Nejspíš vám mrazák připadá jako geniální vynález. Můžete si nakoupit do zásoby, zamrazit, a pak už jen taháte to, co právě potřebujete. To je pravda. Ale ani mrazák nespasí vše a neznamená to, že jídlo můžete uchovat věky a navíc ještě bude skvělé.
Jak je to s masem? Maso samozřejmě zamrazit lze. Mít ale dva mrazáky plné masa a jednou za pět let se dostat k tomu spodnímu není úplně to pravé. I maso, stejně jako jiné věci, v mrazáku nemůže strávit neomezenou dobu. Záleží totiž na druhu masa, na tom, jak je libové, a pak samozřejmě na kvalitě zabalení a na kolísání teploty v mrazáku. Platí, že libové maso i ryby vydrží déle, slanina a uzeniny poměrně krátce.
Jak je to s konkrétní délkou? Tučné uzeniny skladujte 1 měsíc, další uzeniny, kupované mleté maso a tučné maso 2 měsíce, vnitřnosti a sladkovodní ryby 3 měsíce, libové maso 8 – 10 měsíců, mořské ryby a plody až 12 měsíců. Tuto dobu je doporučeno nepřekračovat, kupříkladu tuk v uzeninách může začít při delším skladování šednout.
Vždy platí, že vše, co dáváte do mrazáku, byste měli pořádně zabalit, nejlépe do plastové krabičky, speciálních sáčků nebo do igelitového sáčku a vytěsnit z něj co nejvíce vzduchu. Bez obalu potravina vysychá. Mrazáku rovněž neprospívá časté otevírání a zavírání, které způsobuje kolísání teplot. Dobrým tipem je napsat na obal potraviny, kdy jste ji do mrazáku vložili. Čas totiž utíká rychleji, než myslíme. Tak ať opravdu neskladujete hovězí na guláš čtyři roky v domnění, že jste ho tam přece schovali minulý podzim.