Nakládané feferonky si v české kuchyni rychle našly pevné místo. Neslouží jenom k přímé spotřebě. Nakládané feferonky používáme i k přípravě teplých a studených pokrmů. Protože některé druhy ostrých paprik můžeme pěstovat i v bytě, není nebezpečí, že by feferonky z českých domácností hned tak vymizely. Pěstujete feferonky, chilli papričky nebo beraní rohy? Feferonky kulaté nebo špičaté? Jaký je mezi nimi rozdíl? A liší se způsoby jejich nakládání?
Feferonky, nebo chilli? Zeptejme se odborníků
Někdy se říká feferonky, jindy chilli paprička. Při nakládání se můžeme cítit nejistí. Můžeme naložit feferonky, když v receptu zní chilli paprika? Vysvětlení lze najít u odborníků.
„Pepprs, kayenský pepř, feferonky, chilli. Zatímco chilli jako výraz je historicky nedoložitelný (pravděpodobně se jedná o termín převzatý od středoamerických indiánů) má kayenský pepř nebo pepprs jasný původ.
- Prvním Španělům na americkém kontinentu chilli papričky pálivostí připomínaly pepř a jedná se tak o přenesení významu.
- S feferonkou je to trochu složitější. Ač se jedná o prakticky stejné označování pálivých papriček, k termínu chilli existuje nespočet teorií, které se snaží rozlišit chilli a feferonky.
Obecně převládá mínění, že feferonka by měla být silnostěnná kulatá paprika s nízkou pálivostí a výraznou červenou barvou a šťavnatostí. Pokud však řekneme feferonka, každému se vybaví pikantní paprička stejně jako chilli, takže se dnes víceméně jedná o vžitá synonyma. Nejedná se o konkrétní druh nebo poddruh chilli.“ dočítáme se specializovaném webu www.seminka-chilli.cz.
„Občas se někdo trápí, aby obdobně jako chilli a feferonky rozlišil beraní a kozí rohy. Zbytečně. Termínem beraní či kozí rohy je myšlena pálivá paprička se silnou stěnou značné délky, různě pokroucená. Je to lidové označení nekonkrétní odrůdy.“
Z uvedeného textu vyplývá, že nezáleží na tom, zda se nám dostane před oči recept na sterilované (zavařované) feferonky, chilli či beraní rohy, zda mají kulatý tvar nebo jsou špičaté. Všechny zavařujeme stejným způsobem. Lišit se budou jen svou ostrostí a přidanými ingrediencemi.
Nakládání pálivých paprik
Třebaže někteří pěstitelé pálivých papriček budou tvrdit, že jejich nálev je „speciální“, anebo i „nejlepší“, skutečnost je taková, že zejména malé (někdy i „květináčové“) formy papriček hodně pálivých, přehluší svou ostrostí všechno koření přidané do nálevu. Takže i začátečník nebo člověk, který nemá zálibu v nakládání zeleniny, může vyrobit chutnou delikatesu, když použije komerčně připravenou suchou směs na nakládání zeleniny a bude postupovat podle návodu uvedeném na sáčku.
Je třeba zachovávat veškeré obecné zásady pro nakládání zeleniny:
- feferonky nejprve důkladně omýt a nechat vykapat (aby se neředil lák),
- důkladně vymýt a propařit (sterilovat) nakládací sklenice a víčka,
- před uzavřením dobře očistit okraj sklenice (potřísnění při plnění).
Když se dodrží obecně stanovený zavařovací čas a teplota (20 minut při 80 °Celsia) musí se nakládání feferonek podařit. Naložené feferonky málokdy podléhají zkáze.
Jak naložit feferonky: Recepty
Nakládané feferonky I.
- Čerstvé feferonky, 1/2 ČL žlutých hořčičných semínek, 2 řezy cibule.
Nálev (na 1 l vody): 0,3 l 8 % octa, 50 g krupicového cukru, 30 g soli.
Příprava: Feferonky namočíme na chvíli do studené vody, potom je dobře omyjeme, vložíme do vařící osolené vody (10 g soli na 1 l vody) a povaříme asi 5 minut. Vyjmeme je, po krátkém odkapání vsypeme do nahřátých čistých skleniček, proložíme řezy cibule a opláchnutými hořčičnými semínky a zalijeme horkým nálevem. Sklenice dobře uzavřeme, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme (zahřátí na 85° C 20 minut, sterilace při 85° C 25 minut pro sklenice o obsahu 0,7-0,9 l a 20 minut pro sklenice o obsahu 0,5 l).
Po ukončení sterilace sklenice hned ochladíme.
Nakládané feferonky II.
- Feferonky, olej, cibule, česneku, hořčičná semínka, celý pepř, nové koření, sladkokyselý nálev (dle našich zvyklostí – uvařit den předem).
Případně nálev: 1 litr vody, 1/2 litru octa, 60 g soli, 100 g cukru, 10 tablet sacharinu, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 1 lžíce hořčičných semínek, 2 bobkové listy, 2 hřebíčky.
Podle chuti: cibule, česnek.
Příprava: Na dno sklenice dáme trošku cibule, česneku, hořčičného semínka(+ případně pepř, nové koření). Sklenice naplníme feferonkami, zalijeme zchladlým lákem, dáme lžičku oleje, zavíčkujeme a sterilujeme při 80° 20-25 minut.
Nakládané feferonky III.
- Feferonky.
Nálev: 800 ml vody, 200 ml octa, 1 PL soli, 2 PL cukru nebo odpovídající množství sladidla, 1 lžička hořčičných semínek, 4 kuličky nového koření.
Příprava: Svaříme vodu, ocet, sůl, cukr a koření a necháme zchladnout. Feferonky opláchneme, osušíme a naskládáme do malých a vyvařených skleniček. Zalijeme nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme po dobu 20 minut. Sterilované feferonky podáváme jako přílohu k masitým pokrmům, do ostrých salátů nebo na chlebíčky.