Chutnou přílohu si můžete dopřát téměř bez tuku, stačí se naučit připravovat hranolky v horkovzdušné fritéze. Postup není nijak složitý, jen počítejte s trochu větší časovou náročností.
Bohužel smažení v horkovzdušné fritéze není tak rychlé, jako kdybyste brambory vhodili do klasického fritovacího hrnce, to je zkrátka fakt. Pokud však vytrváte, budete mít chutnou a zdravou přílohu, vhodnou pro všechny členy rodiny.
Začnete s přípravou brambor
Vezměte si k ruce potřebný počet brambor (budou vám stačit asi 2-3 velké kusy na osobu) a dobře je oloupejte. Poté je nakrájejte na velikost hranolků – tedy na šířku asi 1 cm. Aby však získaly křupavost, nesmí se hned smažit. Naopak. Na 30 minut je naložte do studené vody a teprve poté dobře osušte.
Smažení probíhá ve více fázích
Poté připravené hranolky vložte do fritovacího koše a zalijte je olejem. Bohatě vám bude stačit jedna lžíce. Hranolky by měly být olejem smočeny rovnoměrně, jedině to jim zajistí skvělou chuť a parádní křupavost. V této chvíli je možné přidat i koření na hranolky, sůl apod.
Prvních 18 minut je nutné hranolky smažit spíše mírně, aby získaly tu správnou strukturu. 140 °C bohatě stačí, teprve později je nutné teplotu přidat.
Jak dodat hranolkám křupavost
Nejdříve zdvihněte teplotu na 180 °C. Ale nikoli s hranolkami uvnitř. Ty vysypte, dochuťte podle potřeby a nechte vychladnout. Mezitím si nahřejte fritézu. Poté hranolky vraťte zpět, ale už nepřidávejte olej. Smažte dalších 12 minut. Poté by již mělo být hotovo. Hranolky stačí vyklopit, dochutit podle potřeby a servírovat.
Dobré tipy pro smažení
Aby byl výsledek dokonalý, musíte se hranolkám během smažení trochu věnovat. Především je třeba během celého procesu fritézou několikrát zatřepat a hranolky tak promísit. Mělo by se to dělat nejlépe každých 5 minut. Aby byl výsledek perfektní, nikdy nevkládejte do hrnce více než 500 gramů syrových brambor.
Jak připravit belgické hranolky
Hledáte nápad na další zajímavou přílohu? Pak zjistěte, jak připravit belgické hranolky. Brambory před smažením oloupejte a omyjte, pak nakrájejte na větší kusy. Je vhodné je namočit ve velkém množství studené vody, aby se z nich odstranil škrob. Tento proces by měl trvat po dobu alespoň pěti minut. Poté brambory uvařte v perlivé, mírně osolené vodě 10–15 minut. Snažte se, abyste je nepřevařili. Nakonec je osušte na kuchyňské utěrce a nechte vychladnout. Teprve pak je začněte smažit.
Použijte slunečnicový olej. A jak na to? Pánev naplňte do poloviny olejem a dobře ho rozpalte. Poté přidejte brambory a nakonec smažte. Nakonec nechte odkapat na ubrousku a podávejte. Skvěle se na smažení hodí také arašídový olej (je bohatý na mononenasycené mastné kyseliny) nebo kokosový olej.