Mražený hrášek jsou z lusku vyloupané ještě ne zcela vyzrálé kuličky hrachu. Tak zvaný mladý hrášek je měkký a na rozdíl od suchého vyzrálého hrachu nepotřebují dlouhou dobu tepelné úpravy. Mražený hrášek přidáváme proto do polévek až v závěru varu. Přinášíme tradiční, netradiční i méně známé recepty na polévky s využitím zmrazeného hrášku.
Polévky z mraženého hrášku
Klasická hrášková polévka z mraženého hrášku
- 1 balíček mraženého hrášku, polévková kořenová zelenina, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 100 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 litr vývaru nebo jedna polévková kostka, zelené koření.
Příprava: Nakrájíme cibuli a na jemném struhadle nastrouháme 1 mrkev, 1 petržel a malý kousek celeru. Společně restujeme na másle. Pak zasypeme moukou, ještě chvíli restujeme. Když je mouka zlatá, zalijeme vývarem a provaříme. Přisypeme mražený hrášek a prolisovaný česnek a dále vaříme ještě asi deset minut. Kořeníme majoránkou nebo petrželkou, libečkem či pažitkou. Podáváme s krutony. Varianta: Polévku můžeme na závěr rozmixovat, případně do ní přidat trochu sladké smetany.
Pravá a výživná italské polévka minestrone
- 150 g bílých fazolí, 4 lžíce olivového oleje, 100 g slaniny nakrájené na kostičky, 1 cibule nasekaná nadrobno, 2 stroužky vylisovaného česneku, 250 g brambor, 250 g mrkve, 350 g cukety, 2 řapíky celeru, 2 pórky,1 bobkový list, 1 lžíce bazalky, 2 l zeleninového vývaru, 150 g rýže, 250 g oloupaných a rozčtvrcených rajčat, 200 g mraženého hrášku, sůl, pepř a čerstvě nastrouhaný parmazán.
Příprava: Fazole namočíme na dvanáct hodin do studené vody. Poté uvaříme do měkka. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky nebo kolečka. Rozehřejeme olej, přidáme slaninu, cibuli, česnek a krátce osmahneme. Přidáme brambory, mrkev, cuketu, celer, pór, bobkový list a bazalku, zalejeme trochou vody a za občasného míchání pět minut dusíme. Přidáme vývar, fazole, zamícháme a vaříme 25 minut. Vylovíme bobkový list, vsypeme rýži, přiklopíme poklicí a vaříme dalších 15 minut. Přidáme rajčata a mražený hrášek. Vaříme do změknutí zeleniny a rýže. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme posypané parmazánem.
Rýžová polévka s mraženým hráškem
- 1 l zeleninového vývaru, 50 g rýže, 1 sáček mraženého hrášku, 3 lžíce mléka, 30 g másla, 1 žloutek, pepř, sůl, petrželka.
Příprava: Vypranou a spařenou rýži uvaříme ve vývaru do poloměkka, přidáme mražený hrášek a společně dovaříme. Doplníme žloutkem rozkvedlaným v mléce, máslem a petrželkou. Dochutíme solí a pepřem.
Pohanková polévka se sýrem a houbami
- 1 karotka, 50 g celeru, 50 g kořenové petržele, 1 menší cibule, 50 g hlívy ústřičné (nebo jiných hub), 2 lžíce másla, 100 g pohanky, 150 g měkkého smetanového taveného sýra, 1 až 2 lžíce vloček sušeného droždí, 1 lžíce petrželky, 1 lžíce sekaného kopru, 3 lžíce mraženého zeleného hrášku, čerstvě mletý černý pepř, 1 ,5 l vývaru.
Příprava: Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky, houby na plátky a osmahneme krátce na másle. Zalijeme 1,5 l vývaru, přidáme pohanku a vaříme asi 15 minut. Měkký sýr rozmačkáme vidličkou a zamícháme do polévky. Přidáme droždí a necháme přejít varem. Vsypeme hrášek , ochutíme a přisypeme sekanou petrželku s koprem. K polévce podáváme opečené kostičky housky. Místo hrášku můžeme polévku doplnit sekanou šunkou (asi 50 g).
Italská polévka risi-bisi
- 60 g rýže, olej, 1 kostka hovězího vývaru, 20 g cibule, 20 g celeru, 20 g drůbeží šunky, 20 g mraženého hrášku.
Příprava: Propláchnutou rýži necháme okapat. Očištěný celer a drůbeží šunku nakrájíme na drobné kostičky. Pak orestujeme na oleji připravenou rýži, přidáme k ní drobně nasekanou cibuli a celer, podlijeme horkou vodou, doplníme masovou kostkou a vaříme. Po chvíli do vroucí tekutiny vložíme mražený hrášek a nakrájenou šunku. Polévku už obvykle nemusíme solit (masová kostka a šunka jsou dostatečně slané).
Mléčná polévka s mraženým hráškem
- Oloupeme 4 větší brambory, nakrájíme, dáme do hrnce, zalejeme vodou (jen tolik, aby brambory byly ponořené), mírně osolíme, přidáme kmín a necháme vařit do poloměkka. Pak vsypeme mražený hrášek (stačí polovina sáčku), zalejeme 0,5 l mléka a necháme vařit.
Mezi tím si připravíme závarek z vody a hladké mouky a ten po vzkypění mléka vmícháme do polévky. Zavaříme, zahustíme smetanou a dochutíme jednou lžící citrónové šťávy nebo octa. Nakonec vsypeme pokrájený kopr.