Krájení masa…Kdo by to nezvládl. Vždyť přeci stačí vzít do ruky maso, nůž a pustit se do práce. Přesto byste měli vědět alespoň základní zásady, jak krájet maso.
Nůž na maso
V první řadě si na krájení masa připravte správný nůž. Existují univerzální nože, ale pro některé účely se lépe hodí speciální nože. Na grilované maso a krájení steaků oceníte přímo steakový nůž. Dále také rozlišujeme vykosťovací nůž a i na ryby seženeme speciální nože. A nejen na ně.
Pokud jste se rozhodli, že dáte přednost univerzálnímu noži, dobře ho vybírejte a nešetřete na něm.
Správné krájení masa
Krájení masa má svá pravidla. Záleží na druhu masa i jeho typu. Pokud máte drůbeží maso, krájejte ho po vlákně. Naopak u hovězího masa se doporučuje jeho krájení přes vlákno. Rovněž záleží na způsobu úpravy, tedy jestli potřebujete maso k vaření atd.
A na jak velké kusy by se mělo maso krájet? Tu už sami víte intuitivně podle toho, co připravujete. Pokud budete dělat řízky, kotlety, steaky atd. je třeba připravit větší kousky. Naopak na guláš a různé omáčky krájíme spíše menší kostky. A do různých masových směsí se zase nejlépe hodí nudličky.
Při krájení masa také dbejte na hygienu. Pokud po masu potřebujete krájet jinou zeleninu, použijte jiný nůž a jiné prkénko, nebo alespoň vše důkladně umyjte. Obzvlášť by toho měly dbát těhotné ženy, pro které (respektive pro jejich plod) je nebezpečná nákazy listeriózou, ke které může dojít nehygienickou přípravou jídel.