Italský sýr scamorza

Na první pohled vám tento sýr může připomínat spíš sáček roztodivného tvaru zavěšený na provázku nebo hrušku. Pokud zapojíte fantazii výrazněji, můžete spatřit i oběšence. A tato představa by byla celkem výstižná. Název sýru totiž v překladu znamená „bezhlavý“.

Italové tento druh sýru vnímají jako opravdový poklad. Přesněji řečeno pochází z Apulie a právě na jihu Itálie je nejpopulárnější. U nás tolik známý není, ale v obchodě se k němu dostanete dnes celkem běžně.

Poloměkký výrazný sýr

Jedná se o sýr z kravského mléka. Můžete nalézt i takový, který byl vytvořen ze směsi kravského a ovčího mléka, není to však tak časté. Sýr má poloměkkou konzistenci, je vláknitý a krémový. Z nám známějších sýrů nám může nejčastěji připomínat mozzarellu. Má však pikantnější a výraznější chuť.

Scamorza se nechává obvykle dva týdny až měsíc vyzrát. Je při tom zavěšený na provázku a má už tak svůj charakteristický tvar. Po výrobě ještě zůstane několik hodin ve vodě se solí, která na jeho povrchu vytvoří tvrdší vrstvu. Může pak jít do prodeje jako přírodní nebo se ještě udí.

Uplatnění v kuchyni

Kdy můžete tento sýr využít? Ideální je třeba na grilování. Hodí se do salátů nebo na pizzu. Klidně ho dejte do lasagní nebo jiných těstovin. Výborně se hodí při konzumaci vína.

Jako inspiraci vám přinášíme recept na salát, do něhož právě scamorzu můžete využít:

Ingredience: listový salát, cherry rajčátka, olivy, sýr scamorza, mrkev, panenský olivový olej, sůl, pepř

Postup: Sýr a rajčátka nakrájíme, mrkev očistíme a nastrouháme. Salát natrháme na vhodné kousky a spolu s další zeleninou dáme do misky. Zakápneme olivovým olejem, dochutíme solí a pepřem. Na závěr posypeme sýrem.

Zanechte odpověď