Houbové karbanátky jsou pokrm, k jehož přípravě se uchylujeme zejména v létě a na podzim, kdy máme dostatek lesních hub. A když houby rádi sbíráme. Připravovat houbové karbanátky z kupovaných pěstovaných hub je sice možno celoročně, ale nebylo by to příliš ekonomické. Houbové karbanátky jsou jídlo levné, a docela oblíbené. Máme-li rádi houby.
Jak to je s tím „národem houbařů“?
V receptech na pokrmy z lesních hub se velmi často opakují takové již okřídlené věty, že „Češi jsou národem houbařů“ a že všichni houby sbíráme a jíme velmi rádi. V těch emotivních „výkřicích“ se zapomíná na lidi, kteří houby neradi, nechutnají jim, nemohou je jíst ze zdravotního důvodů, a zapomíná se i ty, kdo houby nesbírají, nemohou sbírat.
Když už takoví ne-houbaři k nějakým lesním houbám přijdou, jsou karbanátky z nich celkem „elegantním“ řešením, co si s houbami počít.
Karbanátky z hub a s houbami
Houbové karbanátky I.
- 1 ks cibule, slunečnicový olej, sůl, česnek, čerstvé houby, 1 ks vejce, majoránka, strouhanka, pepř mletý.
Příprava: Na olej dáme pokrájenou cibulku a necháme ji smažit dozlatova. Pak přidáme houby, podlijeme troškou vody a necháme dusit, až jsou houby měkké. Těsto necháme vystydnout a potom přidáme sůl, česnek, pepř, majoránku a vejce. Přidáme strouhanku tak, aby těsto bylo trochu hustší. Děláme karbanátky a ještě obalíme ve strouhance a dáme smažit.
Podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo s chlebem.
Houbové karbanátky II.
- 300 g žampiónů (nebo jiných hub), 1 rohlík (nebo žemle), 150 ml mléka, 1/2 cibule (malé, nakrájené), 1 stroužek česneku (malý), troška petrželka (nasekaná), špetku muškátového oříšku, špetku majoránky, špetku mletého kmínu, sůl.
Na obalení: hladká mouka, vejce, sůl, strouhanka.
Příprava: Rohlík rozlámeme a zalijeme mlékem. Na trošce oleje zpěníme cibuli, přidáme nakrájené houby, osolíme a chvíli podusíme. Necháme vychladnout. Do vychladlých hub přidáme vymačkaný rohlík, vejce a ostatní suroviny, podle potřeby zahustíme strouhankou. Z hmoty tvarujeme malé placičky, obalíme v trojobalu a smažíme do červena.
Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem, nebo jen tak.
Houbové karbanátky se sýrem
- 2 lžíce nebo víc olivového oleje a více na smažení, 4 šálky nasekaných čerstvých hub, 1 šálek hladké mouky, 1 malá lžička soli, 1 čajová lžička prášku do pečiva, ½ šálku vody, 2 vejce, 2/3 šálku strouhaného ovčího sýra, 1 čajová lžička mletého kmínu.
Příprava: Ve velké pánvi na středním ohni rozpalte olivový olej a orestujte houby, asi 4 – 6 minut. Dejte stranou a nechte vychladnout. Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva ve střední misce. Uprostřed udělejte důlek a přidejte vodu a vejce. Míchejte vidličkou nebo drátěnou metlou a vytvořte husté těsto. Přimíchejte houby a šťávu z nich, sýr a kmín. Zahřejte olivový olej ve velké, hluboké pánvi při střední teplotě. Smažte placičky z obou stran do zlatova.
Přeložte na papírovou utěrku/ubrousek a podávejte.
Houbové karbanátky s masem
- 1 stroužek česnek, 2 ks vejce, 1 ks cibule, 300 g, houby, 2 ks rohlík, 500 g mleté (drůbeží, vepřové) maso, podle potřeby olej, strouhanka, mléko, podle chuti sůl, majoránka, drcený kmín, mletý černý pepř.
Příprava: Nejprve očistíme čerstvé houby a nakrájíme je na kousky. Dále nakrájíme cibuli najemno a utřeme stroužek česneku. Rohlíky nakrájíme na plátky a vložíme do misky s mlékem. Po chvíli odležení vymačkáme v dlaních z plátků rohlíků nadbytečné mléko.
Na pánvi zpěníme cibuli, přidáme nakrájené houby, sůl, kmín, pepř a za stálého míchání smažíme, dokud houby nezměknou.
Houbovou směs necháme pak trochu zchladnout a v míse ji pak smícháme s mletým masem, vymačkanými rohlíky, utřeným česnekem, trochou soli, vejcem a špetkou majoránky. Podle potřeby zahustíme směs strouhankou a poté z ní vytvarujeme karbanátky a zvolna je smažíme po obou stranách na oleji.
Houbové karbanátky můžeme podávat s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo jen s chlebem.