Pečení vánočního cukroví se blíží a pokud máte várku těsta na cukroví, kterou ještě nechcete upéct, nebo máte nějaké navíc, možná vás bude zajímat, jak dlouho vydrží těsto na cukroví. Stručná odpověď je, že těsto na cukroví obvykle vydrží 6 hodin při pokojové teplotě, 5 dní v lednici a 6 měsíců v mrazáku.
Těsto na cukroví a jeho skladování
Těsto na cukroví se snadno skladuje a rozhodně může vydržet déle, než si myslíte, že by mohlo. Než se z něj upečou ty dokonalé kousky cukroví, které si zamiluje celá rodina. Existují však konkrétnější odpovědi a upozornění v závislosti na způsobu, který používáte ke skladování, takže si přečtěte o jednotlivých metodách, abyste se dozvěděli více.
Jak dlouho vydrží těsto na cukroví při pokojové teplotě?
Ať už jste těsto na cukroví omylem nechali na kuchyňské lince, nebo vám jeho pečení v den přípravy trvalo opravdu dlouho, možná budete potřebovat vědět, jak dlouho vydrží těsto na cukrová při pokojové teplotě. Doporučená doba z důvodu bezpečnosti potravin je maximálně 4 až 6 hodin, přičemž 6 hodin platí pro chladnější podnebí a 4 měsíce pro velmi horkou kuchyni v teplejším podnebím nebo hodně vytopené domácnosti.
V ideálním případě byste se měli vždy jen vyhnout problémům s těstem na cukroví při pokojové teplotě tím, že těsto na cukroví vložíte do lednice. Pokud ho chcete použít o několik hodin později tak ho zabalíme do plastové fólie. Pokud jste však na to zapomněli nebo se na to díváte, protože už je to několik hodin, co bylo těsto na cukroví při pokojové teplotě venku, použijte své uvážení.
Každopádně se ujistěte, že to není déle než 4-6 hodin. Je to proto, že suroviny v syrovém těstě na cukroví, jako jsou vejce, musí být v chladu a mohou obsahovat škodlivé bakterie, pokud jsou ponechány venku příliš dlouho.
Jak dlouho vydrží těsto na cukroví v lednici?
Obecné doporučení pro trvanlivost těsta na cukroví v chladničce je 5-7 dní. To by znamenalo 5-7 dní, kdy je zabalené v plastové folii, aby bylo vzduchotěsné, i když někteří pekaři zjistili, že vydrží maximálně kolem 10 dní.
Pokud však těsto na cukroví použijete po 7 dnech v chladničce, nemusí být nutně tak dobré, protože může mít tendenci vysychat a v případě kynutého těsta může při pečení méně vykynout. Abyste dosáhli optimálních výsledků a těsto se upeklo téměř stejně jako po jeho prvotním vytvoření, snažte se ho z lednice spotřebovat za 2-3 dny. A samozřejmě, mnoho receptů na cukroví ve skutečnosti vyžaduje, abyste těsto stejně zchladili přes noc nebo na 24 hodin, takže v takovém případě můžete začít počítat dny od 24 hodin po prvním vložení.
Další metoda, kterou někteří pekaři používají, je, že vaše těsto na cukroví vydrží v lednici tak dlouho, jak dlouho trvají data spotřeby jednotlivých ingrediencí. To znamená, že pokud jsou to vejce, tak po 4 dnech, kdy je vaše těsto na sušenky v lednici, pak by se vaše těsto na sušenky nemělo používat.
Jak dlouho vydrží těsto na cukroví v mrazničce?
Zmrazení těsta na cukroví je nejlepší způsob, jak z těsta vytěžit maximum, pokud ho nemůžete použít hned nebo ho máte navíc. Tento způsob uchovávání těsta na cukroví je mezi pekaři nejoblíbenější. Důvodem, proč je tak oblíbený, je to, že těsto na cukroví vydrží v mrazáku až 6 měsíců. Těsto si tak můžete připravit na půl roku dopředu a o Vánocích rovnou začít péct.
Pro dosažení optimálních výsledků použijte těsto na cukroví z mrazničky do 2-3 měsíců, ale na základě pokynů pro bezpečnost potravin můžete použít až 6 měsíců. Těsto na cukroví může být jen trochu suché a drobivé, když se ho pokusíte po delší době použít. Proto jej skladujte podle vlastního uvážení.