Zářivě oranžová barva a neodolatelná vůně, jakmile ho rozkrojíte – to je přesně kaki. Ne nadarmo můžeme jeho název přeložit jako „pokrm bohů“ nebo „Diovo ovoce“. Původem je z Číny a Japonska, ale dnes už se stalo běžnou součástí nabídky prodejen i u nás. Jeho obdobím však bývá podzim, kdy si ho můžete běžně zakoupit. Pokud vám zachutnalo, nepřinese pocit blaha jen vašim chuťovým pohárkům, ale i dalším buňkám v těle. Má totiž nezanedbatelný přínos pro naše zdraví.
Zásoba vitamínů a antioxidantů
Kaki ve své dužině obsahuje mnoho esenciálních aminokyselin, vitamínů a antioxidantů. Dodá vám také fosfor, mangan nebo železo. Díky obsaženým antioxidantům ochraňuje buňky před předčasným stárnutím, je vhodnou prevencí některých onemocnění. Dokáže výborně nabudit zpomalený metabolismus.
Díky obsaženým vitamínům podpoří fungování imunitního systému. Zlepšuje průběh trávení. Vláknina zajistí efektivní střevní peristaltiku a pravidelné vyprazdňování. Při konzumaci kaki dochází i ke snížení hladiny cholesterolu. Překvapivým se může zdát fakt, že kaki bývá doporučováno také pro diabetiky. Je v něm totiž zejména fruktóza, která se vstřebává snadněji než jiné sacharidy. Zároveň je tu dostatek vlákniny, která předejde prudkému nárůstu hladiny cukru.
Jezte ho samotné, ale klidně i v moučníku
Řeklo by se, že před konzumací kaki stačí udělat jediné – oloupat ho. Ani to ale v podstatě není nutné. Pokud budete mít opravdu vyzrálé kaki, můžete si pochutnat i na jeho slupce. Pokud dozrálé není, odradí vás její trpkost. Zvlášť děti si asi oblíbí způsob, kdy ovoce rozkrojíte napůl a dužinu vydlabete lžičkou.
Můžete ho konzumovat syrové a samotné nebo ho třeba vmíchat do ovocného salátu. Dobrá je i kombinace s různými druhy sýrů a ořechy. Hodí se do jogurtu nebo kaše. Klidně ho ale využijete i do různých moučníků, můžete ho dát na koláč nebo z něj upéct muffiny. Pokud byste měli víc plodů, dá se udělat džem nebo kaki zavařit. Můžete ho přimíchat i do smoothie, výborné je v kombinaci s banánem a džusem nebo bílým jogurtem a dalším ovocem.