Bedla je velmi „sympatická“ houba. Je velká a obvykle neroste sama. Když houbař najde správný bedlový „plácek“, dost často už může jít domů. S bedlami není také žádné velké čistění – klobouky bedel jsou suché, nelepkavé. Také pro kuchyňské zpracování se bedla báječně hodí. Vedle nejčastější úpravy – klobouků opékaných na másle nebo sádle – je bedla výtečným druhem na houbový guláš. Ten může mít nejrůznější podobu.
Jak si na bedle pochutnat
Bedla, lesní houba s kloboukem od deseti do 40 centimetrů v průměru, je houba s všestranným použitím:
- svou chutí „nepokazí“ žádnou houbovou směs do oblíbené smaženice;
- sama nebo ve směsi pozvedne podzimní polévky (a nemusí to být jen bramboračka);
- sice není vhodná k nakládání do octového nálevu,
- ale velmi dobře se suší.
Trochu oříšková chuť bedly nejlépe vynikne v jednodruhovém houbovém pokrmu. Velmi oblíbenou pochoutkou jsou klobouky bedel (třeň je tuhý) lehce poprášené moukou, okořeněné solí, kmínem a trochou pepře a pak opečené na sádle nebo na másle. Někdo společně s bedlami opéká i na kroužky nakrájenou cibuli. Podává se s chlebem, přičemž výpek (sádlo, máslo s houbovou příchutí) je součást pokrmu – jedlíci je vytírají chlebem.
Košík bedel = radost v kuchyni i u stolu
Když je bedel dost a houbař si chce užít jejich chuti, může z bedel připravit jednodruhovou houbovou omáčku, houbový guláš.
- Lze jej podávat jako samostatný pokrm,
- anebo omáčkou doplnit dušeným masem.
- Bedlový guláš lze připravit i přímo s kouskem masa, to ovšem musí být tepelně upraveno předem, protože bedla potřebuje kratší čas.
- Bedlový guláš výtečně chutná i s podzimní zeleninou – na způsob perkeltu.
- Někdo nedá dopustit na bedlovou omáčku se smetanou,
- jinde mají v oblibě paprikáš z bedel.
Košík bedel je pro kuchařku nejen „požehnání“, ale také zdroj nekonečné inspirace.
Guláš z bedel: Tipy a inspirace
Houbový guláš z bedel – přírodní
- Bedly, velká cibule, kmín, sůl, mletý pepř, tuk (sádlo, máslo, olej), hladká nebo polohrubá mouka, případně česnek.
Příprava: očištěné klobouky bedel nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme, drobně nakrájíme a začneme smažit na tuku, aby byla zlatí a při míchání „šustila“. Přidáme bedly, sůl, trochu kmínu (lepší je drcený) a mletého pepře. Za stálého míchání orestujeme. Zalijeme vodou, jen aby byly houby ne zcela ponořené a pod pokličkou dusíme asi 15 minut.
Uvolněné lupeny klobouků se rozvaří a guláš částečně zahustí. Kdyby byla omáčka řídká, zahustíme ji kuličkou moučného másla. Kdo by chtěl mít omáčky hodně, přidá podle potřeby vodu a omáčku zahustí jíškou nebo zátřepkou z mouky.
Ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem. Kdo rád česnek, může na závěr dodat dva drcené stroužky.
Variantou je guláš vařený podle stejného receptu, jen se do základu přidá polévková lžíce mleté sladké papriky a guláš se na závěr dochutí mletou pálivou paprikou.
Guláš z bedly na způsob perkeltu
- Bedly, velká cibule, 3 paprikové lusky, 3 rajčata, 2 stroužky česneku, olej, sůl, pepř.
Příprava: Na asi 50 ml oleje se nechá zesklovatět na kroužky nakrájená cibule. K ní se přidají a nechají zasmahnout nakrájené klobouky bedel. Přisypou se papriky nakrájené na proužky a rajčata nakrájená na půl kolečka. Obsah kastrolu zamícháme, snížíme teplotu plotýnky a pod pokličkou zvolna dušíme, až zelenina pustí vlastní šťávu. Vodu není třeba přidávat, a když jen minimálně, aby se pokrm nezačal připalovat. Vhodnou přílohou jsou noky, tarhoňa nebo drobné chlupaté knedlíky (halušky).
Guláš z bedly s masem
- Bedly, 250 g vepřové plece nebo vykostěného kuřecího masa (stačí jedno velké stehno nebo jedna číst kuřecích prsou), 1 velká cibule, sádlo nebo olej, kmín, sůl, mletý pepř, lžic hladké nebo polohrubé mouky.
Příprava: Maso nakrájené na drobnější kousky dusíme pod pokličkou na cibuli a s kmínem do měkka.
Když je měkké, vydusíme je na tuk, přidáme houby a krátce je orestujeme s masem. Zaprášíme moukou. Stále mícháme, dokud se mouka nezačne přichytávat ke dnu nádoby. Rychle zalijeme asi 200 ml vody, odvaříme ode dna přichycenou mouku a ještě asi 10 – 15 minut vaříme. Kdyby byla omáčka příliš hustá, ředíme malým množstvím vody. Dochutíme solí a pepřem.
Na talíři můžeme sypat petrželkou, pažitkou, jemně sekanou naťovou cibulí.
Guláš z bedly se smetanou
- Bedly, cibule, sladká smetana, máslo, sůl, kmín, mletý pepř (varianta mletá paprika).
Příprava: Na cibuli osmažené na másle dozlatova podusíme na plátky nakrájené klobouky bedel. Jestliže jsou suché a nepustí vlastní šťávu, podlijeme velmi malým množstvím vody a pod pokličkou dusíme deset až 15 minut (podle množství hub. Nakonec zalijeme kelímkem sladkou smetanou a vaříme do požadovaného zhoustnutí.
Dobrou přílohou jsou těstoviny nebo i houskový knedlík.
Varianta 2: Místo kmínu houby okořeníme bobkovým listem a mletým novým kořením. Podušené houby pak zalijeme smetanou zakysanou nebo kyselou.
Varianta 3: Houby okořeníme kmínem, mletou červenou paprikou a sekanou feferonkou.
Foto: (jez)