospodyňkami říká „grilování Hermelínu v troubě“.

  1. Hermelíny je vhodné grilovat/péct  zabalené v alobalu a na plechu. To zaručí, že sýr nevytečou do grilu/trouby.
  2. Nepoužívejte původní obal sýra (stříbrný papír), ten není vhodný pro tepelnou úpravu, protože jde o kombinaci hliníku, vosku a papíru. Ideální je klasický alobal.
  3. Hermelíny před grilováním nijak nerozkrajujte nebo nenapichujte, při zvýšené teplotě by pak mohly popraskat a vytéct dříve, než budou hotové.
  4. Pro tepelnou úpravu se také hodí speciální grilovací balíčky. Hermelíny v nich obsažené jsou vhodné pro úpravu při vysokých teplotách a navíc obsahují i vhodné koření nebo omáčku.
  5. Hermelín se před grilováním lehce potře olejem, případně směsí oleje a koření (bylinek, česneku, citronu…). Kůrka bude po grilování vláčnější, marináda také dodá sýru další chuť.
  6. Hermelíny se v troubě pečou při střední teplotě. Sýr se krásně propeče, kůrka nebude ani spálená (jako při vysoké teplotě) a vnitřek sýra nezůstane syrový (jako při nízké teplotě).
  7. Jestliže Hermelíny pečete v troubě společně s dalšími surovinami (zelenina, ovoce) na povrchu, zakryjte ji před zabalením kouskem pečicího papíru. Touto stranou pak dejte Hermelín na plech a v polovině pečení balíček otočte.

Zanechte odpověď