Myslíme tím vychytávku, jak snadno udělat mléčný karamel ze slazeného kondenzovaného mléka. Prostě povaříme plechovku ve vodě. A jak dlouho vařit kondenzované mléko?
Na světlý karamel vaříme 2 hodiny, na tmavý 3 hodiny. Plechovka musí být stále celá ponořená, udržujeme mírný var a plechovku několikrát obrátíme. Není to úplně nutné, ale tam, kde se dotýká dna hrnce, karamel trochu cukernatí. Otáčením tomu zabráníme. Uvařené Salko necháme ve vodě vychladnout, pak teprve vyndáme a otevřeme.
A jak ho využijeme?
Vzniklý karamel se dá jíst lžičkou samotný, je výborný. Nejčastěji ho ale použijeme do krému na dort nebo si uděláme karamelový likér. Při mírném naředění převařenou vodou vznikne parádní toping.
Karamelové řezy
Ingredience
Na těsto:
- 130 g moučkového cukru
- 70 g pískového cukru
- 200 g povolené Hery
- 170 g strouhaných ořechů
- 45 g polohrubé mouky
- 40 g kakaa
- 5 vajec
- tuk a hrubá mouka na plech
Na náplň:
- 1 Salko
- 1 máslo
Na polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- 15 g másla
Postup
- Plechovku se Salkem dáme do vyššího hrnce, zalijeme vodou a zvolna vaříme 2 hodiny. Občas obrátíme a kontrolujeme, aby byla neustále ponořená. Pak necháme vychladnout. Toto můžeme klidně udělat den předem.
- Heru i máslo na krém vyndáme z lednice několik hodin dopředu. Karamel i máslo musí mít stejnou teplotu, jinak se krém srazí.
- Hluboký plech vymažeme a vysypeme moukou.
- Troubu zapneme na 165 °C.
- Oddělíme žloutky od bílků.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh, postupně zašleháváme krupicový cukr.
- V míse utřeme Heru s moučkovým cukrem do pěny, pak po jednom přidáváme žloutky a každý důkladně zatřeme.
- Smícháme si mouku, ořechy a kakao.
- Do utřené Hery střídavě vmícháváme sníh se suchou směsí.
- Hotové těsto rozetřeme na plech a pečeme, až se odděluje od stran a špejle je při vytažení suchá. Necháme na plechu vychladnout a ztuhnout. Pokud si pečeme korpus s předstihem, po vychladnutí jej obalíme i s plechem fólií, aby zůstalo vláčné.
- Vyšleháme máslo do pěny a po lžících přidáváme zkaramelizované Salko. Stále šleháme, až je krém nadýchaný.
- Chceme-li krém se slaným karamelem, přidáme podle chuti trochu soli, nejlépe vločkové nebo na jemno namleté. Větší krystalky nejsou každému příjemné.
- Krém natřeme na studený korpus a dáme do lednice zatuhnout.
- Připravíme polevu rozpuštěním másla a čokolády ve vodní lázni.
- Na ztuhlý krém rychle polevu rozetřeme a uhladíme. Vrátíme znovu do lednice ztuhnout.
- Hotový dezert nakrájíme na malé kostky nebo obdélníčky. Před krájením necháme v pokojové teplotě mírně povolit. Krájíme nožem namáčeným v horké vodě a utřeným ubrouskem.
- Řezy vydrží v chladu nejméně týden.
Poznámka
Řezy jsou díky karamelu poměrně sladké. Proto je krájíme spíše na malé porce velikosti sousta. Nejsou tedy zrovna dietní, ale spojení ořechů, karamelu a čokolády za hřích stojí, je luxusní.