Jablečný protlak je produkt veskrze užitečný. Zejména jsou-li v domácnosti děti (všeho věku) nebo osoby se zdravotními problémy. Vyrobit domácí protlak je rovněž vhodný způsob, jak rychle zpracovat větší množství jablek nevhodných pro dlouhodobé uskladnění. Jak vyrobit jablečný protlak?
Jablečný protlak = jablečná dřeň
Jablečný protlak říkáme ovocnému výrobku vzniklému z rozvařené jablečné dřeně. Jablečná dřeň je jablečná hmota bez slupek a jadřinců. Dřeň se získává nejčastěji rozvařením, protože při tomto způsobu vznikají nejmenší ztráty.
Na ovocný protlak se dobře hodí nakyslá podzimní jablka, která jsou třeba trochu mechanicky poškozena a je nutno urychleně je zpracovat. Proč nakyslejší?
- Protože se lépe rozvářejí,
- jablečná hmoty se rozpadá
- a dobře se odděluji od neupotřebitelných zbytků.
- Sladká jablka jsou i po uvaření tuhá.
Jak vyrobit jablečný protlak
Pěkné, velké neporušené plody dáme stranou k přímé konzumaci. Jablíčka nevzhledná, malá, napadená obalečem nebo jablka mechanicky poškozená nejdřív je opereme (zejména „padavky“ to potřebují). Oloupeme, rozčtvrtíme a vyřízneme jaderníky. Připravíme větší kastrol, nasypeme jablka, do poloviny zalijeme vodou a prudce svaříme. Stačí asi pět deset minut. Když vidíme, že jablka povolila (už na pohled ztratila pevná tvar), naběračkou je vybereme do cedníku, cedník položím na mísu, aby co nejvíc vykapala.
Do stejné vody nasypeme další várku jablek, svaříme – a tak dál, až do zpracování všech jablek. Kdyby bylo málo tekutiny, trochu přidáme, ale jen tak, aby byla ani ne z poloviny ponořena – jablka při vaření sama pustí šťávu.
Zavařování jablečného protlaku
Rozvařenou hmotu pak propasírujeme přes ostřejší síto. Nebo rozvařená oloupaná jablka rozkutrujeme tyčovým mixerem. Pak jablečný protlak naléváme do čistě umytých a propařených zavařovaček. Víčka sklenic nesmí být cítit předchozím obsahem.
Jablečný protlak zavařujeme obvyklým způsobem (80/20).
Jablečný protlak pomáhá
Jablečný protlak poslouží nejen jako dětské jídlo k přesnídávce, ale rovněž jako lehké jídlo při některých stravovacích omezeních pro dospělé:
- s různými zažívacími chorobami,
- se sklonem k tak zvanému překyselování žaludku a s refluxní chorobou jícnu,
- žlučníkáři,
- lidi s chorobami jater,
- s nemocemi slinivky břišní,
- lidé trpící některým druhem potravinové alergie,
- ti, kteří mají problémy s nadýmáním a meterorismem ve střevech.
- při zácpě,
- při odlehčovací nebo šetřící dietě.
Je to báječně osvěživé lehké jídlo, které snadno pozře člověk s horečkou při nemocech z nachlazení.