Sýry s bílu plísní, které naši sýrařskou výrobu zastupuje Hermelín, už nepovažujeme za delikatesu studené kuchyně. Už jsme je zařadili mezi „vařivo“. Obalujeme a smažíme po v zoru sýrů tak zvaně tvrdých, rozpékáme je, pečeme i grilujeme. Nejednoduší je rozpéct či zapéct Hermelín v troubě.
Hermelín v troubě
Hermelín rozpékáme vcelku, anebo jej rozpůlíme, něčím proložíme a znovu spojíme. Sýr okořeníme dle vlastní volby, zabalíme do dvojitého alobalu a vložíme na plech do trouby. Ten plech slouží jednak ke spodnímu vyhřívání, jednak to je bezpečnostní pojistka. Kdyby sýr začal vytékat, vyteče jen na plech a nezašpiní troubu, jako kdyby ležel jen na mřížce. Hermelín pečeme asi 20 minut při 200 °C, anebo podle vlastní zkušenosti (každá trouba by mohla péct jinak, zejména, není-li už zcela nová). Po vytažení z trouby necháme Hermelín asi pět minut odpočívat.
Podáváme na talířku buď vybalený nebo jen částečně rozbalený i s alobalem, -podle stavu Hermelínu a vlastních servírovacích schopností. Vhodnou přílohou je pečivo, které si ulamujeme a namáčíme do roztaveného sýru.
Hermelín zapečený v troubě: Tipy
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a lehce opečeme na pánvi, aby změkla. Hermelín potřeme olejem, posypeme grilovacím kořením, granulovaným česnekem nebo jakýmkoliv kořením, co máme rádi. Polovinu množství opečené cibule dáme do alobalu, na cibuli položíme okořeněný Hermelín a poklademe druhou půlku cibule.
Alobal zabalíme a dáme péct do vyhřáté trouby. Zapékáme asi tři minuty, poté otočíme na druhou stranu a opékáme další tři minuty. Pak vyjmeme z trouby a podáváme s pečivem. - Hermelín s paprikou a cibulí. Část nakrájené cibule a papriky (nejlépe masité červené, ale může být i jiná) dejte na alobal, položte sýr a zasypte zbytkem zeleniny.
- Hermelín s cibulí a slaninou. Cibuli nakrájíte na půlkolečka, část pokladete na alobal, přidáte plátky anglické slaniny, okořeněný hermelín, opět slaninu končíte cibulí.
- Hermelín se šunkou. Sýr zabalíte do většího plátku šunky (nebo do dvou menších) a dáte péct.
- Hermelín s ovocným přelivem. Sýr upečete klasicky jen s kořením, podávat ho ale budete se zavařeninou. Nejčastěji se podávají brusinky, ale mohou to být jahody, borůvky, rybíz, prostě cokoliv, co vám chutná.
- V troše oleje rozmícháme oblíbené koření, Hermelín směsí potřeme, zabalíme do alobalu a dáme do trouby na 20 min na 200°C. Hermelín vyndáme z trouby, necháme 5 minut odpočinout a vyjmeme z alobalu. Podáváme s brusinkami, pečivem a nebo hranolky.
- Hermelín vložíme do dvojvrstvy alobalu a potřeme z obou stran marinádou. Zabalíme do alobalu a dáme do předehřáté trouby cca na 180-200°C a pečeme cca 25 minut, dokud sýr není měkký.
- Připravíme si alobal tak velký, abychom do něj mohli zabalit celý hermelín. Hermelín posypeme kořením podle chuti a rozptýlíme je po celém Hermelínu. Nakrájíme si menší cibuli na půlměsíčky a polovinu cibulových proužků vložíme doprostřed alobalu. Na cibuli dáme pár plátků slaniny. Na ni vložíme Hermelín, na který poklademe opět slaninu, zasypeme zbytkem cibule. Celé to pevně zabalíme a přitlačíme všechny suroviny na sýr. Hermelín se slaninou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme do změknutí (cca 10 minut). V polovině pečení obrátíme. Pečený Hermelín se slaninou podáváme jako chuťovku i hlavní chod
- Stroužky česneku oloupeme a utřeme. Česnek dáme do misky a smícháme ho se zbylým olejem, ochutíme pepřem, chilli a provensálskými bylinkami. Touto směsí potřeme povrch sýrů a zabalíme je do alobalu. Zabalené sýry dáme na střední rošt trouby vyhřáté na 180 °C a zapékáme 15 minut.