Pití čaje znamená pro každého něco jiného: od rychlého ranního přísunu teplé tekutiny, přes osvěžující odpolední šálek ke svačině po doslova čajový obřad, který si dopřeje ve stylovém prostředí v čajovně. Co člověk, to přístup k čaji. Jenže připravujeme svůj nápoj správně? Jak dlouho louhovat čaj černý, zelený nebo bylinkový?
Zvykli jsme si pít čaj
Domovinou čaje je Asie. Není to jen Čína, ačkoliv už samotné pojmenování onoho kulturního nápoje, připravovaného obvykle louhováním lístků rostliny čajovníku v horké vodě, pochází z čínštiny. Čaj vzniká zpracováním listů čajovníku. Ale označení čaj se vžilo i pro jiné nálevy – pro zápary a odvary různých jiných rostlin (například pro tak zvané ovocné čaje, bylinné odvary a podobně).
Čaj se připravuje z čaje
Pravý čaj se připravuje z listí čajovníku. Ten přirozeně roste v jihovýchodní Asii při hranicích Číny a Indie. Jako kulturní rostlina se pěstuje na mnoha místech s příhodnými podmínkami. Nejlépe se mu daří v monzunovém klimatu v subtropickém a tropickém pásu. Z čajovníku se otrhávají lístky (v různém stupni vývoje). Další zpracování se děje různými způsoby. Také co země, to specifický styl přípravy čaje.
Čaj a kolonie
Do Evropy se pravý čaj dostal prostřednictvím koloniální politiky jednotlivých zemí. Velkým dovozcem čaje ze „svých“ kolonií byla Anglie. Proto se – alespoň v evropských podmínkách – stal čaj atributem země. Popíjení čaje je symbolem anglického životního stylu.
Novodobý kult čaje v Česku
Po roce 1989 se v naší zemi rychle rozšířil „fenomén“ dříve neznámý, a to čajovny. Do té doby byly u nás známy jen kavárny, pivnice, vinárny, popřípadě mléčné bary. Popíjení čaje v čajovnách, kde se podávaly čaje různých druhů – a různým způsobem připravované – bylo novinkou. Provozování čajoven se stalo novou podnikatelskou příležitostí. Čajovnám se dařilo.
Zároveň ovšem začaly vznikat různé skupiny prosazující různé styly přípravy čaje. Nešlo jen o otázku pití čaje:
- s cukrem – „zásadně“ bez cukru,
- s mlékem – bez mléka,
- s citronem – bez citronu,
ale také rozličnosti ve způsoby přípravy čajového nápoje, týkající se především v množství použitého čaje, teploty zalívací vody a délky louhování čaje. Tyto skupiny (jak už to v naší společnosti bývá) jsou mnohdy „nesmiřitelné“, málo tolerantní a razící svůj názor na „jediný správný způsob přípravy čaje“. Obecný spotřebitel pak někdy bývá zmaten. Protože co země s čajovou tradicí, to jiný způsob.
Jak dlouho louhovat čaj
Anglický způsob
Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
Doba vyluhování: 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
Ruský čaj
V Rusku, které je rovněž „čajovou velmocí“ připravují čaj v samovaru. Samovar ovšem neslouží přímo k přípravě čaje, ale k vaření vody pro přípravu čaje. Do samovaru se nalije voda, která se přivede do varu. V malé konvičce se vroucí vodou spaří listový čaj. Ten se nechá vyluhovat až do vzniku silného extraktu – zavářky (dokud nespadnou čajové lístky ke dnu). Pokud se rozhodneme čaj konzumovat, odlijeme si do svého šálku z konvičky potřebné množství extraktu a dolijeme horkou vodou z kohoutu na nádrži samovaru. Čajové lístky zůstanou v konvičce. Množstvím čajového koncentrátu řídíme sílu čaje.
Příprava čínských čajů
Doba louhování: od dvou do čtyř minut podle kvality sorty.
Čajovou konvici je nutno předehrát tím, že ji naplníme asi do čtvrtiny vroucí vodou a pak s ní točíme tak 20-30 vteřin. Vodu vylijeme a do konvice ihned nasypeme odvážené množství čaje obvykleasi2,5g na šálek obsahu 200ml,plus jednu dávku pro konvici. Konvici přikryjeme a necháme stát asi 20 vteřin, aby pára změkčila čajové lístky. Zatím ohřejeme k varu nebo teploměrem odměříme teplotu vody. Pro každý čaj je to jiné:
- nejvýše 1 – 2 minuty pro čaje typu Fannings a Dust,
- 3 minuty pro čaje zlomkové BOP
- 5 minut pro čaje celolistové FOP
- 7 minut pro čaje Oolongy fermentované nad 60%
Pro zelené a bílé čaje jsou odpovídající časy při použití vody správné teploty:
- 1 až 3 minuty pro čaje zelené
- 7 minut pro čaje bílé typu Pai Mu Tan
- 15 a víc minut pro čaje bíle typu Yin Zhen.
Hodnoty jsou pouze informativní a přesnější informace by měl sdělit distributor (bývá i uvedeno na sáčku.