Kdo rád jídá houby, pochutná si na houbových škvarcích v začátku sezony právě tak jako v jejím konci. Připravit houbové škvarky nevyžaduje žádné velké kuchařské umění. Snad jen dát pozor, aby houbové škvarky nepřipálily. pak už jen stačí krajíc čerstvého chleba – a hody přímo lukulské mohou zařít.
Houbové škvarky: Recepty
Houbové škvarky I.
- 300 g syrového sádla, pokrájeného na kostičky, 2 lžíce sádla, 100 g lesních, nejlépe lupenatých hub (růžovka, václavka, bedla, eventuálně žampion), nadrobno pokrájených, šťáva z ½ citronu, sůl.
Příprava: Sádlo vložte do hrnce a škvařte do rozpuštění (můžete i v domácí pekárně na program Marmeláda). Mezitím v pánvi rozehřejte dvě lžíce sádla, vsypte houby, osolte je a pět minut je bez pokličky duste do poloměkka. Do vyškvařeného sádla vmíchejte podušené houby, citronovou šťávu, osolte a ještě pět až deset minut na plotýnce míchejte. Vlijte do čistých sklenic a skladujte v chladu. Podávejte s čerstvým chlebem.
Houbové škvarky II.
- Houby (holubinka mandlová, holubinka namodralá, holubinka odbarvená, holubinka jahodová,
ryzec syrovinka), cibule, sádlo, drcený kmín, sůl.
Příprava: Na sádle si zpěníme cibulku a pak dáme dusit pokrájené houby. Dusíme pomalu, až nám vzniknou škvarečky. Osolíme, pokmínujeme.
Houbové škvarky III.
- Máslo či sádlo, sůl, mletý / drcený kmín, lupenaté houby.
Příprava: Houby očistíme, zbavíme nožiček (třeňů) a samotné klobouky, pokud jsou ploché, nebo rozpůlené či rozčtvrcené položíme nejprve lupeny vzhůru na rozpálené máslo / sádlo, lupeny prosolíme a prokmínujeme, smažíme než začnou růžovět, pak otočíme, ještě chvíli prosmažíme a následně konzumujeme buď samotné, nebo například pokladené na chleba.
Houbové škvarky IV.
- 500 g čerstvých holubinek, 60 g tuku(sádla), kmín, sůl.
Příprava: Čisté houby nakrájíme na kostky o hraně asi 1cm a opékáme na rozpáleném tuku do růžova. Během smažení solíme a kmínujeme.
Houbové škvarky V.
- Václavky, bedly jedlé, pepř, mletý kmín, paprika, sušený česnek, sůl, hladká mouka, olej na smažení, ubrousek na odkapání přebytečného tuku.
Příprava: Očištěné václavky či bedly pokrájíme na nudličky cca 4-5 mm silné a dáme je do misky. Zaprášíme je kořením, přidat můžeme i sušenou majoránku, mírně osolíme, v misce zlehka nadhodíme (jako palačinky), aby se kořením obalili všude, pak zaprášíme moukou, opět prohodíme a ihned dáme smažit do rozpáleného tuku. Množství na jednu pánev bude zhruba takové, abychom houby do rozpáleného oleje (nebo sádla) nenasypaly ve vyšší vrstvě (mohou se jen částečně překrývat), jelikož by se nám ve velkém množství místo prudkého osmažení začaly dusit ve vlastní šťávě.
Houby smažíme zprudka, nejlépe na nepřilnavé pánvi, občas promícháme a když jsou dozlatova a do křupava osmažené, vyndáme je naběračkou nebo lžící na ubrousek okapat přebytečný tuk a ihned podáváme s chlebem, topinkou nebo opečeným toustem.
Houbové škvarky VI.
- K přípravě této dobroty jsou nejvhodnější bedle, holubinky, růžovky – takzvané masáky a křemenáče. Kromě půl kila hub potřebujete dostatečné množství sádla nebo oleje, sůl a kmín. (Nejlepší škvarečky jsou na domácím sádle).
Příprava: Očištěné houby nakrájejte na centimetrové kostky, okmínujte a za stálého obracení opékejte na sádle, dokud houby nejsou opečené dočervena a křupavé. (Houby absorbují hodně tuku, můžete přidat sádlo i během smažení).
Vyberte hotové škvarky sítkem, nechejte mastnotu okapat, dejte na talíř a posolte. S chlebem je to pochoutka.