Jáhly: Výborné recepty

Proso je vedle pšenice a ječmene nejstarší člověkem využívanou obilovinou. U Slovanů bylo zvláště oblíbeno. Jáhly, které mlynáři připravovali z jeho zrna, byly denním pokrmem na stolech chudých venkovanů. Jeho hlavní potravinářské využití bylo v podobě kaší a polévek, jako u ostatních krupnatých plodin. Využití, a tím i pěstování prosa začalo klesat v 18. a 19. století. Jáhly je možno ale koupit i v současné době, a nejsou drahé. Vybrali jsme několik receptů na jejich různorodé využití.

Jáhly se dělají z prosa

V současné době je zájem o prosné jáhly jako o zdraví prospěšnou potravinu. Jáhly mají příznivý poměr živin, blížící se doporučovanému poměru bílkovin, tuků a sacharidů. Oceňuje se obsah vitaminů A, B1, B2. Jáhly rovněž obsahují minerální látky, hlavně fluor a železo, které podporují funkci slinivky břišní (pankreasu) a sleziny.

Pokrmy z jahel se připravují rychle (vařivost je 25 minut) a vhodnou úpravou lze upravit původní fádní chuť na znamenitý pokrm, který stojí svou hodnotou hned za pokrmy z ovesných vloček.

Jáhly: Výborné recepty

Jahelná kaše

  • 1 litr mléka, špetka soli, 150 g jáhel, 20 g másla, 4 lžíce sladké smetany, 4 hrstky sušených meruněk.
    Příprava: Meruňky dobře opereme v teplé vodě a nad párou necháme změknout. Jáhly přebereme, propláchneme a 2-3krát spaříme vroucí vodou. Potom jáhly scedíme, zalijeme studeným mlékem, přidáme sůl, máslo a ve vodní lázni zvolna vaříme za stálého míchání. Do hotové kaše vmícháme smetanu a změklé, na nudličky nakrájené meruňky. Vynecháme-li smetanu a meruňky, sypeme kaši cukrem se skořicí a poléváme střídmě máslem.

Jahelník

  • 250 g jahel,  špetka soli, 250 ml vody, 1 l mléka,  2 vejce, 50 g másla,  3 lžíce cukru, trocha mleté skořice, 150 g sušených švestek, máslo na vymazání formy, 4 lžíce medu.
    Příprava: Jáhly spaříme horkou vodou, necháme odkapat a pak je vsypeme do vroucí osolené vody, promícháme a pomalu vaříme. Jakmile se voda začne vyvařovat, přiléváme mléko a za častého míchání uvaříme doměkka. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, skořicí a žloutky. Promícháme s kaší, přidáme předem namočené, povařené a odkapané švestky a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Hmotu urovnáme do máslem vymazané zapékací formy a zvolna upečeme v předem vyhřáté troubě. Rozdělíme na talíře a pokapeme medem.

Jáhly zapékané s brambory

  • 500 g brambor, 200 g jáhel, 200 g tvrdého sýra, 50 g sádla, špetka oregana, sůl.
    Příprava: Jáhly důkladně a několikrát proprané ve studené vodě třikrát spaříme a scedíme. Pak je dáme na sádle opražit a zalijeme je vodou tak, aby hladina byla dva centimetry nad nimi. Osolíme a vaříme. Uvařené jáhly smícháme s brambory, nastrouhanými na hrubém struhadle. Směs přisolíme a přidáme špetku oregana. Hmotu uložíme do vymaštěné nádoby a dáme ji na tři čtvrtě hodiny péct do trouby. Těsně před dohotovením směs jáhel a brambor posypeme strouhaným sýrem, který necháme na povrchu roztavit.

Čočkový prejt s jáhlami

  • 1/4 kg čočky, 15 dkg jahel, česnek, pepř, majoránka, 1 cibulka, nové koření, 6 dkg sádla nebo oleje.
    Příprava: Čočku přebereme a přes noc namočíme, druhý den ji uvaříme jen napolo, pak přisypeme přebrané a dvakrát spařené jáhly. Promícháme a dovaříme spolu doměkka. Pak odstavíme, přidáme koření, sekanou cibulku, dobře omastíme a dáme do jiného pekáčku zapéci do trouby.

Kokosky z jahel

  • 200 g vařených jáhel, 50 g kokosu, 50 g spařených umletých rozinek.
    Příprava: Vařené jáhly rozmačkáme vidličkou, přidáme kokos a rozinkovou kaši. Z těsta lžičkou vykrajujeme malé kokosky a na pomaštěném plechu krátce pečeme dozlatova.

Vepřová plec v jahelné kaši

  • 500 g vepřové plece, 2 lžíce sádla, 40 g slaniny, 100 g mrkve, 100 g kořenové petržele, 100 g celeru, 2 stroužky česneku, 250 g jahel, sůl.
    Příprava: Osolené maso nakrájíme na malé kostky a opečeme na sádle. Podlijeme, po 15 minutách přidáme nakrájenou zeleninu a společně dusíme doměkka. Jáhly spaříme a uvaříme na hustou kaši. Slaninu nakrájenou na kostičky rozškvaříme a polovinu zamícháme do jáhlové kaše. Na talíř upravíme dávku kaše, na ni dušené maso se zeleninou a vše přelijeme druhou polovinou rozškvařené slaniny.
    Podáváme se zeleninovým salátem.

1 komentář

Zanechte odpověď