Nepoznáme dokonale maďarskou kuchyni, když nebudeme znát halászlé. Halászlé je maďarská rybí polévka, charakteristická pro kuchyň Panonské pánve a regiony v okolí Dunaje a Tisy. Halászlé se koření paprikou. Proto někdy bývá ostrá, pálivá.
Halászlé, rybí polévka z kotlíku
Halászlé se vaří (podle tradice v kotlíku, třeba přímo na břehu řeky) ze směsi ryb (nejčastěji sumci a kapři) spolu se zeleninou (cibule, brambory, rajčata, paprika). Do přecezného rybího vývaru s vykostěným rybím masem se nakonec někdy přidávají těstoviny. Podává se s bílým pečivem.
Halászlé: Recepty
Halászlé podle Kluků v akci, 4 porce
- Vývar z ryb (2 rybí hlavy, odřezky z ryb, 2 větší brambory,1 velká cibule, voda), mletá sladká paprika, špetka mleté pálivé papriky, jikry a mlíčí, 4 porce z rybího filetu, směs koření na ryby, sůl.
Na podávání: čerstvá zelená pálivá paprika, bílý chléb.
Příprava: Očištěné ryby, oškrábané brambory a cibuli zalijeme vodou a vaříme půl hodiny. Vývar scedíme a propasírujeme, ochutíme mletými paprikami, vložíme jikry a mlíčí, kusy ryb a povaříme 19 minut. Podle chuti ještě osolíme a můžeme dochutit kořenící směsí na ryby.
Podáváme s proužkem čerstvé bílé papriky a bílým chlebem.
Halászlé 2
- 1 ks kapr, 2 ks cibule, 1 ks zelená paprika, 1 ks rajče, 3 lžíce červená paprika, 2 l voda, sůl.
Příprava: V hrnci, v asi 0,3 l vody, vaříme nadrobno nakrájenou cibuli 15 minut. Přidáme mletou červenou papriku, promícháme a přidáme zbytek vody. Do hrnce vložíme hlavu z kapra, vnitřnosti a ocas. Kapra pokrájíme na podkovičky, vysekneme hřbetní kost, čímž nám vzniknou pásky masa. Hřbetové kosti z podkoviček vložíme do hrnce, přidáme oloupané, nakrájené rajče, nakrájenou papriku a vaříme asi 1 hodinu. Pásky masa, kůží dolů, poklademe na vymaštěný pekáč, osolíme, okořeníme a pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
Hotovou polévku přecedíme, vložíme do ní opečené maso, osolíme, okořeníme, prohřejeme a podáváme.
Halászlé 3
- 1 kapr, 2 cibule, 2 papriky, 2 rajčata, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička mleté pálivé papriky, 2 lžičky soli.
Příprava: Očistěte rybu. Odřežte hlavu a ocas, z těla vyřežte dva filety. Z hlavy odstraňte žábry a filety nakrájejte na asi 3 cm silné proužky. Filety posypte lžičkou mleté papriky a zatím odložte do chladu. Na dno širšího hrnce vložte rybí hlavu, ocas i páteř. Cibuli nakrájejte nahrubo, papriku a rajčata na větší kousky. Vše položte na rybí ořez, posypte zbytkem mleté papriky a osolte. Zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené, a vařte na středním plameni asi 45 minut.
Po této době vložte do hrnce rybí filety, povařte je asi 15 až 20 minut a odstavte. Poté filety opatrně vyberte a rozdělte na talíře.
Polévku přeceďte a ihned podávejte s bílým chlebem. Můžete ji ozdobit zelenou petrželkou a vedle nabídnout vločky chilli papričky.