Pokud jste upekli slavnostní pohoštění a rádi byste si ho užili ještě i několik dní po oslavě, zjistěte, jak dlouho vydrží dort, aby vás místo sladkého zážitku nečekalo opravdu nepříjemné bolení břicha. To by totiž byl rozhodně nepříjemné.
V závislosti na typu receptu je možné při správném skladování uchovávat nakrojený dort obvykle asi 4 dny. Většinu dortů je ovšem nutné skladovat v lednici, takže na to pamatujte.
Co byste měli vědět o skladování dortů a zákusků
Všeobecně platí, že kynuté těsto má krátkou životnost, protože už po dvou dnech ztrácí své ceněné chuťové vlastnosti. Jeho pravým opakem je perník. Než totiž přijde na stůl, musí se trochu proležet. Takže jde o ideální dort nebo zákusek pro skladování. A co listové těsto? To vydrží čerstvé až tři dny!
Jak je to s ovocnými dorty
Dorty s ovocem mají bohužel trvanlivost ze všech nejkratší. Můžete je bez potíží uchovat dva dny v lednici. Ovšem pokud jste na dort ještě nedali krém, pak ten samotný dort můžete skladovat mnohem déle a leckdy i mimo lednici. Po přidání smetany a ovoce však vždy musí přijít do lednice.
Skladování makronek
U makronek a sněhových dortů je to trochu jiné. Nejlepší místo pro tyto zákusky je vždy na spodní polici chladničky. Budou se tam cítit nejlépe a po dlouhou dobu si udrží si tvar a svěžest. Skladovat je tu lze až 4 dny.
Našlehané pěny a fondány
Máte k dispozici trochu netradiční dort nebo zákusek? Pokud jsou pěny a fondány přikryté fólií nebo uloženy ve vzduchotěsné nádobě, pak vám v lednici vydrží maximálně dva dny. Můžete je ovšem bez problémů skladovat kdekoli v lednici, na polici nezáleží.
Některé dorty lze skladovat krátce
Chladnička u většiny dortů samozřejmě prodlouží čerstvost a zachová chuť všech vašich upečených výrobků. Existují však dorty, které lze i v ní skladovat pouze jeden den. Patří k nim například lístkující dorty (Millefeuille). Ty je nutné vždy skladovat ve vzduchotěsné nádobě nebo v alobalu, a to kdekoli v lednici, vždy ovšem pouze jen jeden den. Poté už ztrácí své cenné chuťové vlastnosti.
Pozor na okolní pachy
Každý zákusek, který skladujete, by měl mít k dispozici svou hermeticky uzavřenou nádobu. Ta ho totiž nejenom udrží čerstvý, ale také obvykle prodlouží jeh trvanlivost o 2-3 dny. Jedním dechem také také ochrání váš dort před vůněmi a pachy ostatních produktů v lednici. Málokdo to ví, ale aroma jiných produktů negativně ovlivňuje chuť pečených zákusků – dorty nevyjímaje.
Skvělá je i hliníková fólie, i když není tak účinná jako vzduchotěsná nádoba. Je vhodná především pro dorty krémem, protože zabraňuje také vysychání krému a ten si díky tomu zachovává svou chuť a svěžest. Trvanlivost uskladněných produktů však alobal prodloužit nedokáže.