Máte rádi klasické letní recepty a nadbývají vám doma jahody? Pak vám rozhodně nesmí ujít jahodová merenda. Je velmi jednoduchá, ale přitom dokáže strávníky oslnit svou chutí i množstvím vitamínů, které obsahuje.
A pokud ji navíc servírujete báječně vychlazenou, jde zkrátka a dobře o zážitek, kterému se snad nemůže vyrovnat vůbec nic. A servírovat ji můžete třeba s lívanci.
Co potřebujete na jahodovou merendu
Samozřejmě především jahody – chtějte co nejčerstvější, báječně zralé a se spoustou šťávy a chuti. A co si k nim ještě přibrat? Na půl kila jahod budete ještě potřebovat:
- 250 ml smetany (může být na vaření nebo zakysaná)
- 30 gramů moučkového cukru
- jeden balíček vanilkového cukru
Pozor, opravdu kupujte cukr vanilkový a nikoli vanilinový. Ten pravou vanilku neobsahuje, navíc ani příliš nevoní. Domácí vanilkový cukr si můžete udělat i doma, pokud do cukru nejméně na tři týdny naložíte lusky vanilky. Poté stačí cukr jen vyměnit a vyrobíte si další. Je to jednoduchý postup velmi nenáročný na suroviny.
Příprava jahodové merendy je jednoduchá
Jahody dobře omyjeme, zbavíme stopek a rozmačkáme vidličkou. Poté stačí přidat jen smetanu a vanilkový a moučkový cukr a vše dobře zamíchat. Nakonec vložíme do lednice a necháme vychladit. Uvidíte, jak báječné budou.
Připravte si navíc ještě lívance
Merendu můžete jíst klidně jenom tak, protože je jednoduše báječná, ovšem ještě lépe vám zachutná v kombinaci s báječně nadýchanými lívanci. Naučte se s námi ty kynuté, na které sice budete potřebovat trochu víc času, ovšem výsledek rozhodně stojí za to.
Recept na kynuté lívance
Stačí vám jen sedm ingrediencí a vaše lívance se zaručeně povedou. A co si tedy přibrat k ruce?
- 0,7 l mléka
- 400 gramů hladké mouky
- 40 gramů cukru krupice
- 20 gramů droždí
- 2 vejce
- špetka soli
- podle potřeby tuk na smažení
Droždí rozdrobíme do malého množství vlažného mléka a přidáme jednu lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek. To poznáte podle toho, že kvasnice nabudou a na povrchu směsi se začnou tvořit bublinky. Poté přisypte zbylou mouku (doporučujeme prosít, aby bylo těsto krásně nadýchané) a ostatní ingredience. Za pomoci vařečky zadělejte řídké těsto.
Nechte těsto na lívance kynout
Jakmile máte hotovo, nechtě těsto na lívance kynout na teplém místě bez průvanu. Pokud takové místo v kuchyně nemáte, jednoduše vložte do trouby plech s horkou vodou a mísu postavte na mřížku – za půl hodiny bude hotovo. A jak poznat, že je těsto správně kynuté? Svůj objem zdvojnásobí dvakrát.
Usmažte lívance pěkně dozlatova
Nakonec už vám jen zbývá vymazat lívanečník tenkou vrstvou tuku a začít smažit kynuté lívance. Udělejte to pěkně po obou stranách dozlatova a lívance odložte na papírový ubrousek, který nasaje přebytečný tuk. Nakonec servírujte s jahodovou merendou.