Luštěniny patří mezi potraviny, které nám v minulosti často znechutily školní jídelny. Ještě se otřepáváte při vzpomínce na hustou hrachovou polévku, ve které by mohla stát lžíce nebo na přesolenou a podivně vazkou hrachovou kaši? Pak přestaňte, luštěniny lze upravit i velmi chutně. Hrachová polévka ze žlutého hrachu je toho skvělým důkazem.
Hrách byl pro svou chuť a výživové hodnoty oblíben už ve starověku, na svých polích ho pěstovali například staří Římané. Zelený i žlutý hrách totiž obsahuje cenné rostlinné bílkoviny, snadno vstřebatelnou vlákninu a množství vitamínů a minerálních látek. Konzumace hrachu dokáže zčásti nahradit příjem živočišných bílkovin a navíc jde o přirozeně bezlepkovou potravinu. Žlutý hrách se navíc nemusí namáčet, oproti zelenému hrachu má ale o něco méně výraznější chuť. Hodí se pro přípravu pyré, kaší a polévek. A právě s polévkami byste měli začít, pokud chcete luštěniny rychle a chutně zařadit do svého jídelníčku.
Hrachová polévka ze žlutého hrachu – recept
Tato polévka je velmi rychlá. Díky loupanému a půlenému žlutému hrachu ji můžete podávat na stůl už za půl hodiny. Pokud nemáte žlutý hrách po ruce, můžete použít i ten zelený, který přes noc zalijete v hrnci vodou (asi 2 cm nad povrch hrachu) a necháte změknout.
Ingredience:
200 gramů žlutého hrachu
2 velké brambory
1 bobkový list
1 cibule
2 lžíce slunečnicového oleje
špetka mletého pepře
špetka soli
3 stroužky česneku
1 snítka nebo půl lžičky tymiánu
Na ozdobu:
kostky chleba nebo rohlíků
1 lžíce másla
Postup:
Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostky. V hlubším hrnci rozpálíme olej a cibuli na něm zpěníme, poté přidáme i rozmělněné stroužky česneku. Pokud máte rádi česnek jen jako vedlejší podchuť, použijte lis na česnek. Výraznější chuťové tóny vykouzlíte, když místo toho stroužky česneku nejprve rozmáčknete plochou stranou nože a poté nasekáte na drobné kousky. Rychle osmahněte a jakmile česnek zavoní, přisypte hrách a zalijte ho vodou (zhruba tři centimetry nad jeho povrch). V případě zeleného hrachu použijte vodu, ve které se přes noc namáčel.
Přidejte bobkový list, černý pepř a tymián a nechte na plotně. Mezitím si oloupejte brambory a nakrájejte je na menší kostky. Přidejte do polévky a nechte vařit. Jakmile brambory změknou, je hotovo. Teprve teď nyní polévku dosolte případně dochuťte vegetou, jinak byste mohli zpomalit měknutí luštěnin.
Zatímco čekáte, než se hrachová polévka ze žlutého hrachu uvaří, připravte si ještě zlatavé kousky chleba nebo rohlíku, které pak strávníkům nabídnete. Tady se nevyplatí spěchat. Na pánvi nechte roztopit máslo, přisypte nakrájené pečivo a rychle ze všech stran osmahněte. Poté ztlumte plamen a jen občas trochu zamíchejte. Trvá to asi 20 minut, ale získáte perfektní křupavou vložku do polévky, které ze stolu zmizí bleskovou rychlostí.