Humr zřejmě nemá v našem jídelníčku příliš časté místo. Většina lidí si ho dovolí koupit jen opravdu výjimečně. Navíc jeho domácí příprava má hned několik úskalí – není tak složitá, jen je nutné vědět, jak k tomu přistupovat. Tento velký korýš se hodí spíš jako slavnostní chod při mimořádných příležitostech. Ale můžete si na něm opravdu pochutnat. Maso je velmi jemné a lze ho připravit na celu řadu způsobů.
V jakém stavu ho koupit?
Zakoupit humra můžete v podstatě během celého roku. K dostání je čerstvý živý nebo mražený už předvařený. Pokud si kupujete čerstvého humra, měl by působit opravdu živě – napřahuje klepeta, máchá ocasem. Po rozvázání klepet by s nimi měl pohybovat.
Humři, kteří se nám mohou dostat na kuchyňský stůl, obvykle pochází ze severozápadního Atlantiku. Sami jsou to masožravci. Nejčastěji u nás zakoupíte humra kanadského nebo amerického, většinou se jeho délka pohybuje kolem 30 centimetrů a má váhu zhruba jeden kilogram. Mívá sytě modrou až tmavě fialovou barvu.
A co s ním doma?
Velmi vám usnadní práci, když zakoupíte humra mraženého v předvařeném stavu. Toho už lze rovnou použít k dalším úpravám. Můžete ho podávat s omáčkou nebo ho třeba zapéct. Obtížnější úkol vás čeká, pokud jste se rozhodli koupit čerstvého humra.
Humra je třeba uvařit. Nejčastěji doporučovaným způsobem bylo rovnou humra usmrtit tak, že ho dáte hlavou napřed do vařící vody. Nyní se klade důraz spíš na humánnější metody. Variantou je přetnutí míchy před tím, než dáte humra vařit.
Do vody, ve které se humr vaří, můžete přidat sůl, pepř a ocet. Vařený humr má výraznou oranžovou až červenou barvu. Vaří se zhruba 15 – 20 minut. Dejte si pozor, pokud by se vařil příliš dlouho, maso by ve výsledku bylo spíš tužší.
Po dovaření ho přendejte do studené vody. Pak ho už můžete naporcovat. Po vychladnutí ho podélně rozkrojte, z ocasu vyndejte maso. Pak je nutné od krunýře oddělit klepeta a také z nich maso vyjmout.
Jak ho servírovat?
Humr se nejčastěji podává vařený s omáčkou nebo rozpuštěným máslem. Lze ho ale použít i na grilování a pečení. Maso může být součástí salátu, můžete z něj připravit polévku nebo třeba koktejl. Maso můžete smíchat se sýrem nebo s bešamelem a dát zapéct. Při podávání humra se hodí, když hostům nabídnete i bílé víno nebo šampaňské.