Název LDL cholesterolu pochází z anglických slov low-density lipoprotein, která mu vynesla i přídomek zlý. Ne vždy je ale toto označení pravdivé. Bez LDL cholestrolu by totiž naše tělo nepřežilo ani den. Jeho hladina ale nesmí překročit určitou mez, jinak hrozí riziko infarktu a dalších cévních příhod.
LDL cholesterol se ve všech článcích o výživě objevuje jako nepovedený bratříček hodného HDL cholesterolu. HDL cholesterol krev čistí a pomáhá přebytečné tuky a další látky odnášet do jater. LDL cholesterol se naopak usazuje na cévních stěnách a ucpává je. Ale diety nabádající k odstranění veškerého zlého cholesterolu se přesto osudově mýlí.
Nezastupitelná funkce LDL cholesterolu
K následujícími poznatku přivedl vědce po celém světě zarážející fakt; aktivní sportovci dodržující zásady správné výživy měli LDL cholesterol o mnoho vyšší než lidé, kteří se pouze zdravě stravovali. Zjištění příčiny bylo šokující. Ten po všech stránkách zlý druh cholesterolu pomáhal aktivně dopravovat ke stále rostoucím svalům tuk a další důležité látky, bez kterých by nemohlo k nárůstu svalové hmoty dojít.
Bez tohoto zatracovaného cholesterolu by to tedy v našem těle nefungovalo. Ale prospěný je jen do určitého množství. Potom začíná docházet k ucpávání cév a obalování vnitřních orgánů tukem.
Jak zkrotit LDL cholesterol
Základem je zdravá a vyvážená strava s vysokým množstvím nenasycených mastných kyselin. Samozřejmostí je absence kouření a také pravidelný pohyb. Sport není nutností, postačí například pravidelné večerní procházky.
Nenasycené mastné kyseliny jsou pro nízkou hladinu LDL cholesterolu klíčové. Vysoký obsah těchto látek ve stravě nabádá játra k vytváření zvýšeného množství LDL receptorů, které škodlivý cholesterol zachycují. Nasycené mastné kyseliny působí na játra přesně opačně.
Nenasycené mastné kyseliny najdeme především v rostlinných olejích (řepkový, slunečnicový atd.), a také v tučných rybách. Jejich konkurentky pak v tucích živočišných (masu, mléčných výrobcích) a překvapivě i v palmovém oleji, který obsahují téměř všechny levné sušenky a cukrovinky.
Jak na zdravý jídelníček
Co nejvíce živočišných tuků nahraďte rostlinnými – vynechte tedy sádlo a máslo. Zaměřte se na kvalitní margaríny.
Přidejte do jídelníčku hodně vlákniny (ovoce, zelenina), která podporuje vstřebávání LDL cholesterolu. Naučte se snídat nebo svačit ovesné vločky. Místo bílého pečiva kupujte celozrnné (pozor na obyčejné pečivo obarvené karamelem).
Tučné maso nahraďte libovým (ryby, drůbeží). Ryby naopak tučné být mohou (makrela, kapr apod.).
Zahrňte do jídelníčku semínka a ořechy. Alespoň 25 gramů denně. Ořechy jsou sice tučné, ale obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Semínka zase vašemu tělu dodají vlákninu a potřebné minerály. Vyvarujte se ale slaných buráků nebo solených směsí.
Dodržujte dostatečný pitný režim. Při odbourávání LDL cholesterolu se velmi osvědčil zelený čaj. To samé platí i o vínu, ale jeho množství nesmí překročit dvě deci za den.