Jáhly si sami doma nevypěstujeme ani nevyrobíme. Jáhly jsou mlynářský (krupařský) produkt. Jáhly jsou loupané obilky prosa. Jáhly mají v kuchyni široké použití. Od sladkých kaší a nákypů po slaná jídla všeho typu. A jáhly upravené „na slano“ a recepty na slaná jídla z jahel jsou předmětem povídání.
Jáhly, obilovina z prosa
Jáhly, kuchyňské „vařivo“ vyrobené z prosa, bylo spolu s pšenicí od pradávna základem kuchyní celého světa, včetně kuchyně slovanské.
Proso (Panicum) je rod trav, tedy z čeledi lipnicovitých (Poaceae). Proto se o prosu mluví nikoliv jako o obilnině, ale jako o obilovině. Laikům to přijde stejné, ale odborníci odlišují obiloviny od obilnin.
Nutriční hodnoty jahel
Jáhly mají kalorickou hodnotu jako obilniny (362kcal/100g), ale jsou bohaté na minerály (železo, vápník, fosfor, hořčík, kyselina křemičitá), vitaminy (B1, B2 a PP), kyselinu linolovou a nenasycené mastné kyseliny.
- Jáhly a pokrmy z jahel neobsahují lepek, proto jsou vhodné pro lidi odkázané na bezlepkovou dietu.
- Doporučení jíst jáhly znají od svých nutričních poradců také diabetici.
- Jáhly jsou vhodné i pro lidi s nemocemi slinivky břišní a sleziny.
- Protože jsou jáhly zásadité podstaty, prospívá jejich konzumace také lidem s nemocným žaludkem.
- Pokrmy z jahel obohatí jídelníček při dělené stravě, mají je v oblibě makrobiotici, vegetariáni a vegani.
Jáhly na slano: Recepty
Jáhly se používají na sladký i slaný způsob. Slanou variantou mohou být:
- Jáhly dušené na cibulce jako příloha,
- zapékané jáhly s česnekem, majoránkou a houbami (hubník),
- ve směsích s masem na způsob rizota
- nebo v bezmasých či dietních variantách se zeleninou (jarní, kořenovou, na „balkánský“ způsob).
- Pokrmy můžeme sypat strouhaným sýrem nebo podlévat omáčkami.
Vegetariánský prejt
- Čtvrt kilogramu čočky, 15 dkg jahel, česnek, pepř, majoránka, 1 cibulka, nové koření, 6 dkg oleje.
Příprava: Čočku přebereme a uvaříme jen napolo, pak přisypeme přebrané a dvakrát spařené jáhly. Promícháme a dovaříme spolu doměkka. Pak odstavíme, přidáme koření, sekanou cibulku, trochu omastíme a dáme do vymazaného pekáčku zapéci do trouby.
Vepřová plec v jahelné kaši
- 500 g vepřové plece, 2 lžíce sádla, 40 g slaniny, 100 g mrkve, 100 g kořenové petržele, 100 g celeru, 2 stroužky česneku, 250 g jahel, sůl.
Příprava: Osolené maso nakrájíme na malé kostky a opečeme na sádle. Podlijeme, po 15 minutách přidáme nakrájenou zeleninu a společně dusíme doměkka. Jáhly spaříme a uvaříme na hustou kaši. Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme a polovinu zamícháme do jáhlové kaše. Na talíř upravíme dávku kaše, na ni dušené maso se zeleninou a vše přelijeme druhou polovinou rozškvařené slaniny.
Podáváme se zeleninovým salátem.
Bolehošťský jahelník (Královéhradecký kraj)
- 200 g jáhel, 300 g bolehošťského kysaného zelí, celý libový párek, 100 g anglické slaniny, větší cibule, pepř, mletý kmín, sůl.
Příprava: Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou, propláchneme studenou a uvaříme doměkka ve dvojnásobném množství vody. Zelí pokrájíme a uvaříme do poloměkka. Vyškvaříme slaninu pokrájenou na kostičky, škvarky vmícháme do okapaného zelí, v tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a vyjmeme ji a přidáme do zelí. Tukem vymažeme pekáček. Párek oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně se zelím vmícháme zlehka do uvařených jáhel. Hmotu rozetřeme do pekáčku a upečeme dozlatova.
Jáhly zapékané s bramborami
- 500 g brambor, 200 g jáhel, 200 g tvrdého sýra, 50 g sádla, špetka oregana, sůl.
Příprava: Jáhly důkladně a několikrát proprané ve studené vodě třikrát spaříme a scedíme. Pak je dáme na sádle opražit a zalijeme je vodou tak, aby hladina byla dva centimetry nad nimi. Osolíme a vaříme. Uvařené jáhly smícháme s brambory, nastrouhanými na hrubém struhadle. Směs přisolíme a přidáme špetku oregana. Hmotu uložíme do vymaštěné nádoby a dáme ji na tři čtvrtě hodiny péct do trouby. Těsně před dohotovením směs jáhel a brambor posypeme strouhaným sýrem, který necháme na povrchu roztavit.
Jazykové okénko
Jáhly je slovo v množném čísle ženského rodu, skloňuje se podle vzoru žena.
- Ve 2. pádě množného čísla se obvykle zkracuje, ale možné jsou oba tvary (jahel, jáhel), právě tak v přídavném jménu (jahelný i jáhlový).
- Vaříme tedy „zeleninu s jáhlami“, nikoliv (jak bývá někdy chybně uváděno) „zeleninu s jáhly“.
- Pečeme „jahelník“ nikoliv „jáhelník“.