Hrachová kaše ze žlutého hrachu

Hrachová kaše se dobře dělá ze žlutého hrachu. Prodává se obvykle loupaný a půlený, takže se snadno uvaří. Hrachová kaše je chutné, velmi zdravé a rovněž i velice levné jídlo. Když hrachové kaše ze žlutého hrachu uvaříme víc, máme k dispozici nutričně hodnotný polotovar, z kterého „vykouzlíme“ několik dalších chutných a zdravých jídel.

Hrachovou kaši podáváme s vařeným uzeným, ohřátou nebo opečenou uzeninou, s volským okem, a nebo samotnou, jen se salátem. Výborně se hodí třeba salát z kysaného zelí.

Hrachová kaše: Rychlá, levná a velmi zdravá

Hrachová kaše je velmi levné jídlo, které zasytí, ale také patří do seznamu jídel zdravých – dodá rostlinné bílkoviny, vitaminy B1, B2 a B3, z nerostných látek například hořčík, fosfor, vápník, draslík, měď a kyselinu listovou.

Žlutý hrách je – jako ostatně téměř všechny luštěniny, velmi levný. Prodává se v nejčastěji v půlkilogramovém balení (někdy 450 g). Protože žlutý hrách po uvaření nabude na víc než dvojnásobek, bohatě postačí půl kilogramu suchého žlutého hrachu na kaši pro čtyřčlennou rodinu. Když zbude nevadí.

Kaše ze žlutého hrachu

  • Půl kilogramu suchého žlutého hrachu namočíme na několik hodin do studené vody.
  • Nabobtnalý hrách dáme i s vodou do velkého hrnce – tak čtyřlitrového.
  • Přilijeme vodu do alespoň dvojnásobku objemu nabobtnalého hrachu a přivedeme k varu. Loupaný hrách zpočátku varu hodně pění a „utíká“ z hrnce. Proto je třeba teplotu snížit, jakmile začne voda vřít.  Půlený žlutý hrách nemůžeme vařit v tlakovém hrnci – pěna by ucpala ventil.
  • Žlutý hrách vaříme pomalu, občas zamícháme, aby se zespodu nepřipálil.
  • Kdyby bylo málo vody, trochu horké přilijeme, aby hrách zůstal stále ponořený. Když byl hrách předem namočený, netrvá vaření dlouho – půl hodiny až 40 minut.
  • Když je hrách měkký, odstavíme ho a bez slévání tekutiny rozmixujeme (třeba tyčovým mixerem). Jestliže budeme stav tekutiny udržovat v takovém množství, aby byl hrách tak akorát ponořený, nebude třeba ničím kaši zahušťovat, zahustí ji jen rozmixovaný hrách.
  • Než se hrách uvaří, osmažíme dvě velké cibule nakrájené na kostičky. Část cibule odložíme na konečné posypaní, druhou část i s tukem vmícháme do hrachového pyré.
  • Kaši přiměřeně osolíme a okořeníme trochou mletého pepře.
  • Lze přidat i rozetřený česnek, kdo má rád.

Víte, že…

… takto připravená kaše ze žlutého hrachu neobsahuje žádný lepek? Mohou ji konzumovat lidé s celiakií nebo s jinou nesnášenlivostí lepku.

Když kaše zbude…

Když nesníme všechnu  hrachovou kaši, můžeme z ní připravit:

  1. vegetariánskou pomazánku na způsob hummusu,
  2. rozvažíme ji na hrachovou polévku (přidáme kořenovou zeleninu, okořeníme majoránkou a česnekem),
  3. a nebo kaše ze žlutého hrachu poslouží jako základní hmota pro hrachové karbanátky – přidáme vejce, strouhanku, kmín, majoránku a česnek. Vytvoříme placičky, obalíme ve strouhance a na tuku osmažíme. Podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší jako levný oběd nebo rychlou večeři.

Hrachová kaše: Další recepty

Hrachová kaše

  • 500 g žlutého loupaného hrachu, dvě lžíce sádla, jedna lžíce hladké mouky, 1/4 1 mléka, dva stroužky česneku, sůl, majoránka.
    Příprava: Hrách propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Nabobtnalý hrách vaříme ve vodě, ve které byl namočen. Na sádle zpěníme trochu mouky, zalijeme mlékem, povaříme, vmícháme prolisovaný hrách, ochutíme a ještě chvíli povaříme.
    Podáváme s uzeným masem nebo uzeninou a zelným salátem.

Hrachová kaše s bramborami

  • 350 g žlutého hrachu, 300 g oloupaných brambor, 30 g másla, asi 1/4 l mléka, sůl.
    Příprava: Předem hrách uvaříme doměkka, rozmixujeme a našleháme společně s vařenými brambory, máslem a horkým mlékem.
    Podáváme s volským okem.

Hrachová kaše se zeleninou

  • 150 g hrachu, 2 malé brambory, 30 g másla, kousek mrkve a celeru, 1/2 cibule, tymián, bobkový list, pepř, sůl, mléko podle potřeby.
    Příprava: Hrách propláchneme a na noc namočíme. Druhý den jej v téže vodě uvaříme do poloměkka. Brambory nakrájíme na čtvrtky a s mrkví, celerem, kouskem bobkového listu  a cibulí přidáme k hrachu. Vše uvaříme do měkka. Hrách se zeleninou scedíme a po odstranění koření prolisujeme. Vmícháme máslo, opepříme a přidáme tolik horkého mléka, aby kaše byla přiměřeně hustá.
    Podáváme s uzeninou či opečenou klobásou a zeleninovým salátem.

Zanechte odpověď