Také si chcete připravit plody moře nebo rybníka přesně tak, jak se má? Naučíme vás, jak dlouho péct rybu, abyste ji zaručeně nikdy nevysušili. Není to vůbec těžké stačí se jen naučit trochu počítat.
Nesprávná doba pečení může váš finální výsledek nepříjemně ohrozit hned dvěma způsoby. Nedostatečně tepelně upravená rozhodně nechutná dobře a může být i zdraví nebezpečná. A ta přepečená je suchá a rozhodně ne vláčná.
Jak stanovit správný čas pro pečení
Pamatujte si, že každý spotřebič se ve svých vlastnostech mírně liší. Pro je vždy třeba respektovat vlastnosti toho vašeho. Pro začátek vám tedy nezbude, než si vše potřebné vyzkoušet přímo v kuchyni. Ten správný čas pro pečení ryb se následně stanovuje podle jejich váhy. A jak na to?
Ryby před pečením vždy zvažte
Dejme tomu, že vaše že ryby váží asi 500 gramů na kus. To je dobrá hodnota, od které se lze velmi dobře odpíchnout. Finální čas pečení takové ryby tedy bude cca 25 minut a to při teplotě trouby 200 °C . To o všem neznamená, že se u větších porcí čas automaticky násobí. Ryby jsou totiž v tomto ohledu dosti specifické. Takže pokud váš vybraný kousek váží něco okolo kilogramu, bude nutné čas jeho pečení prodloužit alespoň na 35 minut.
Jak péct více ryb v jednom pekáči
Bojíte se, že i tady budete muset počítat? Pak vás uklidníme. Čas pro pečení ryb samozřejmě zůstane úplně stejný. Podmínka je jediná – můžete péct libovolné množství ryb současně, musí však splnit podmínku stejné velikosti. Pak nic přepočítávat nemusíte.
Ryby lze skvěle připravit i v alobalu
Nechcete, aby byly vaše ryby vysušené? Pak se při pečení pojistěte. Ryby se totiž vzhledem ke své povaze skvěle připravují ve vlhkém prostředí. Z tohoto důvodu se při pečení často používá alobal nebo obal z pečicího papíru. Ten se kolem ryby hermeticky uzavře a ryba se pak dokonale propeče. V polovině pečení je však nutné ho odstranit, aby se podpořilo žádoucí zhnědnutí a křupání kůže.
Také servírujete ryby ihned po upečení? Pak děláte chybu
Aby ryby po pečení řádně natáhly šťávu a dochutily se, je u nich nezbytná dostatečně dlouhá klidová fáze. Ta následuje po upečení a musí trvat nejméně 5 minut. Měla by vždy probíhat uvnitř vypnuté trouby, ovšem za všech okolností s napůl otevřenými dveřmi. Tak zabráníte přesušení ryb, ale zároveň jim u umožníte si po tak náročném výkonu skvěle odpočinout. Na talíři pak dostanou docela jinou chuť.
Jak na správné marinování
Marináda používaná na ryby obvykle zahrnuje několik základních přísad. Nesmí chybět dostatečné množství olivového oleje, šťáva z jednoho citronu a nasekaná petrželka. Libovolně lze přidat také prolisovaný česnek a samozřejmě také sůl a pepř. A aby se ryba opravdu dobře ochutila, nechte ji marinovat asi hodinu.