Co se pod tímhle názvem skrývá? Je to stav, kdy se v žaludku tvoří méně kyseliny chlorovodíkové, než je pro správné trávení potřebné. Hlavní její funkcí je zajistit adekvátní prostředí pro aktivaci enzymů zodpovědných za rozklad bílkovin na jednotlivé aminokyseliny.
Kyselina chlorovodíková v žaludku zajišťuje též likvidaci parazitů, které by se do těla spolu s potravou dostaly. Z žaludku pokračuje natrávená potrava do dvanácterníku, kde je opět zapotřebí, aby potrava obsahovala již znatelnou kyselou složku. Bez ní totiž nedojde k produkci enzymů slinivky břišní a žluči. To negativně ovlivní celé trávení tuků, sacharidů i bílkovin.
Jak se může projevit?
Objevují se plynatost, syndrom dráždivého tračníku, říhání, zácpa, pocity plnosti po jídle, potravinové alergie či špatné vstřebávání živin, které pak tělu nezajistí veškeré potřebné látky. Důsledkem může být chudokrevnost, lámavost nehtů, vypadávání vlasů nebo chronické infekce.
Kdy k ní dochází?
- Nejčastěji se hypochlorhydrie objevuje u pacientů se sníženou funkcí štítné žlázy. Pokud se dá do pořádku (nebo aspoň minimalizuje) problém se štítnou žlázou, upraví se i tvorba kyseliny v žaludku.
- Za sekreci kyseliny v žaludku zodpovídají parietální buňky. Při autoimunitním onemocnění organizmu může dojít k tomu, že tělo právě proti těmto buňkám tvoří protilátky, čímž je ovlivněna produkce kyseliny chlorovodíkové.
- Potíže se objevují i u lidí, kteří mají žaludeční infekce.
- Utlumení tvorby kyseliny způsobují léky užívané při pálení žáhy. Je důležité tyto léky užívat opravdu jen v odůvodněných případech, aby nenapáchaly více škody než užitku.
- Množství vylučované kyseliny je ovlivněno i věkem (se zvyšujícím se věkem klesá), její produkce může být znatelně snížená ve stresovém období.
Jak se léčí?
Základní snahou by mělo být zjistit příčinu toho, že hypochlorhydrie u pacienta vůbec vznikla. Dle toho je cíleně volena léčba. Může pomoci upravit fungování štítné žlázy (ať již přírodní cestou nebo hormonální léčbou), vymýcení infekce v žaludku. Může se po určitou dobu osvědčit užívání betain hydrochloridu, který zlepší trávení.
Pro vyšší vylučování kyseliny chlorovodíkové bývá doporučováno dodat tělu ve stravě zejména hořčiny. Do svého jídelníčku tak můžete zařadit rukolu, čekanku, kurkumu nebo sezamová semínka.