Houskové knedlíky – snadno a rychle

Houskový knedlík je považován za gastronomickou přílohu, která je obvykle součástí omáček. Jeho první zmínky pocházejí již ze sedmého století. Během několika stovek dalších let se stal doslova nedílnou součástí českého kulinářství.

Dnes si lze jen těžko představit například guláš, svíčkovou na smetaně nebo šípkovou omáčku bez houskového knedlíku. Ten lze mimochodem připravit velice snadno a rychle, o čemž vás přesvědčíme v několika následujících řádcích.

Jaké ingredience na houskový knedlík?

Základem všeho budou bezpochyby staré housky, od nichž je mimochodem odvozem i samotný název knedlíků. Ideálně několikadenní, nikoliv úplně čerstvé. V nejhorším případě lze samozřejmě využít také rohlíků.

Následně si připravte sůl, vejce, hrubou mouku a kypřící prášek do pečiva. Existuje určitě velká spousta receptů na houskové knedlíky – snadno a rychle, do nichž mohou být přidávány ještě další přísady.

  • Cukr
  • Smetana
  • Petrželka

Jde však o lehké modifikace, základ je u knedlíků naprosto stejný.

Postup při zhotovení knedlíků

Prvopočátkem všeho je nakrájené housky, popřípadě rohlíky, smíchat s kypřícím práškem do pečiva a hrubou moukou. Kromě těchto přísad je třeba použít také špetku soli a vejce s vodou, aby vzniklo dostatečně tuhé a zároveň mazlavé těsto.

Houskové knedlíky, posléze vložíte do vroucí vody a opět přisolíte lžičkou soli. Knedlík by měl být ve vařící vodě asi 10 minut. Jeho konzistenci lze odzkoušet prostřednictvím špejle.

Po uplynutí této doby houskové knedlíky opatrně vyndáte a nakrájíte osvědčeným způsobem, aby nedošlo k jejich deformaci či potrhání. Pomůže vám v tom obyčejná nit, s níž utvoříte jednotlivá kolečka a můžete servírovat.

Jak sami vidíte, houskové knedlíky – snadno a rychle, již nemusíte kupovat, ale můžete si dopřát domácího receptu, jež zabere několik minut.

1 komentář

  1. Karolína na

    Já dělávám různé druhy houskových knedlíků. Tradiční, ale i netradiční, takže když není času nazbyt, udělám třeba houskový knedlík s bylinkami, nekynutý a ve vodě.

Zanechte odpověď